onsdag 4 januari 2017

Hm, förnya eller ...?


SD är inte längre ett enfrågeparti om någon trodde det. Allt fler tycker att SD har den bästa politiken även inom andra politikområden. ... Vid förra valet ägde Sverigedemokraterna flykting- och invandringsfrågan. Sedan dess har de tagit över äldreomsorgen från Socialdemokraterna och försvaret från Moderaterna. SD äger därmed flest sakfrågor av alla riksdagspartier. 
Detta enligt Aftonlövets politiska orakel, Lena Mellin, som skriver om en opinionsmätning. Vilka partier har förtroende i vilka frågor? (Man får väl tänka på att "förtroende" inte betyder att något parti verkligen är bra på den frågan, bara att folk tror att det förhåller sig så.)

Ja, sd går framåt och stabiliserar sig, medan 'gammelpartierna' mest rör till det för sig. Att detta helt skulle bero av att sd-arna är väldigt skickliga politiker tvivlar jag på. Det är snarare tvärtom. De är rätt handfallna och har visat sig vara snabba till att sälja ut nästan vilka principer som helst för att få vara med i de fina kretsarna. Jag undrar om sd kommer att bli en bättre förvaltare av det svenska samhället om partiet verkligen kommer i en maktposition, eller om det bara kommer att fördjupa tendenserna till korruption, maktfullkomlighet etc. Samtidigt har de andra partierna misskött sig. Och den misskötseln har gjort att sd är svårt att kritisera. "Men du själv då ...?" I ett sådant sällskap kan även ett ganska solkigt parti verka vara rent och snyggt.

Hur som helst, idag kom nya numret av tidskriften Clarté, samt papper om förnyad prenumeration. För någon tid sedan tyckte Jan Myrdal att det var viktigt att ta upp en ordentlig diskussion med sd-are och liknande. Detta utlöste vredesutbrott på olika håll. Myrdal som var gammal hedersmedlem av Clarté åkte ut. Från styrelsen kom denna vänlighet:

Myrdal var länge medlem i Svenska Clartéförbundet. Han är det inte längre. Det är vi glada för.

Vilka "vi" är, är jag inte helt säker på.  Men det är förmodligen ett sällskap jag inte vill vara med i själv. Tonen är genuint otrevlig.

Och därmed närmar vi oss åter ämnet som inledde denna bloggpost: ökat förtroende för sd i vissa frågor, och hur det skall tolkas. Det är viktigare att ha ungefär rätt än att ha exakt fel (det var kanske John Maynard Keynes som myntade den frasen). Vad det gäller att bemöta rörelser som sd eller dess motsvarigheter i andra länder så har Myrdal som jag ser det ungefär rätt. Det går inte att vifta bort synpunkter från arbetarklassen med att de är efterblivna och rasistiska. Nationella fronten i Frankrike har kunnat ta över en stor del av den gamla döende vänstern program och väljare - vad drar man för slutsats av det? Löser man det genom att skrika ännu mer om efterblivenhet och rasism och dumförklara? Eller faktiskt försöka prata med de människor "som arbeten och ären betungade" och vars tillvaro faller samman på grund av de härskandes ansvarslösa politik? De människor som nyss var basen för stora vänsterpartier, fackföreningar, folkrörelser ...

Ta det där med att sd har bra förtroende vad det gäller äldreomsorg. När man kommer upp i seniorklassen själv är det ju intressant att se vilka partier som ligger bra eller dåligt till vad det gäller äldreomsorg. Det förvånar mig inte att socialdemokraterna tappat en hel del förtroende där. Dock lever möjligen partiet på att det ännu finns en massa S-väljare som inte fattat att det faktiskt är tillåtet att rösta på andra partier än S. Men sd larmar ju ibland när äldre medborgare kommer i kläm bland annat orsakat av beslut som tagits i socialdemokratiskt styrda förvaltningar, och när den insikten sprider sig så kanske det blir ännu större förtroenderas.

Det där med åldrandet, och hur gamla behandlas, är också en fråga som Myrdal tagit upp och väl tyvärr haft ungefär rätt: i ett land som Sverige bör man helst inte bli gammal. Det finns ett hat och missunnsamhet mot äldre. De kan gott skyfflas undan ... kanske till förmån för afghanska och arabiska unga män som "flyktingar-välkomna"-tanterna säkert tycker är trevligare än gamla trasiga gubbar och gummor som inte är klädda i dyra märkeskläder och inte har de senaste fina mobilerna.

Och se, där är det en "flyktingar-välkomna"-tant med som krönikör i senaste Clarté. Det inger inte förtroende.

Kan man av mitt resonemang möjligen dra slutsatsen att vänstern måste elimineras för att det skall vara möjligt att på ett konstruktivt sätt ta hand om sd och liknande grupper (vilket betyder lösande av trängande verkliga samhällsproblem, inte bara råskällande)? Det är svårt att se att vänstern (V och S och några mindre grupper, ett helt gäng som knappt borde kallas 'vänster) spelar någon positiv och skapande roll i dagens läge. Enskilda personer kan vara mycket bra, men hela samlingen verkar mer höra hemma på 'historiens sophög'.

Och därmed bordlägger jag frågan om min prenumeration på Clarté skall förnyas eller inte. Detta trots att en del andra artiklar ser intressanta ut. Jag vet faktiskt inte hur relevant Clarté är.

4 kommentarer:

  1. Viktig och tänkvärd text. Nog har också jag funderat i dessa banor.
    Journalisten Lasse Åberg kommer på måndag ut med ny bok som använder Malmö och dess "vänster" som utgångspunkt för liknande resonemang. Lustigt nog visar det sig att "vänstern" står för de fluffigaste tårtorna men de sämsta idéerna (inklusive den politik som rekommenderar att man blundar och låtsas något annat).

    SvaraRadera
  2. Tack. För närvarande är allt så flytande att man har svårt att peka ut vad som är höger eller vänster i befintliga organisationer. En del tycker att den uppdelningen inte är aktuell längre. Jag vet faktiskt inte vad jag anser om det, det finns olika alternativ som alla har saker som talar för respektive emot. Fast jag lutar nog mot att det finns en vänsterlinje, som dock inte omfattas av flerparten av de människor som kallar sig vänster.

    SvaraRadera
  3. Bra Björn. Är i samma bryderi beträffande Clarté. En förening vars ordförande kunde tänka sig rösta på mångfaldiga krigsförbryterskan Hillary Clinton samtidigt som den kör ett drev mot Myrdal verkar ju kocko. Tidskriften har ibland läsvärda artiklar, men allt mer verkar allmänvänster och (v). Får se hur det blir.

    SvaraRadera
  4. Jag har inte bestämt mig idag heller.

    SvaraRadera