För en stund sedan fick jag anledning att fundera över ordet "björntjänst". Det användes i ett sammanhang där det var klart att den som skrev ordet inte förstod dess riktiga betydelse. Jämför ordet "syndabock" som också ofta används felaktigt och blandas ihop med "skyldig" eller "ansvarig". Det speciella med syndabocken är ju att denne straffas utan att var skyldig till något ont, men för att andra skall komma undan med sina otäcka synder!
Nå åter till björntjänsten. Den är avsedd till hjälp, men skadar den som skall hjälpas. Enligt Östergrens ‘Nusvensk ordbok’ handlar det om:
… fabeln om björnen som kastade en sten i famnen på den sovande mannen för att driva bort en fluga o. så dödade mannen …”Bakgrunden är att en kommentator till detta inlägg hos Lindelöf använde ordet "björntjänst" på ett sätt som fick mig att harmset rynka pannan. Om Aftonbladet gör sverigedemokraterna en "björntjänst" genom sin granskning av näthatet skulle det ju betyda att tidningen vill hjälpa sd men oavsiktligt slår ihjäl partiet - och så tror jag nog inte tidningen har tänkt sig det hela!
Från Svenska Akademins Ordbok på nätet har vi detta:
– BJÖRN-TJÄNST ~².[BJÖRN-TJÄNST.ssg 1]
1)[jfr d. bjørnetjeneste; syftar på La Fontaines fabel om björnen som för att drifva bort en fluga från en sofvande mans panna kastade en sten på flugan o. därmed dödade mannen på samma gång som flugan]
tjänst l. hjälp som blir till skada för den som den var afsedd för; otjänst. ARLBERG Tonbildn. 119 (1891). GHT 1894, nr 60 s. 2.Det förefaller, som om hr H:s vänner i stället för att gagna honom, göra honom en björntjänst med denna agitation. VL 1906, nr 35 s. 3.
Jag lovar försöka att inte göra några björntjänster!
Tack BJÖRN för din utrednings-TJÄNST. Jag såg också den där lustiga varianten av björntjänster, men ville inte ta upp det, för att då riskera att köra av huvudspåret.
SvaraRaderaGod Jul!
Tack detsamma.
SvaraRaderaNu får vi ägna oss åt julbord och annat trevligt några dagar i stället för felfinneri! Var sak har sin tid.