tisdag 18 maj 2010

Eldguden flyger i luften


Någon gång har jag nämnt Indiens rymdprogram. Ännu har man inte kommit så högt upp, men arbete pågår. Vad man däremot har lyckats med är ett program för raketer som kan transportera kärnvapen långa sträckor - det är inget som indierna hymlar med.

Den hinduiska eldguden heter Agni, och raketerna har döpts efter honom. Agni-I kan skicka iväg ett lass 700 kilometer, Agni-II klarar att transportera en raket på 17 ton och med ett tons stridsspets 2000 kilometer. Sedan finns Agni-III som skall klara av 3500 kilometer. Man har haft en del motigheter med raketer som inte kommit så långt, men nu har en testskjutning från Wheeler Island utanför delstaten Orissa med en typ-II lyckats. Platsen är markerad på kartan ovan.



Så här ser ön ut när man går närmare...



... och ännu närmare, då ser man några stora mystiska byggnader på högersidan ...



... och ännu närmare en rund struktur som skulle kunna vara uppskjutningsplats. Men den senaste uppskjutningen tycks ha skett från en ramp som körts på järnvägsräls. Det kanske beror av att den indiska militären vill ha raketvapen som kan transporteras runt på landets väldiga järnvägsnät och därmed vara svårare för fienden (= Pakistan eller Kina) att slå ut.



Här har vi Agni själv. En tvåhövdad gud med flammor runt sin dubbelskalle. I en av de många armarna ett svärd, i en annan något som ser ut som en jättestor tandborste.

Man skulle kunna tycka att en del varningsklockor skulle ringa här: Indien har kärnvapen, man har en viss tendens att vilja lösa konflikter med våld, man är i permanent krigstillstånd med Pakistan och har olösta gränskonflikter med flera grannar (varav Pakistan och Kina också har kärnvapen). Men inte. När det larmas så larmas det om Iran som inte har atombomber, som inte har en historia av att hota sina grannar (men som hotas av flera makter som bland annat just har a-bomber i sina arsenaler).

2 kommentarer:

  1. Vad menar du med att Indien ännu inte kommit så högt upp? Man är ju sedan flera år tillbaka en spelare på satellitproduktions- och -uppskjutningsmarknaden, t.ex, jordresurssatellitserien IRS, som svenska staten köper data av regelbundet: http://www.lantmateriet.se/templates/LMV_Page.aspx?id=14344 (se under "Sverige 2007). Och man har ju redan nått runt månen:
    http://www.popast.nu/2008/11/chandrayaan-1-har-natt-manen.html.
    Tydligen med svenska underleverantörer inblandade:
    http://www.esa.int/esaCP/SEMWN76EJLF_Sweden_0.html.

    SvaraRadera
  2. Om vi säger Mars eller så ...?

    (Äsch, jag var helt enkelt dåligt uppdaterad och satt nog och tänkte på de senaste raketförsöken som hamnat i Bengaliska viken tämligen direkt efter avskjutningen ...)

    SvaraRadera