söndag 19 februari 2012

Gamla nyheter från Eta Carinae blir som nya

Bilden kommer härifrån

Vad man kan se om man tittar i riktning mot stjärnbilden Carina har jag skrivit om tidigare på bloggen, senast här. Och i samband med det kom ju tipset om sidor på svenska hos ESO, European Southern Observatory.

Det här området gör sig bra på bild. Man kan inte se det från norra halvklotet för övrigt, så det blir bilder som gäller. Inte nog med det, det händer intressanta saker där. Mellan 1837 och 1858 kunde astronomer observera ett utbrott i det jättestora dubbelstjärnesystemet Eta Carinae, ungefär 7500 ljusår från Jorden. Enorma mängder materia sprutade ut i rymden, och en tid var Eta Carinae den näst starkast lysande stjärnan på himlen. På den tiden hade man inte så avancerade instrument för att studera vad som hände, och egentligen borde alltså händelsen vara över för vår del. Men så är det inte.

Astronomer beskriver det hela som att det finns en övervakningsfilm kvar. Ljuset som kom på 1800-talet är ju sedan länge borta. Men ljuset går ju åt alla håll. Ljus som inte direkt kom mot Jorden har studsat mot stoftmoln i rymden och fått ny riktning mot oss. Det blir en sorts ljus-eko, med med 170 års försening. Jag vet inte hur stora förvrängningar det kan bli av den där eko-effekten, men tydligen är observationerna som nu görs tillräckligt intressanta för att det skall påverka astronomernas syn på utbrotten på Eta Carinae.

Om du klickar upp bilden för att se lite bättre, och tar en titt på de högra smårutorna, så ser du förändringen mellan 2003 och 2011: allt mer stoft verkar omge stjärnorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar