... var i själva verket flera: dels till Förbundsdagen, dels till delstatsparlamenten i Schleswig-Holstein och Brandenburg.
En intressant fråga var ju dels hur det skulle gå för förbundskanslern fru Merkel och hennes parti, dels utfallen för socialdemokraterna och vänstern. Utfallet för socialdemokraterna blev i alla fall platt fall, man tappar 75 mandat som sprids ut på de andra partierna. Bland dessa die Linke, som ökar sin representation i Förbundsdagen med 22 mandat, upp till 76 mandat och 12 procent av rösterna. Tidigare bra val i delstaterna var alltså inga dagsländor. Dock verkar man tappa ett par procent i Brandenburg (som tillhörde gamla DDR) men fick representation i Schleswig-Holstein (gamla Västtyskland). Marschen mot det alltyska partiet fortsätter.
Kanske den stora frågan är vad socialdemokraterna tar sig för i det här läget. De har fått en rejäl smäll av väljarna. Hur skall man reagera på det? Sätta sig i ett hörn och sura? Tänker man parera missnöjet med partiets borgerliga politik (jag antar att det kan vara en viktig orsak till tappet) genom att lägga sig ännu längre till höger? Kanske att sätta sig som förlorare och svagare part i en koalition med kristdemokraterna? Det vore visserligen inte så logiskt, men vem säger att socialdemokrater tänker logiskt alla dagar?
die Linke verkar kunna se framtiden an med tillförsikt, särskilt om man inte börjar svaja i viktiga frågor som att trupperna skall hem från Afghanistan och att folket inte skall betala för kapitalets kris.
Fast svajade var väl precis vad de gjorde mot slutet av valrörelsen, när ledande representanter började tala om att "ut ur Afghanistan" inte betyder "ut genast" utan mer "ut någon gång i framtiden då det blir lämpligt för alla berörda parter" (parafras). Men så är ju samarbete med socialdemokraterna om regeringskoalition ett uttalat mål - principer kommer väl i andra hand som alltid när man sjunger parlamentarismens lov.
SvaraRaderaJo, jag har hört om det. Hoppas att de inte svajar iväg för långt.
SvaraRadera