lördag 25 februari 2012
Bojkott med hål i
En karta jag hittade på Juan Coles blogg. Gröna länder vägrar delta i USA:s påbjudna bojkott mot Iran, röda bojkottar. Om man räknar huvuden så blir det nog bortåt flertalet av Jordens befolkning som är i det gröna lägret.
Bojkotten drivs av USA och några av dess underdånigaste allierade. Sedan finns det ett antal allierade som inte alls vill vara med. I somliga huvudstäder i Europa får man nog fundera på om det inte blir en bumerangeffekt av bojkotten: Irans regering styr om flödet mer mot Kina och andra stater i Asien, man kanske till och med tjänar hyggligt på det om oron runt Persiska viken jagar upp oljepriset, EU fortsätter att skaka och regeringen i Teheran stärker sin ställning hos det egna folket.
(Några färgmissar på kartan: Alaska, Canadas och Rysslands nordliga samt Newfoundland ser ut att ha blivit självständiga, och Chile delats i två stater - en grön och en vit.)
Jag blev förvånad av att det lilla aggressiva landet i norr fortfarande var grönt. Ibland blir man positivt överraskad. Men som vanligt när någon gör rätt numera, så gör de det för helt fel orsaker.
SvaraRaderaEtt hål i den västeuropeiska bojkottfronten (även om det nu tyvärr kan kallas r*vh*l ur vissa synvinklar). Det KAN vara så att Bildt faktiskt vill agera lite mer realistiskt än en del andra vad det gäller frågor i Mellersta Östern.
SvaraRaderaMed tanke på hur USAs bojkott
SvaraRaderaär formulerad är det mindre viktigt hur länderna agerar.
Konsekvensen av bojkotten är att de företag som gör affärer med Iran kommer inte att kunna göra affärer med något amerikanskt företag.
Ungefär likadant som flertalet arabiska länder bojkottar företag som gör affärer med Israel
Eldorado
Nu "firas" femtioårsjubileet av blockaden mot Cuba. Historiskt sett fungerar sådana här saker rätt dåligt. Och mot en så pass stark spelare som Iran, uppbackad bland annat av hela BRIC-gänget, kan man betvivla att det blir några avgörande framgångar. Störningar, javisst, men USA kan knappast sluta handla med stora delar av världen för att denna vill fortsätta att göra affärer med Iran. Och då lär det bli fortsatta affärer.
SvaraRaderaBjörn,
SvaraRaderaSwedish Match undviker väl Cuba. Men det finns massor med lirare som skiter i USA marknaden. Sådana bojkotter funkar på storbolag. Så de europeiska storbolagen får nyttja mindre bulvaner. En praktik som jag är rätt säker på att de är väl bevandrade i.
Min gamle sjöman till svärfar gick i pension nyss och vill att vi skall starta ett rederi. Jag sa att visst är båtarna billiga nu. Men vi måste ha en edge emot de andra, vi måste göra saker som Maersk inte gör, en begagnad båt fås för ofta mindre än värdet av stålet i båten. Men nu har jag min edge, vår affärsidé skall vara blockadbrytare! Nu skall vi se vad man kan få en 30 år gammal kemtanker/oljetanker för! :)
Kan man få hyra som extra skeppsgosse kanske?
SvaraRaderaLigger det inte avställda tankers i bohus-vikarna ännu? De kanske är billiga att köpa upp.
Björn,
SvaraRaderastyckegodstransporter funderade jag på först. För tankbåtar är ett par ggr dyrare. Men förtjänsten man kan göra på att tvätta Iran av olja och lösningsmedel lär kompensera. Men så mycket behövs inte, tippar på 15 mille att komma igång.
Borde inte vara så svårt att ordna fram. Inom transportbranschen finns det ganska många skumma kapitalister. Svärfars siste redare erhöll näringsförbud strax innan svärfar gick i pension.
För det lär ändå behövas, staten och EU lär inte stötta en sådan verksamhet. Men det finns en stat som kanske kan tänka sig erbjuda förmånliga krediter... :)
Styckegods mellan Östasien och Persiska viken?
SvaraRaderaBeryllium till Iran. Olja till Sverige? :)
SvaraRadera