lördag 29 oktober 2011

Bättre på stillot?

Gunnel 77 år tror att det är bättre att sitta i fängelse - vilket är just vad hon gör - än att vara på äldreboende. Det kanske är riktigt, även om man bör vara försiktig med generaliseringar. Jag tvivlar på att det "daltas" så mycket med fångar, däremot har jag en stark känsla av att det på många håll definitiv inte "daltas" med äldre medborgare som har gjort sitt men som borde få ett lugnt och tryggt upplopp i sitt liv.


Och det kan ju ha en del med den ringaktning (eller hat, som Jan Myrdal skrev om senast i sin nya bok om Indien) som möter äldre i vår kultur. Eller skall vi kalla det o-kultur?

Hm, jag skrev "upplopp". Ordet har ju flera betydelser, och det kanske krävs hårda upplopp för att banka vett i skallen (kör med en yxa, som Gunnel påstås ha gjort, om inget annat hjälper) i ansvariga politiker!

10 kommentarer:

  1. Vi är fostrade att söka och älska frihet över allt annat. Någon sa, man är inte fri förrän ens föräldrar är död. För den självförverkligande människan är gamla föräldrar bara en black kring foten som man bör befrias från med minsta möjliga ingrepp i ens frihet(plånbok).

    Detsamma gäller givetvis med fångar, men de har å andra sidan en framtid...

    SvaraRadera
  2. Usch, är det så vill jag inte vara med! Barn är ju också en kostnad, kanske lika bra att de också försvinner så fort det bara går?

    SvaraRadera
  3. Vi lärde oss det och jag tror det är därifrån det hat Myrdal talar om kommer. Medelklass 40-talisten lärde sina barn om frihet och självförverkligande genom att visa dem, när deras barn kämpade med sina familjer, att få det att gå ihop, att få tiden att räcka till, då var 40-talisten i thailand, på spa osv. När 40-talisten sedan hade problem, då var det dags för barnen att rycka in och rädda dem från dem själva.

    Det är många som föraktar sin föräldrageneration, men jag avfärdar det inte som hat, som Myrdal. Jag observerar det inte von oben, jag lever bland dem och tackar min lyckliga stjärna för min mamma. För där jag står är detta hat inte utan grund.

    Sen finns det också livsstilstänkandet i en äldre generation, de som blir sjuka och får problem är dåliga människor. De gamla som behöver hjälp har inte skött sig. Hatet kommer inte bara från yngre...

    SvaraRadera
  4. Kanske lika bra att gå och knacka sig i skallen och lägga av på en gång? Vi kanske kan säga att liberalismen är det mest framgångsrika projektet någonsin för att långsamt och utan alltför stora protester förgifta ett samhälle till döds. Medan de konservativa larmar om familjen förfall jobbar liberalerna just med det, och ser till att de konservativa i allmänhetens ögon förvandlas till bakåtsträvande gnällspikar. Samtidigt hjälper de konservativa till genom att rikta elden mot socialisterna och därmed dra bort uppmärksamheten från vad kapital och liberal håller på med.

    SvaraRadera
  5. Ja, liberalismen förgiftar sinnet. Den innehåller idealistiska föreställningar som i sig är ett mycket farligt gift, den uppmuntrar att man bortser från de materiella förutsättningarna. Den upphöjer frihet(ett inom en civilisation enbart filosofiskt begrepp) till en helig status och följden blir ett samhälle med individer som agerar som barbarer, eller varför inte kalla det för barnsligt/pubertalt eller narcissistiskt. Moraliska konsekvensen att frihet är det högsta eftersträvansvärda att man inte kan kompromissa bort den för något är otrevlig, att tänka på andra begränsar friheten, bara tanken på andra.

    Liberalism är ett förgiftat sinne på så många nivåer, en riktig matroska. Den får konsekvenser på allt, filosofi, medvetende, vetenskap, konst och arbete. Men den kan överdoseras, min bror var libertarian, sedan social-liberal, senast jag prata med honom pratade han om att förstatliga taxi igen(något medelklassproblem som upprörde honom).

    SvaraRadera
  6. Haha, javisst, små vardagskatastrofer kan bota åtminstone en del människor från de värsta liberala avarterna. Men för en del år sedan fanns det liberaler som funderade över om det var Albanien eller Somalia som var närmast deras stat-lösa ideal! De fick ett helt uppslag i Dagens Nyheter har jag för mig, och ansågs väl av vissa vara en intellektuell förtrupp. Det var slutet av nittiotalet. Undrar vad de gör idag?

    SvaraRadera
  7. I min fantasi så gjorde de som gamla tiders hippies, for dit för att leva i utopia! :) Riktiga Avant Garde skall inte vara posörer, men det ligger lite i liberalismen att det blir svårt att gå hela vägen, att begränsa sin egen frihet för en sak, går liksom lite emot poängen med liberalism.

    Jag grymtade något om att det kanske var lika bra med statlig taxi då det ändå verkar vara mest politiker som åker och därmed våra stålar som pyntar verksamheten.

    SvaraRadera
  8. Nyliberala ungdomarna utropades först till de nya intellektuella giganterna, men sedan pratade de för mycket och fick väl order om att hålla klaffen så att ingen skulle tro att de menade allvar. En del var nog inte riktigt rediga i knoppen ... Det blev "nya arbetarpartiet" i stället för "nya liberalparadiset".

    Taxi var ju inte offentligt ägd förresten, däremot hårt reglerad och påstods vara en av de sista resterna av det gamla skråsystemet. Så förstatligande vore inte en återgång, utan en kraftig ändring.

    SvaraRadera
  9. Det verkar vara en allmän uppfattning i samhället att alla fångar är samvetslösa psykopater som det daltas med. Miljön har väldigt lite att göra med hur det är att leva i vetskapen att du begått grova brott.

    SvaraRadera
  10. ruprekt,
    Ja, det finns en tendens att vilja betrakta alla grupper generellt och som homogena grupper. Att göra det enkelt för sig genom att säga att brottslighet är bara ondska. Men vi kan inte acceptera att fångar i de flesta fall är offer för omständigheter. För om vi accepterar att folk kan vara offer för omständigheter, då är vi ju inte fria och autonoma individer. Finns det omständigheter som vi inte styr över då är den självförverkligande människan inte självförverkligande utan enbart offer för goda omständigheter, då fråntar man ju den framångsrike känslan av sin egen förträfflighet.

    SvaraRadera