fredag 1 februari 2013

Var högbyggarna enkla jägare och samlare - skapade de en modul för att fixa jobbet?

Med en flygbild så ser det ut så här ...


... men med en kartskiss blir det tydligare hur bygget utformades. Notera den lilla kartan nere till vänster om visar var i USA vi befinner oss, Poverty Point i Lousiana. Och ovanför den lilla kartan finns en måtstock på 500 meter. Den visar hur stor anläggningen är , över en kilometer från ena änden till den andra.

Moundbuilders - högbyggarna - var människor som fanns i södra och östra delarna av nuvarande USA för länge sedan. Och de kunde som sagt bygga högar och andra stora anläggningar av jord. Vid Poverty Point i Lousiana finns en jättelik sådan, härstammande från den tid när det var tidig bronsålder i Sverige, för 3200 år sedan. Mängden jord uppskattas till cirka 238 500 kubikmeter, i jordvallar och storhögar.

En kort nyhetsartikel berättar om nya rön. Genom att undersöka jorden i anläggningen i Poverty Point tror sig forskarna kunna räkna ut att den inte har byggts under lång tid, utan att det måste ha tagit 30-90 dagar. Det finns nämligen inga spår av att det regnat under byggtiden. Därmed kan det inte ha rört sig om enstaka människor som slängde upp jord då och då under kanske flera hundra år, utan om en snabb och samordnad insats av en stor grupp på tusentals personer.

Det rör till det för forskarna. De trodde inte att jägare och samlare skulle kunna göra jobb av den här typen. En jägar-samlargrupp består normalt bara av några tiotal personer. Men nu har man på kanske några månaders tid utfört ett enormt arbete med att flytta jord. Något stämmer kanske inte. En forskare säger uppfattningen att smågrupper inte hade den här sortens avancerade sociala vanor kan vara fel.  Det kan vara så, eller det kan ju också vara så att forskarna inte har alla fakta framme och har gissat fel. Antingen att enkla jägargrupper tänker skarpare än vad man trott och kunnat samordna sig, eller att det funnits en mer samlad jordbrukarbefolkning i närheten som man inte hittat spår av ännu.

(Wiki-artikel om Poverty Point.)

Den här artikeln handlar egentligen om något helt annat, men kanske den ändå kan ge en antydan om gruppdynamik även när människor är inblandade. Frågan är varför evolutionen gör att olika system tar fram moduler, alltså täta ansamlingar av inbördes förbundna komponenter i komplicerade nätverk. Forskarna har trott att utveckling av detta har varit bra för evolutionen i största allmänhet. Man får till system som fungerar bättre. Men en sak som nu tillkommit enligt några som funderar på saken är något som kan kallas "kostnader". Moduler uppträder när det finns någon sort kostnad om ett system inte ser till att dess komponenter fungerar tätt sammanbundna. Med modulformen minskas kostnaden.

Kanske det var så även hos högbyggarna i Louisiana. Mindre grupper upptäckte att de kunde minska någon "kostnad" för alla om de byggde stora högar och jordvallar. De samlade sig till en större modul av arbetsmyror och gjorde arbetet på rekordtid. Frågan är hur det organiserades, om det fanns någon sorts hövdingar som pekade med hela handen?

Kanske urmodellen för de pyramider som byggdes senare söderut i Mexico och Centralamerika finns här i träskmarkerna vid Mississippi-floden? I så fall behöver man inte fantisera om kulturkontakter över Atlanten eller Stilla havet. Kanske det är en mänsklig egenskap att vilja bygga stora jordhögar som sedan utvecklas till pyramider av sten?



På tal om gissningar. Det här är ett verkligen unikt föremål, ett ansikte som skurits ut ur en mammutbete för 26 000 år sedan, nu återfunnen i Tjeckien. "Kvinnofigur" säger en del. Det är klart att om man ser en kvinna med uppsatt hår så blir det en kvinnofigur, men om man i stället ser en man med uppsatt hår (kanske en hårknut som sticker upp baktill) eller en man med någon sorts mössa är det inte lika klart längre.  Påminner om en kille som jag träffade på på en kurs för en del år sedan.

5 kommentarer:

  1. En annan (för scientologer trovärdig) förklaring till urtida stora byggnationer är att det är Aliens som smällt upp dem. Går hela programserier om det på dumburkens kablagekanaler.

    SvaraRadera
  2. Rent spontant tycker jag det är konstigt att super-teknologiska rymdfarare skulle skotta upp stora jordhögar eller bygga strukturer med grovt tillyxade stenblock. Man kunde ju vänta sig något mer avancerat, tycker jag.

    SvaraRadera
  3. Den gängse synen på jägar samlare är att de inte skapade saker för att de inte genererade överflöd. Men det är inte otänkbart att dessa folk faktiskt kunde skapa överflöd.

    Det lär väl ha varit ett tämligen trafikerat vatten det där också. Var jakten och samlandet väldigt gott i regionen kunde fler syssla med annat än jakt och samlande. Folk skapar, det är vad de gör när det inte har annat för sig.

    SvaraRadera
  4. Man behöver nog inte SKAPA överflöd om man LEVER i överflöd. När befolkningarna var ganska små och glest utspridda såg de nog till att de höll sig i områden som var rika på allt man behövde. Och då kunde det ju bli tid över till att bära jord ett tag också.

    SvaraRadera
  5. Nja, menar inte enbart så. En jägare som driver en hel buffelhjord över ett stup kan försörja ett par jordbärare.

    SvaraRadera