Klotter vid Husarviken, Djurgården, Stockholm. Uppfångades mycket lägligt för detta inlägg av mig i morse. |
När jag var liten skolpilt undervisades barnen om det viktiga med att spara. Då och då kom banken till skolan och man kunde sätta in en krona eller så på sitt konto, och så skrevs det upp i en grå liten bok. (Eller var den grå? Minnet sviker. Inte heller minns jag om det var Stockholms sparbank eller Postsparbanken som tog in pengarna. Båda är ju borta nu för övrigt, gamla trygga grå sparbanken ingår nu i det skumma Swedbank.) Men hur undervisar man numera barnen om pengar och pengars värde?
Jag såg en artikel i HuffPo som hävdar att den nya tekniken kommer att eliminera såväl papperspengar som banker. Att behovet av mynt och sedlar raskt minskar är lätt att inse när man betalar med kort eller funktioner i sin telefon eller via datorn, men jag misstänker att det blir svårare att helt bli av med bankerna. Någonstans måste det ju finnas konton som kan krediteras och debiteras när jag köper något eller tar emot betalningar, och utrymmet där kontot finns blir väl en bank, eller ...?
Nåväl, en snabb utfasning av handfasta pengar är på gång. Det drar givetvis fram folk som citerar Johannes' uppenbarelse från Bibeln om att alla som ville göra affärer måste bära Vilddjurets märke. Samt folk som hävdar att detta ger myndigheterna fullständig kontroll över alla medborgares göranden och låtanden vad det gäller köp. Det sista låter mer allvarligt än bibelläsarnas utgjutelser, de ser alltid Vilddjuret sticka fram nosen när det är kris någonstans. - Själv är jag mer intresserad av vad den här omställningen kan betyda för människornas tänkande om ekonomiska ting. Kommer det att vara oförändrat även om de pengar man har inte är annat än ettor och nollor som singlar omkring i cyberrymden?
PS. När jag var liten skolpilt kunde man fortfarande handla med ettöringar! DS.
Fast ettöreskolorna var ju väldigt små :-)
SvaraRaderaÄnnu tidigare fanns det halvöringar; en sån hittade syrran i mormors båthus på 60-talet.
SvaraRaderaJaja, på den tiden var ett halv öre mycket pengar!! (kan säkert någon knarrig åldring intyga!)
SvaraRaderaDet är väl ingen som på alvar tror att detta göres för VÅR skull? Av omtanke om vår hälsa, att vi inte ska bli överfallna för att vi har kontanter på oss? Ev. fördelar med att "slippa" kontanter är en bibrodukt!
SvaraRaderaNej,syfter är för att spara, rationalisera. Det blir mycket kosing i några få´s fickor så småningom och späder dessutom på arbetslösheten. Detta är inget nytt, det har skett i sjukvården, inom skolan och försäkringskassan!
Undrar vad patienter, elever och sjuka anser...
närmare bestämt femti öre. Jag tror att penningvärdet har sjunkit till ungefär en procent sen mitten av 1800-talet när kronan infördes.
SvaraRaderaMed anledning av detta borde det vara dags att införa en ny myntenhet som är likamed 100 kronor. Varför inte mark, det hade vi på medeltiden, och den är ju ledig nu.