lördag 5 december 2009

Afghansk matematik: 5529 = 7000?

Här är "hela listan": de 7 000 soldater som NATO och diverse annat löst folk lovar bidra med till Afghanistan.

Albanien: 125

Kroatien: 40 för polisträning

Tjeckien: 100

Italien: 1 140

Litauen: 20

Polen: 680 och ytterligare 400 i reserv i Polen.

Portugal: 120

Rumänien: 100

Slovakien: 240

Turkiet: 60 för att träna afghanska trupper

Storbritannien: 1 200

Icke-Nato länder:

Armenien: 40

Australien: 120

Finland: 25

Makedonien: 80

Georgien: 923

Sverige: 125

Ukraina: 22

Eventuella bidrag:

Colombia: 84

Kazakstan: 5

Mongoliet: 40

Montenegro: 40

Sydkorea: 400

Totalt: 5,529


Ja, man kommer inte riktigt fram till 7000, men detta är ju ändå någon sorts manifestation för någon sorts enighet. Hoppar alla de tveksamma av blir det inte ens 5000.

Ett antal NATO-medlemmar som Frankrike och Tyskland kan noteras med sin frånvaro, och det gäller även Nederländerna och Kanada som ju vill ta hem trupperna i stället. En sådan här lista kan ändå verka imponerande om man bara ser antalet länder som deltar, tänk att tiotals stater är villiga att skicka trupper till en stor internationell insats!

Men jag har en reflexion om det militära värdet av det hela (trots att min formella kompetens inte går längre än till en meniggrad i svenska krigsmakten för många år sedan): kan man skapa en fungerande styrka av allt detta småplock? Det är bara några få länder som skickar större mängder soldater.

Blir det inte så att några större kontingenter får stå för det verkliga kriget medan de mindre får hålla sig i ett hörn någonstans och hoppas att motståndsgrupperna ignorerar dem tills det blir dags att åka hem? Undrar vad NATO-kommandot i Afganistan egentligen tycker om att behöva pussla med mängder av små militärt betydelselösa kontingenter? Skyfflar man inte helt enkelt iväg dem till något ställe där man slipper fundera på vad de har för sig tills det är dags att åka hem? Av länderna på den här listan är det väl bara Turkiet och Kazakstan som möjligen kan bidra med folk som på grundval av egna livserfarenheter kan förstå hur afghaner tänker och reagerar. (Och den förståelsen kanske inte gör dem särskilt entusiastiska för detta krig.)

Och så är det några mongoler. Det var några mongoler i "de villigas koalition" i Irak också. Har för mig att irakier med sinne för historia inte var så förtjusta i det - förra gången mongolerna var där, på 1200-talet - ödelade de Baghdad och väl så mycket de kunde få tag på att förstöra överhuvud taget. Mongolerna levde rövare i det som nu är Afghanistan också. De borde ha vett att hålla sig hemma.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar