lördag 1 september 2012

2015 - Caracas!

Enligt den alliansfria rörelsens (NAM) nyhetsbyrå kommer nästa toppmöte att hållas år 2015 i Caracas, Venezuela. Ungefär två tredjedelar av FN:s medlemsstater är medlemmar i NAM, vilket utgör en intressant notis om man betänker allt prat om hur isolerat Iran påstås vara. Nu kommer Iran att leda NAM under tre år, och sedan får vi väl höra om hur isolerat Venezuela är.

När Venezuelas utrikesminister Maduro tackade för förtroendet påpekade han också att en viktigt mål för rörelsen var att stärka sina möjligheter inom FN och andra internationella organ. Därigenom kommer USA:s och andra makters försök att plundra de fattigare länderna att hållas tillbaka.

Man kan väl tillägga att när Iran, Venezuela och andra stater slutar använda dollar när de handlar med olja så innebär det ökade ekonomiska problem för USA: efterfrågan på dollar minskar. Visserligen torde det innebära fallande dollarkurs vilket skulle stödja USA:s export av egna produkter, men när USA:s produktion delvis numera ligger i utlandet och måste köpas tillbaka för en svagare valuta kan slutresultatet ekonomiskt bli ganska tråkigt. Dessutom kan USA tvingas att i högre grad försöka få tag på andra länders valutor för att köpa just olja. Förmodligen blir det en kris som man försöker skjuta sig ur, och det nuvarande kriget i Syrien (och föregående i Irak och Libyen) kan ses som inslag i skjutandet. Ett oljeland som deklararer att det skall sluta sälja sin olja mot betalning i dollar riskerar att angripas av USA, politiskt, ekonomiskt och militärt.

Det finns givetvis tänkande människor i USA:s utrikesdepartement och diplomatkår som noterar att även länder som formellt inte borde samarbeta med Iran gör det. Afghanistan kanske är ett av de mer uppseendeväckande staterna i det sammanhanget, men regeringen i Kabul måste ju ta hänsyn till realiteter och inte bara konstiga idéer från amerikanerna.

Trettio länder har använt det pågående toppmötet i Teheran till att skriva på avtal med Iran om ekonomiskt samarbete. Här är inte hela, men åtminstone drygt halva listan:

Azerbaijan, Uzbekistan, Belarus, Afghanistan, Pakistan, Syria, Qatar, Kuwait, Lebanon, Ethiopia, Algeria, Kenya, Indonesia, India, Cuba and Ecuador were among countries that inked documents with Iran on bilateral cooperation. 
Undrar hur svenska UD reagerar på den här utvecklingen? Ågnar man den något eget tankearbete, eller väntar man bara på direktiv från hövdingarna i Bryssel och Washington?

Pierry Gilly om andra detaljer i NAM-mötet.

2 kommentarer:

  1. Man hade kunnat tro att Kuwait skulle följa USAs bojkottlinje men de tänker väll mer långsiktigt.

    SvaraRadera
  2. Såvitt jag förstår är USA redan igång, igen, med att försöka skapa ett kaos i Chile som kan störta Chavez.

    SvaraRadera