tisdag 25 oktober 2016

Lästips: Filippinerna, hangarfartyg

Den här kartan hade jag med i en bloggpost för sex år sedan:

Det intressanta där är den röda linjen. Den visar räckvidden för kinesiska missiler av en viss typ. Man ser att i stort sett hela Sydkinesiska sjön ligger inom skotthåll, och större delen av Filippinerna. Men nu kanske kineserna slipper skjuta åt det hållet. De bygger ut sina relationer, de har gott om pengar, och den filippinske presidenten är i Kina och meddelar att Kina och Ryssland vill han samarbeta med snarare än USA. För hur mycket kan USA bidra med i produktiva investeringar, jämför med när Kina kommer och inbjuder till deltagande i sitt enorma OBOR - One Belt, One Road? "Follow the money" som det heter.

Här är ett par artiklar som diskuterar utvecklingen den senaste tiden.

Dels den internationelle journalisten Pepe Escobar om att "America has lost in the Philippines". Han får betraktas som ryskvänlig och välinformerad.

Så har vi den indiske veterandiplomaten M K Bhadrakumar som skriver att  Philippines seeks common prosperity with China. Han är väl indiskvänlig då, och diplomatiskt välinformerad.

Jo, det verkar som president Duterte tycker det är en god idé med gemensamt välstånd i den nya OBOR-världen. Vi får räkna med att den oförmånliga mediateckning han hittills fått här i våra fina västländer inte kommer att bli bättre framöver. När han skär ner på förbindelserna med USA minskar möjligheterna för den senare makten att trixa med gränsfrågorna i havet mellan Kina och andra strandägare vid Sydkinesiska sjön. Kan man gissa att den "pivot" till Asien som Obama pratat om nu så att säga sjunkit i detta havs vågor? Eller går det att samla missnöjda militärer och knarkhandlare och lokala gangsters till någon sorts 'färgrevolution' för att återupprätta ordningen?

Jag nämnde hangarfartyg i början. Här är en analys av the Saker. Den handlar egentligen om de ryska fartyg med flygkapacitet som nu skickas in i Medelhavet, men det finns en del funderingar som har generell betydelse. Det är knappast troligt att USA längre kan hota Kina med hangarfartygsgrupperna. Det är en typ av vapen som håller på att bli omodern, såvida man inte ger sig på stater med väldigt låg militär kapacitet. I ett krig mellan USA och Ryssland/Kina skulle nog hangarfartygen ha låg chans att klara sig. Och det är frågan om de skulle våga ge sig upp i Persiska viken i en kraftmätning med Iran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar