tisdag 15 december 2009

En matematikers syn på ekonomer

Här är ett klipp från en kommentar jag hittade på ett nationalekonomiskt forum för folk som inte är sålda på "neoklassikernas" matematiköverlastade modeller:

Economists’ use of mathematics frightens and often amuses most mathematicians. In that regard I want to point out something often overlooked by economists as well as others who “use” mathematics. Many events can be “represented” by mathematical terms. That is not the same as saying these events are either explained or can be predicted.


Kanske en del ekonomer fortfarande lever i den drömvärld där matematiska modeller är den verkliga världen. Men resultaten kan bli ruskiga. Tänk på "Formeln som dödade Wall Street"! (Ja, nu har ju Wall Street på ett häpnadsväckande sätt rest sig igen från de döda, i alla fall den del som "är för stor för att få gå i konkurs", men utanför finanskvarteren fortsätter slakten och jakten på vanligt folk. Och där torde det krävas offer, inklusive dödsoffer!)

6 kommentarer:

  1. En matematiker jag känner berättade att Handelsstudenter vände sig till honom för att han skulle sätta matematik på deras tankar, och när han hade gjort det tog de matematiken som bevis för att tankarna var rätt.

    - Men herregud, sa min kompis, matematik är ju bara ett språk.

    SvaraRadera
  2. Ett språk som gör en mållös ...

    SvaraRadera
  3. Det värsta som hänt är att ekonomerna och deras excelark med röda eller svarta siffror "in the bottom line" fick makt och mera makt i helt sunda företag.

    Dom visste inte ett skit om något...
    "Lägg ner för fan,vinsten är under 20%"

    Typ

    Sicket pack...ett framförhållande som numera kandlar om en vecka med dessutom ofta helt falska siffror.

    ja ja

    SvaraRadera
  4. Enligt min ringa erfarenhet får man skilja mellan ekonomer som också kan den praktiska verksamheten (ofta eftersom de arbetat med den innan de övergått till rent ekonomijobb) och sådana som inte har praktiska erfarenheter. De senare kan räknas till gruppen "räknenissar" och är livsfarliga om de släpps loss utan kontroll.

    SvaraRadera
  5. Och tiden före ekonomernas excellerande i matematiska modeller, så var det socialvetenskaperna som trodde att de kunde bevisa allt om människor med matematiska modeller, räkna ut intelligenskvoter etc. Det gick ju att sätta siffror på det. Validiteten var det inte så noga med då heller :-) Inte var man heller så noga med att skalnivåerna i sin statistik, att man inte kan göra statistik på rangskalor ex.
    Exakt samma fel för nationalekonomerna idag.

    SvaraRadera
  6. Du är nog mer slängd än jag i matematik och statistik, Kerstin. Men jag observerade inom nationalekonomin att det där finns en tro att man kan förvandla det mesta till siffror ("operationalisera"). Och har man siffror kan man räkna. Sedan kan man försöka använda dessa siffror för att påverka något som egentligen inte är beräkningsbart.

    SvaraRadera