Kunde inte låta bli att kopiera ett par diagram avseende valen i Tyskland. Dels till förbundsdagen, dels lantdagsvalet i Hessen. Som det ser ut nu blir det fyra partier som klarar femprocentsspärren, men EU-kritikerna i AfD har ännu en liten chans att klättra över staketet. Men det är tvivelaktigt, tidiga tyska prognoser över valutgång verkar rätt bra.
Kristdemokraterna är störst och det kanske inte är så konstigt när oppositionen verkar vara rätt matt. Det liberala FDP går tillbaka till den grad att man åker ur förbundsdagen och lantdagen i Hessen. Katastrof alltså. I förbundsdagen backar vänstern i die Linke medan man i stort sett håller ställningarna (går framåt några tiondelar) i Hessen. Intressant är att piraterna tog ett par procent. Möjligen är det ett framtidsparti. I övrigt bör nog vänstern fundera över taktik och strategi framöver.
Anmärkningsvärt är att FDP åkte ut: Ett parti som man trots allt inte har kunnat tänkas bort som regeringsparti, de har funnits med i de flesta efterkrigsregeringar (på 60-talet med CDU, under 70-talet samregerade man med socialdemokraterna, under 80-90talen med CDU/CSU). Bismarck, liberalsplittraren, hade känt igen sig och varit nöjd om han hade sett detta resultatet, FDP-väljarna röstade i hög utsträckning på Alternative für Deutschland istället vilka inte heller kom in.
SvaraRaderaDie Linke får svårt att uppnå något inflytande. Problemet är dels att man inte riktigt lyft bort stämpeln som ett "öst"parti, dels att socialdemokraterna ännu så längre hellre regerar i storkoalition med de borgerliga (vilket det finns gamla traditioner av) framför att regera med "kommunisterna". Inom partiet finns en liknande öst-västkonflikt där de ifrån öst ofta har erfarenhet av regerande iom att de utgjorde del av SED-kadern på olika nivåer medan de västtyska motsvarigheterna ofta är testuggande gamla vänsterpartister som mentalt redan gått i pension, man räknar aldrig och har aldrig räknat med att få inflytande någonstans utan har alltid utgjort del av olika sektgrupperingar. Det gör det svårt att nå ut till ex. till piraterna.
(F.ö. tappade Die Linke ett par tiondelar i Hessen, de (och liberalerna!) klarade sig precis).
Förlorarna får väl trösta sig med gamle Ingmar Stenmarks visdomsord: "Man kan inte vinna jämt".
SvaraRaderaUndrar om inte die Linke skulle kunna göra mer om de lade större vikt vid utomparlamentariskt arbete. Men det vet jag inget om, bara en gissning. SOm det är nu riskerar de att bara bli en liten parlamentarisk blindtarm som försörjer några yrkespolitiker, och högre ambitioner har man väl?
Det går knappast att lyfta bort någon kommuniststämpel från ett parti som har sin väljarbas i gamla Dunkeldeutschland. Hade det som kallades Västtyskland haft ett eget vänsterparti hade knappast kommit in i Bundestag.
SvaraRaderaDet räcker inte att byta namn från SED till PDS eller Linke.
Det handlar nog mer om att göra sig av med att göra upp med det förflutna och sparka ut de med Stasi-förflutet.
Eldorado
Den som ägnar sig att "göra upp med sitt förflutna" har nog inte så mycket till framtid.
SvaraRaderaTvärtom Björn, den som inte gör upp med sitt förflutna har ingen framtid.
SvaraRaderaEldorado
Det är inget som bekymrar allehanda gamla kolonialstater och andra som haft betydligt värre saker än stasi för sig. De bara traskar på förnöjt, och rycker på axlarna åt det förflutna. "Vad har vi med det att göra."
SvaraRaderaDet är sant Bjorn. Problemet är att inom die Linke är det fortfarande samma personer.
SvaraRaderaAtt försvara kriminella gärningar med att andra har gjort värre håller inte. Det vore inget försvar för mig att mörda en person bara för att någon annan har mördat tio.
eldorado
Nu är det ju de som mördat tio (och mördarnas hejacklack) som sticker näsan i vädret och vägrar diskutera vad de själva gjort och förklarar sig vara moraliskt överlägsna de som dödat en. För att ta ett bibelord du kanske känner till, det där med grandet i din nästas öga som påstås vara värre än bjälken du har i ditt eget.
SvaraRadera