onsdag 7 december 2016

Saker att bita i

Det har debatterats om 'vänstern' i Aftonbladet. "Upp med hakan vänstern" manade Göran Greider för någon dag sedan. Och så kom en kommentar, "Ta ansvar vänstern", av Malcom Kyeyune. Den senare skriver om uppkomsten av:

... ett politiskt samtal där idén om att prioritera plötsligt hade blivit politiskt oacceptabel. Detta är i sig fascinerande, med tanke på att politik i en värld med begränsade resurser de facto ”handlar om” att prioritera, men det rådde liksom en stämning där den som förde detta på tal raskt kunde misstänkliggöras som någon sorts smygrasist.
Bara vi var goda nog, bara vi själva var rätt sorts människor, då skulle allting lösa sig, och implementering och budgetering (och andra tråkiga och jobbiga saker som slutar med -ing) kunde gott lämnas åt någon tråkig byråkrat någonstans.
Man kan ju säga att det var en sorts liberalism också, med idén att 'det fixar sig'. Eller för att ta det gamla skämtet:

- Hur många liberaler behövs det för att skruva i en glödlampa?
- Ingen. För om ingen gör något kommer lampan att skruva i sig själv!
Kyeyune frågar också:

[N]är var det egentligen som vi började tro att folk som inte automatiskt höll med var dåliga eller värdelösa, människor som inte förtjänade bättre än förnedring och förakt? När gick vänstern från att vara en missionerande religion till en mysteriekult där enbart helgonen är goda nog att förtjäna frälsning?
Kan svaret vara: när det blev förmånligt för karriär och uppskattning i största allmänhet? Men då inte uppskattning från lantisar, fattiga eller åldringar (mer om den senare gruppen längre ner).

Angående Greider pratar han för reformism, men det tvivlar jag på fungerar. Det kräver att det finns motståndare som det går att prata med, som är beredda att kompromissa i utbyte mot att de får sitta kvar i samhällstoppen och behåller den avgörande makten. Finns det sådana figurer idag? Varför skulle de kompromissa? De tror ju att de är oumbärliga och kan dribbla som de vill med världens befolkning. Det enda som kan hända (om vi ser till Kommunistiska Manifestet, som Greider hänvisar till) är att enskilda personer inom kapitalistklassen byter sida när den avgörande krisen kommer, men detta är verkligen inte något reformistiskt, utan en del av revolutionen.

Den gamla reformistiska parollen om att rörelsen är allt och målet ingenting håller inte i ett läge när tillgångarna i samhällets produktiva bas inte bara gör systembytet möjligt utan också nödvändigt. Motsättningar kommer alltid att finnas, men en 'rörelse' som är en evighetsmaskin för att försörja byråkrater och därmed faktiskt har intresse av att bevara det nuvarande systemet ... vem behöver en sådan? Byråkraterna och deras 'motståndare', inga andra.

En artikel av Chris Forsne på Ledarsidorna för några dagar sedan visar att det finns saker att bita i.  Ta det där med äldreboenden:

Att inte få plats utan köa i åratal [till äldreboenden] är en vanlig situation. Till det ska läggas att många kommuner, nu i febril jakt på plats åt asylsökande, helt enkelt lägger ner äldreboenden för att istället omvandla dem till hem för unga ensamkommande.

När man googlar ”äldreboenden blir hem för ensamkommande” är det först svårt att tro att det kan vara så omfattande. Medan sjuka och ensamma mycket gamla människornas boende stängs, ofta med ursäkten renovering, så öppnas nu samma boenden, som det ofta heter, ”temporärt” för andra grupper. För kommunen blir kostnaden lägre då gamla får bo kvar hemma med minimal hemtjänst medan Migrationsverket ersätter kostnaden för det nya boendet som förr var en kommunal angelägenhet.

Grupper ska inte ställas mot grupper heter det. Men medan pensionerna för en kvarts miljon svenskar idag ligger under fattigdomsstrecket och många inte ens får ut 7-8 000kr i pension efter skatt så läggs det mellan 60 och 80 000kr i månaden bara för mat och uppehälle till unga asylsökande. Det är med andra ord regering och riksdag som ställer grupper mot grupper.
Ja, det där med ursäkten renovering ... att man inte skäms! När gamla svenskar bodde där var det tydligen inte så jäkla viktigt att renovera!

Här är en episod i verkligheten: för en tid sedan föreslog en styrelsemedlem i en PRO-förening i Storstockholm att de skulle skriva till berörd stadsdelsnämnd. Brevet skulle kräva att  de äldreboenden som finns (och som i förvånande hög grad står tomma på grund av kommunal obstruktion) bara skall användas just som äldreboenden. Det skulle alltså inte vara acceptabelt att knycka dem för migranter eller helt enkelt sälja på den överhettade bostadsmarknaden. Dessa bostäder är anpassade för äldre människor som kan ha det jobbigt med trösklar och annat, inte för unga friska individer. Med tanke på hur bostadssituationen ser ut i landet numera kan man befara att ett äldreboende som 'temporärt' blir något annat i själva verket är förlorat för alltid.

I första omgången gick styrelsen med på denna skrivelse, enhälligt. Men brevet avsändes aldrig: i bakgrunden skedde något, förmodligen en socialdemokratisk avledningsmanöver av den socialdemokratiske ordföranden samt en (vid mötet frånvarande) socialdemokrat som anade att det här kunde störa den aktuella partilinjen. Det var ju vid den tiden gränserna var öppna, Sverige skulle vara en 'humanitär stormakt' och Sverige fikade efter en plats i FN:s säkerhetsråd. Förslagsställaren blev förbannad och lämnade styrelsen med omedelbar verkan. Varför anstränga sig i en förening där ledningen uppenbarligen struntar i de mest utsatta i den tilltänkta målgruppen? - Ja, sådana är reformisterna numera. Sparkar på dem som har svårast att försvara sig. Undrar vad gamle socialministern Möller  sagt om det?

7 kommentarer:

  1. Vad är det för journalistik att hänvisa till en googling? Hittade ett i Norrland som lades ner 2010, trots att kommunen tvingas betala hyra fram till 2020, och ett i Stockholm, som lades ner för tre år sedan eftersom det var för sunkigt. Slriver man en artikel ställer man samman en lista. Frågan jag ställer mig är om det som duger åt flyktingar också duger åt äldre svenskar? Ska vi skicka de som behöver äldreboende till Norrland? Det finns naturligtvis inget samband mellan låga svenska pensioner och äldreomsorgen och flyktingpolitiken. Folk som Forsne vill naturligtvis inte riva upp den förra regeringens massiva skattesänkningar eller subventionera bostadsbyggandet. Man är upprörd över resursbrist men vill inte tillföra resurser.

    SvaraRadera
  2. Den förmenta vänstern är bortkopplad från folket för länge sen, Greiders artikel är det inte samma som alltid? Som ett självspelande piano. Kyeyune har ju vettig kritik, men blir inte även det sk metadiskurs?
    Två intellektuella tyckare. Var finns de skarpa idéerna som kan beröra den verklighet som folk lever i?

    Steven Mnuchin (han som jobbade hos G-sax för länge sen) som blir Trumps finansminister sa i november: “we’ll take a look at everything,”even the possibility of extending the maturity of the federal debt with 50-year or 100-year bonds to take advantage of unusually low interest rates.” Det är iofs akrobatik i befintligt system men vida mer radikalt som ide än vad vänsterpolitiker med faktiskt inflytande skulle våga föreslå eller ens framkasta som ide.
    Steve Bannon från Breitbart som är Trumps vitahus strateg eller vad det kallas, han som ska vara typ vit nationalist, rasist och liknande. I vilken mån han är det vet jag inte, orkar inte fakta granska alla. Men han sa nyligen:
    “We’re just going to throw it up against the wall and see if it sticks, Like [Andrew] Jackson’s populism, we’re going to build an entirely new political movement. It’s everything related to jobs. The conservatives are going to go crazy. I’m the guy pushing a trillion-dollar infrastructure plan. With negative interest rates throughout the world, it’s the greatest opportunity to rebuild everything. Shipyards, ironworks, get them all jacked up. ... It will be as exciting as the 1930s, greater than the Reagan revolution — conservatives, plus populists, in an economic nationalist movement.”

    Även om det är “revolution” inom systemet, så är det en direkt utmaning av rådande ordning att ”pengarna är slut” och liknande nonsens. Det senare är ju den sk vänstern helt sålda på, tjatar till förbannelse om Reinfeldts skattesänkningar och att först måste de ”rika” beskattas innan något kan göras för de fattiga (om typ hundra år). Därför att de med hull och hår svalt nyliberalt nonsens om att nationens ekonomi är som ett hushålls och allt måste ”finansieras” och budgeten minst måste balanseras (?) över konjunkturcykeln.

    Nu är väl sannolikheten inte så stor för att Trump blir mer än en som gynnar de som redan har och the deplorable får ett ännu kortare strå. Men när högern är mer radikal i sina ekonomiska idéer och tal än vad etablerad vänster ens vågar komma avlägset i närheten av vad är då vänster värt? Arbetarerörelse betald intelligensia tuggar på i sina metadiskussioner om saker som inte berör mer än de närmast sörjande.

    SvaraRadera
  3. Citaten kom från den här artikeln i Counterpunch:
    http://www.counterpunch.org/2016/12/08/well-look-at-everything-more-thoughts-on-trumps-1-trillion-infrastructure-plan/
    Just dessa citat är i princip inte avvikande från S klassiska valpamflett från 1933(?) författad av E Wigforss.
    Men att vara så ”radikal” är inte förenligt med EU-avtalet, det är uttryckligen förbjudet enligt avtalet. Dessutom kan man fråga sig om EU-grannarna skulle försöka åka snålskjuts på stimulansen. Stimulanseffekten hamnar i Polen, Bulgarien etc. Visst skulle de nog behöva detta, men kan ett litet land som Sverige stå för detta för länder som är mycket större befolkningsmässigt?

    SvaraRadera
  4. Jag vet inte hur läget är idag, men för ungefär ett år sedan fanns drygt femhundra tomma platser på äldreboenden i Stockholm. Folk sökte dit, men kommundjävlarna höll emot. Folk skulle vara hemma trots att de var gamla, sjuka, förvirrade, oroliga och behövde ett säkrare ställe att vara på. Men det verkade vara ändring på gång med den nya kommunstyrelsen. Behoven finns och det är bara att fylla platserna. Om det nu behövs några extra reparationer bör de göras fort som fan innan folk flyttar in, och sedan flyttar de gamla in, de som i sitt liv har betalt det här! Inga andra! Och det gäller alla andra äldreboenden, eller lokaler som är anpassade till människor som behöver speciell hjälp. När boenden knycks så visar det hur stor lögnen var att "vi kan ta emot alla, det finns plats för alla". Och vem som helst med ett huvud mellan axlarna bör redan från början ha förstått att det var en lögn. Och dessutom ett djävla sätt att behandla den generation som drog fram dessa lögnare.

    SvaraRadera
  5. Man skulle ju kunna utlokalisera kungen till Fjällnäs slott i Gällivare. Det står tomt. Då frigörs en ofanlig massa kvadratmeter till både äldreboende och flyktingläger mitt i Stockholm. Dagens pensionärer betalade för gårdagens pensionärer. Dagens yrkesverksamma har prioriterat lägre skatt och vinster i välfärden.

    SvaraRadera
  6. En fördel för utfärdaren av obligationer som löper över väldigt lång tid (100 år blir ju bortåt fyra generationer) är att en del innehavare (stater, institutioner, företag) lär försvinna eller omvandlas våldsamt under denna tid och aldrig återkomma och kräva inlösen. Och är räntan dessutom neråt nollstrecket är det ännu bättre för utfärdaren.

    Trumps ekonomiska uppbyggnadsprogram blir intressant att skåda. Man kan dock undra om metoder som fungerade bra under trettiotalet är lika kraftfulla idag. Anläggningsindustrin får mycket att göra om infrastrukturen byggs upp igen, men hur blir det med ekonomin runtomkring? Och det som då var hantverk är idag kraftigt mekaniserat och automatiserat och datoriserat och robotiserat - det krävs med andra ord mycket mindre folk.

    SvaraRadera
  7. Nu finns det nog all anledning till oro för att det blir än mer överföring av välstånd från de manga till de få med Trump.
    Men Bannons entusiasm och optimism var positiv. Det är en biljon på fem år, dvs 1,1% av BNP per år jämfört 2016, det är förstås en del för ett område, men knappast oöverstigligt på något sätt.
    De lär ju ha kraftigt eftersatt infrastruktur så behoven är stora. Frågan är hur underskottet sprider sig i ekonomin även om de direkta jobben med infrastruktur inte är som på 30-talet. Caterpillar m.fl. borde få mer att göra, så deras underleverantörer osv.
    Bara Trump kan ha underskott i budgeten och samtidigt utan att blinka hävda att den är balanserad och de som är ”smarta” kan se det.

    För ett tag sen skrev de på Blomberg om att Japan hade den snabbaste fallande statsskulden i privata händer. Bank of Japan köpte upp den. Som även de på Blomberg noterade så var de obligationerna sas ”null and void”, Japan kan totalt ignorera dem om de vill, varför typ betala ränta till sig själv eller lösa in dem till sig själv.
    För kanske ett halvår sen gav Japan ut 10 års obligationer med negativ ränta, dvs köparna betalade mer än de kommer att lösas in för.
    Detta att en nation skulle behöva låna eller skatta in pengar som man är monopoltillverkare av är bara charader. Logiken är att först måste staten spendera/köpa från medborgarna för att pengarna ska komma i omlopp sen kan man beskatta folk. Innan dess har folk inga pengar att betala skatten med.

    SvaraRadera