måndag 11 mars 2013

Som ett kämpande helgon?

Här är en artikel som ger mer siffror med anknytning till ryssarnas syn på Stalin idag (tidigare inlägg om detta här).


Där fanns ovanstående intressanta bild, innehållande en bild ... och har den inte drag av ikon? Fotot handlar om Sovjets kamp under Andra världskriget, ihågkommen på något som kallas Fosterlandsförsvararnas dag i Moskva i februari i år.

En sorts helgonbild, men inte helgon av det milda och världsfrånvända slaget. En man i vit klädnad håller om fästet till något som måste vara ett jättelikt slagsvärd. Blicken är hård och vaksam, och vapenskölden bakom hans huvud är som ett himmelskt sken, en gloria. Jag har intrycket av att de vaksamma ögonen ser över betraktarens axel och bort i fjärran. Är det den modige riddaren Sankt Göran som fixerar draken Hitler?

Intressant. Detta är inte vad man skulle kunna tänka sig vara 'socialistisk realism', snarare att under krigets påfrestningar så vällde det gamla ryska upp igen. Svärdets fäste och parerstång, tillsammans med den synliga delen av klingan, bildar ju ett kors. Vad tänker kvinnan bakom porträttet om det, hon verkar ju le lite underfundigt?

5 kommentarer:

  1. Lustigt nog får din bild mig att tänka på ett tv-inslag för flera år sedan. Man intervjuade en gammal gumma i en by och efter att reportern från SVT konstaterat att de befann sig i ett område där stalins utrensningar värst frågade han en gammal gumma:
    - Hur många från den här byn tog Stalin död på?
    Gummans svar kom blixtsnabbt:
    - Inga.
    Klipp och tystnad och jag har väntat förgäves på en repris, men inser att den får jag nog aldrig se.

    SvaraRadera
  2. Det inslag kanske försvann när SVT städade sina hyllor från olämpliga saker som kan störa publiken?

    SvaraRadera
  3. Gumman hade säkert rätt. Sheila Fitzpatrick berättar i Stalin's peasants om hur tvångskollektiviserarna 1929-30 härjade våldsamt vilket skapade inbördeskrig på landsbygden. För att få fred tvingades regeringen ställa kollektiviseringsbrigaderna inför rätta och döma dom.

    På så sätt framstod det, på gammalt maner, som om tsaren stod på böndernas sida mot de ohederliga ämbetsmännen.

    SvaraRadera
  4. En del aktivister blev "yra av framgången" som Stalin skrev 1930.

    SvaraRadera
  5. Jo, det är lätt hänt att man använder ett stort mått av våld om man är säker på att chefen stöder en vad som än händer. Sabla chef att han skulle skylla på underhuggarna, deet hade dom aldrig trott...

    SvaraRadera