lördag 1 maj 2010

Robot packar korv - än sen?



Jaha, det här är alltså en film från ABB som gör reklam för deras robot som kan packa salamikorv. Något märkvärdigt med den?

En socialist borde åtminstone reagera. Det är den här tekniska utvecklingen som gör att vi kan ta språnget från "nödvändighetens till frihetens rike" om man skall tala lite mer högtidligt. Och det kan man väl göra på denna Röda Dag?

Det är anordningar av den här typen som gör att fabrikerna töms på folk, produktiviteten rakar i höjden - och som gör socialismen såväl möjlig som nödvändig. De ingår i den nästan skenande tekniska och vetenskapliga revolutionen som vi har mitt framför ögonen, den som gör om vår värld till något nytt. De ändrar såväl det nödvändiga arbetets karaktär som den tid vi behöver lägga ner på nödvändigt arbete för vår försörjning ... men säg det till en företrädare för etablissemanget så lär de väl bara kläcka ur sig några inlärda fraser om att "arbeta mera". Perspektivlösheten, oförmågan att ta itu med de möjligheter som skapas nu, idag, är ynklig och socialdemokrater och vänsterpartister (och en del andra) borde faktiskt skämmas.

6 kommentarer:

  1. Jag säger som du: "än sen"? Jag kan också packa korv, jag kan till och med ÄTA korv!!!

    Men alltnog har du så förbannat rätt! Jävligt bra skrivet!!

    SvaraRadera
  2. Hrm, klart att jag har rätt, annars hade jag väl aldrig ...

    När jag började jobba stod folk i verkstan och jobbade som maskiner. Sedan försvann folket och ersattes av robotar som faktiskt är bättre på att jobba som maskiner, utan att slita ut armar och nacke. Det är ett framsteg, om det nyttjas som ett framsteg.

    SvaraRadera
  3. Problemet är bara att under kapitalismen går frukterna av produktivkraftsutvecklingen rakt i händerna på kapitalisterna. Vänstern har naturligtvis allt att vinna på att bejaka de tekniska framstegen och kräva att de kommer de arbetande till del. Men klarar vi det så länge den privata äganderätten är satt på piedestal?

    SvaraRadera
  4. Nej, kontroll och ägande är nyckelfrågor!

    SvaraRadera
  5. Om jag inte missminner mig så var det just den här utvecklingen som socialdemokraterna såg på 60- och 70-talen och som man ansåg att en stor offentlig sektor var lösningen på. Det var ju så rätt.

    Sen kom åttiotalet med arbetskraftsbrist i den privata sektorn och K-O Feldt ansåg att folk måste tas från just den offentliga sektorn för att fylla den övriga arbetsmarknadens krav - och på den vägen är det - kraven har bara blivit alltmer orimliga och fördelningen av samhällets resurser rent otroligt ojämlik. Vad vi ser idag hade man inte kunna drömma om ens i sina värsta mardrömmar på den tiden.

    SvaraRadera
  6. Steg ett minns jag, att den offentliga sektorn fixades till för att fler kvinnor skulle kunna gå ut och arbeta. Ur kvinnlig synpunkt antar jag att detta hade såväl positiva som negativa aspekter.

    Att Feldt senare skulle ha haft konstiga ideer minns jag inte, men det bör väl ha varit ungefär när det började bli fart på industrirobotarna. Fast då hette firman Asea, inte ABB.

    SvaraRadera