lördag 9 augusti 2014

Verkningar av krig och sanktioner

Nu är sanktionskriget igång (man får hoppas att det inte utvecklas till något ännu värre, det som sker i östra Ukraina är illa nog). Att sanktioner skall skrämma, och/eller långsiktigt skada Ryssland är tveksamt. Det kan bli tvärtom på sikt, genom att Ryssland lägger om delar av sin utrikeshandel och utvecklar den inhemska ekonomin. Ryssland kan inte isoleras. Putins popularitet blir bara starkare på hemmaplan. Därmed kommer USA och dess tokar till EU-lakejer att bli de som skadas mest. Ryssland, och de stater som fortsätter att handla med Ryssland, blir vinnarna. Och därmed fortsätter marschen bort från dollarhegemonin.

Varför inte ta en historisk jämförelse från en tid med riktigt krig och oerhörd förstörelse? Här är ett stycke från Jan Myrdals roman Karriär:

Då läser jag om Stalins möte med den finländska delegationen.
De hade frågat honom om inte kriget trots allt haft något gott med
sig för Sovjetunionen. Och det var ju en omöjlig fråga och en
otänkbar fråga och det var obegripligt hur just denna delegation
från ett land som nyss deltagit i det förhärjande kriget mot
Sovjetunionen kunde ställa en sådan fråga. Men Stalin blev inte upprörd,
han svarade: ”Kluge Frage! Richtige Frage” och så sade han att
kriget faktiskt också haft positiva följder för Sovjetunionen. Det hade
möjliggjort en snabbare industrialisering av Sibirien än vad som
annars kunnat genomföras och därmed bidragit till en mer
balanserad ekonomisk utveckling. Inte ens när det gällde Sovjetunionens
inre förhållanden finge kriget enbart ses som något negativt. 

Jag har sett nedanstående bild några gånger och undrat om den verkligen är äkta eller ett montage. Hur det än förhåller sig med den saken så kanske den visar på ett tänkande som säger "gör vad ni vill, på slutet är det ändå ni som får stå med lång näsa".

Stalin joke 01
- Ja, som jag brukar säga: "Så förhåller det sig med den saken, kamrater!"

4 kommentarer:

  1. Det är många Europeiska länder som nu kämpar om att bli Sverige. Att spela bägge sidorna i någon sorts "neutralitet". BRICS handlar nämligen och man har goda relationer med Ryssland. USA kan inte erbjuda mer handel, bara mer påtryckningar, det gör att USAs allierade vacklar. Turkiet vacklar svårt och där har USA varit tvunget att sätta in sin astroturf och det har varit protester och bråk länge nu. Men Frankrike, Tyskland och i viss mån Polen är inte helt nöjda över den situation som USA sätter dem i.

    De knorrar redan nu, Tysklands industriproduktion faller redan till följd av sanktionerna. Det kan bli svårt för den svage parten att gå vidare, att pusha sina "allierade" till krig.

    Nått krig för amerikanskt finanskapital lär inte bli lätt att sälja stora europeiska länder på. De är redan sura över sanktionerna. Ryssarnas sanktioner är till skillnad från USAs geniala, USAs sanktioner slår hårt emot USAs allierade, vilket givetvis är en del av tanken, men gör inte mycket åt ryssen. Rysslands sanktioner slår hårdast desto lojalare NATO-land det rör sig om, Danmark, Norge, Polen osv.

    I excelarken rasar redan kriget. Men tittar man på Ukraina så inser man att det blir svårt att dra igång större, "true believers" är svåra att hitta i dessa dagar. Vilket innebär att man skall försöka få till stånd ett världskrig med en armé som redan från start i stort sett saknar moral och som desserterar i parti och minut. Det är förra epokens krig, det vi har militär till. Dagens krig är astroturf av alla de slag.

    (Astroturf är artificiella gräsrötter.)

    SvaraRadera
  2. Det är ju svårt att veta vad som händer i krigets dimmor, men det ser ut som om Kiev då och då mobiliserar och kör igång en offensiv - som efter ett tag stoppas upp pga förluster och deserteringar. Om stridsviljan hos alla fick råda i Ukraina skulle det nog inte vara mycket till krig, förutom fascisternas våldsexcesser. Vad har folk i gemen att slåss om egentligen? Vilken oligark som skall plundra dem?

    SvaraRadera
  3. Jo, de har höjt åldern för "the draft" i omgångar, nu skickar de väl 60 åringar till fronten. Har läst på facebook om ställen där män inte vågar gå utomhus för att de inte vill bli "rekryterade" till kriget. Det ryktas att regimen har svårt att betla ut soldatlönerna osv. Så snart har man satt vapen i händerna på folk, sabbat landets ekonomi och slutat betala den beväpnade befolkningen...

    Nu har Ukrainska militären börjat publicera siffror på KIA och WIA, men MIA är fortfarande hemligstämplade

    SvaraRadera
  4. Har jag hängt med rätt verkar den ukrainska regeringen ha haft svårt att betala (och fixa mat) till sina trupper redan innan kriget bröt ut. Och det lär ju inte höja mannarnas entusiasm för att bli sprängda i luften! Större delen av de ukrainska trupperna på Krim uppges ha hoppat över till ryssarna pga bättre betalning och andra förmåner.

    SvaraRadera