lördag 28 juli 2018

Sega fruntimmer!


Nematoder, även kända som rundmaskar, är ena små gynnare som är svåra att se (tiondelar av millimeter), samtidigt som de verkar finnas nästan överallt. Inte nog med det: i nordöstra Sibirien har riktigt gamla exemplar hittats, och några av dem visar tecken till att leva! Det rör sig om ett par mask-fruntimmer som legat nedfrysta i 32 000 respektive 41 700 år men som tinat upp och börjat röra på sig och äta. Sega gamla tanter!

Jag kollade lite på nätet, och nematoder används som skadedjursbekämpare i trädgårdar. De skall tydligen vara vänliga (utom då mot skadedjuren), men tänk om man hittat en sort som tycker riktigt illa om människor, och som legat i årtusenden och bara väntat på hämndens timme för någon gammal oförrätt! Bra ämne för en billig skräckhistoria!

För 32000 år sedan låg isen tjock över vad som nu är Stockholm. Och det skulle den göra i 24 000 år till innan det blev en havsvik här i stället. Har ett minne av att jag läst om 30 000 år gamla blomfrön i Ryssland (eventuellt av backtrav) som fåtts att ge upphov till nya blommor, men hittar inte igen uppgiften nu. Undrar om mammutar åt de där blommorna?

Hur som helst: vissa livsformer är imponerande sega! Kanske något att tänka på vid framtida expeditioner ut i rymden? Hellre skicka robotar och ett gäng superhärdiga rundmaskar än några bräckliga människor!

fredag 27 juli 2018

Jag har länge, uppenbarligen förgäves, påpekat ...

... att om man klassas som världens äldsta man/kvinna, så har man väldigt dåliga framtidsutsikter! Att folk aldrig lär sig!


torsdag 26 juli 2018

Faran i att överdriva

De nog inte helt pålitliga USAmerikanerna påstår att de eliminerat en grupp IS-folk som förberedde attentat i Saudiarabien, USA ... och Sverige. Det kan vara så, men jag tror det kan finnas källkritiska frågor här. Det är därför jag skriver "nog inte helt pålitliga".

Men slutet av en artikel  i Svenskan i detta ärende innehåller en intressant reflexion som jag funderat på länge, särskilt sedan hela regionen stängdes igen efter lastbilsattacken på Drottninggatan. En forskare som heter Aron Lund säger att:

... reaktionerna efter terrordådet i Stockholm förra året – som bland annat ledde till kraftiga politiska åtgärder – kan göra Sverige till ett lockande mål för IS. Han menar att vissa av reaktionerna från politiker, myndigheter och medier var överdrivna, vilket kan gynna terroristerna.
– Om de kunde skapa så mycket politisk- och medial röra med en relativt liten attack, vad skulle då hända om de lyckades spränga ett ännu större mål inför valet? Det skulle verkligen sätta snurr på svensk politik, vilket är vad de är ute efter, säger han

Just det, det visade sig att en väldigt liten och billig operation kunde få myndigheterna att lägga ner all kollektivtrafik i en region med bortåt ett par miljoner människor. (Fast jag tror att den lilla färjan över Riddarfjärden gick hela tiden, någon kanske missade att den kunde vara full av jihadister?) Är detta vettigt? Bör man säga till terrorister, eller deras bakom-ridån-uppdragsgivare, att "säger ni bara "bu"" så blir vi skrämda från vettet och springer som yra höns?

onsdag 25 juli 2018

Som man känner sig


Det är väl ungefär så här som man känner sig i den tryckande värmen. Jag har några saker som ligger halvskrivna för bloggen, men har svårt att få någon energi att fullborda dem. Å andra sidan (det finns ju alltid ursäkter!) så antar jag att väldigt få har lust att läsa dem just för att det är så förbaskat varmt så att man inte har lust att göra något särskilt. Särskilt inte att läsa mer eller mindre dystra blogginlägg.

Men det kommer väl svalare tider någon gång ...

lördag 21 juli 2018

Äntligen!

En morgon med regn - det var inte igår precis! Men jag skulle gärna dela med mig av nederbörden till alla ställen där det brinner, och torra fält över hela landet, och sinande vattenmagasin, grundvatten och brunnar!



fredag 20 juli 2018

Smådriftsfördelar

Svenskans Tove Lifvendahl har varit på Gotland och pratat med några bönder som sitter illa till i torkan:

De återkommer till 1992, året som SMHI betecknar som ”det kanske svåraste fallet av försommartorka i vårt land under de senaste 100 åren”. Sedan dess har emellertid mycket förändrats, men trots att produktiviteten har ökat och tekniken utvecklats, tycks sårbarheten större i dag.

– Varje gård var igång då, man hade kanske 20 kor i ladugården som man kunde klara med att släppa in på en skogsbit och hämta en balvagn med hö hos grannen. Sedan dess har det skett sammanslagningar och rationaliseringar, så nu är det 150 kor i ett stall och lika många ungdjur. Med den mängden kan man inte ligga på marginaler så att man klarar torrår, förklarar Rolf.
Vi känner ju till termen "stordriftsfördelar". Stora enheter kan drivas mer rationellt, med lägre styckkostnader för att få ut en slutprodukt. Uppenbarligen finns det dock tillfällen när man snarare bör se till "smådriftsfördelar". Kanske detta är särskilt allvarligt i en bransch som ser till att vi har mat på bordet.

Nu gäller det inte bara att små och mellanstora jordbruk slås ut, det är även koncentrationen inom vidareförädlingen som är tveksam. Ju färre slakterier, kvarnar, mejerier etc., desto sårbarare blir livsmedelsförsörjningen. Men ekonomerna har ju bestämt att lokala mejerier inte är lönsamma, och vem kan säga emot det ... tills det blir kris?! Dock, när det väl blir kris är det i senaste laget för att vidta åtgärder. Blir det ett uppvaknande nu då? Kommer insikten slå igenom att, vad än EU säger, så måste Sverige ha en fungerande självförsörjning i hela kedjan från producent till konsument? Det kommer att kosta en del, och det betyder att en del marknadsfriheter åker över bord. Möjligen kan en liberal ekonom säga att det ändå är billigare att bara svälta ihjäl, men det känns inte som ett bra argument. Man skojar inte med "modernäringen" hur som helst.





Angående Kina och imperialism


En urangruva i Namibia, en av Kinas största investeringar i Afrika - ger den några ledtrådar om Kinas eventuella imperialism?

Kina äger 90 procent av gruvan (resten innehas av den namibiska staten). Den förväntas öka Namibias BNP med fem procent och öka exporten (vart?) med 20 procent. Namibia förväntas bli världens tredje största exportör av uranmalm.

Man kan väl lugnt utgå ifrån att det är kineserna som har det största inflytandet här, men möjligen kan de kompensera det genom ett snyggare uppträdande än de tyskar, engelsmän och sydafrikaner som tidigare koloniserat Namibia. Ur afrikansk synpunkt kan det utgöra en stor skillnad. Men imperialism ser det ju ändå ut som. Främsta medlet är kapitalexport, men det finns redan viss kinesisk militär närvaro i Afrika. Någon som har avvikande åsikt?


torsdag 19 juli 2018

Spridda tankar om Myrdal (grattis!), fosterlandet, etc

Idag fyller Jan Myrdal år igen. Det har han gjort sedan 19 juli 1927. En gammal man med oöverträffade erfarenheter och kunskaper, och som inte är rädd att säga ifrån. Det gör att han naturligtvis är avskydd av den lumpen-vänster (om än med akademiska meriter ibland) som, för att tala med gamle ordföranden Mao "pissar och skiter på folket" - detta på tal om en storpamp i Kina på 1950-talet.

Häromdagen damp ett nummer av Clarté ned i brevlådan. De försöker värva tillbaka tidigare prenumeranter. Nja, det får nog vänta. Deras aktiviteter vad det gäller Myrdal är inte så snygga, så där borde rejäl självkritik publiceras. Eller åtminstone någon notering om att Myrdal är gammal nog att själv avgöra var han vill ha sina artiklar publicerade utan att fråga kidsen om lov, och att ett världskrig (som vi var nära ett tag och som ännu är en möjlighet) är något av det värsta som kan hända.



En referenspunkt som Myrdal gissningsvis skulle uppskatta (men inte lumpen-kidsen) är Bibeln. På tal om migrationsdebatten och dess ibland mer absurda uttryck kom jag att tänka på ett av de tio budorden. Så här säger Bibel 2000,  2 Mos 20:12:

Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig.
 I 1917 års översättning heter det:

Hedra din fader och din moder, för att du må länge leva i det land som HERREN, din Gud, vill giva dig.
Och därmed lär väl budskapet vara klart. Jag funderade på tolkningen av det här. En variant skulle vara att "din far och mor" är det samhälle som skapat dig under många generationer. Det måste du vara aktsam om, annars finns det en stor risk att du förlorar det - och dessutom utan att vinna något annat. Man kan också uttrycka det som att det inte är bra att såga av den gren man sitter på, eller rötterna som håller trädet uppe. För då kanske "Gud", som kan tolkas som globalisterna, Hegels världsande eller någon annan företeelse, ger landet till någon annan.

Utan att gå för djupt in i detta kan man säga att globalister, liberaler, flyktingaktivister och liknande inte bör tillåtas hantera sågar i närheten av det träd vi sitter i.  För oss etniska svenskar finns inget annat träd att sitta i. Gör vi fel kommer ingen att rädda oss. Överklassen må betrakta fosterlandet som något man kan uträtta sina naturbehov på, men för den absoluta folkmajoriteten är inställningen en annan. Hoppas jag.

Som bilaga lägger jag till en kommentar som jag publicerade till den här bloggposten. Det handlade om kritik mot sverigedemokraterna. Det finns mycket att kritisera i detta parti. Men en kritik som är uppenbart osaklig kommer inte att fungera annat än på de redan frälsta. De andra kanske inte säger så mycket, men när/om de lägger sin röst i höst ..?

Läs gärna hela bloggposten och tänk lite själv. Och här är vad jag skrev som kommentar. Undrar om inte min notering om lokal identitet (skånske Björn Söder) är rätt ovanlig i diskussionerna. Själv är jag rätt klar över mina rötter. Bieler som nämns är alltså Paula Bieler - svensk medborgare, men kanske också polack/jude?
SD tävlar med liberalerna om att vara Sveriges mest ”Israelvänliga” parti. Det är kanske lite svårt att få ihop med SD:s nazistiska rötter även om den israeliska regimen i praktiken kanske är av åtminstone liknande skrot och korn?

Några nuvarande och tidigare ledare i partiet har ”judiska rötter” (bröderna Ekeroth, Bieler). Har någon kollat med ex.vis Bieler hur hon själv ser på sin identitet vid sidan av medborgarskapet?

Frågan om stora projekt (vindkraft, gruvor) skärps inom det samiska området i Sverige. Skall samerna ha rätt till dessa områden i kraft av att vara urfolk med egen identitet, eller skall de förklaras som vilka svenskar som helst och därmed inte ha dessa rättigheter? Då kanske vi kan hålla med de turkar som hävdar att det inte finns några kurder, bara ”bergsturkar”?

Kan exempelvis Söders inställning hänga samman med att han är från en landsdel med ganska stark egen identitet och då kan förstå att andra tänker åt samma håll, medan ett stockholmsliberalt gytter av diverse lösa individer från olika håll inte har samma kulturella ryggrad utan lydigt hoppar när globalkapitalet ropar ”hoppa”?


tisdag 17 juli 2018

Kineserna kommer!


Vi kan läsa mera här:

Sweden was the largest European destination for Chinese investment in H1 [första halvåret] this year, followed by Britain, Germany and France.
...
"Real economy" sectors such as automobiles, health and biotech, and consumer products and services became top recipients of Chinese OFDI [direktinvesteringar i utlandet] in both regions [Europa och Nordamerika]. The real estate and hospitality sector lost top spot but still remains largely attractive to Chinese capital.

Vad jag har inhämtat så har den kinesiska regeringen stramat upp vad kinesiska kapitalister har för sig i utlandet. Det är inte längre fritt fram att köpa fotbollslag och liknande trams, utan det är riktiga produktiva sektorer man inriktar sig på.

måndag 16 juli 2018

Det är alltid läge att bränna en bil

Hittade just denna kommentar till de kravaller som utbröt när Frankrike kickat in sista vinnarmålet i VM:

Jag gör en fri översättning:

Sociologi om "unga" som kommer från "utanförskapsområden":
vrede      glädje
tristess    seger i världskuppen

Vad skall man säga? - För den sanne kravallartisten är varje dag en möjlighet! Det finns alltid en ursäkt för att tutta på en bil eller slå in lite skyltfönster.

Undrar om det är barnbarnen till de algerier som kom till Frankrike på 1950-1960-talet som arbetsinvandrare som nu är i gång? Notera den algeriska flaggan bredvid den franska. Det är svårt att komma ifrån det koloniala arvet.

onsdag 11 juli 2018

måndag 9 juli 2018

Det märks att det går riktigt dåligt för ...

... de så kallade rebellerna i Syrien när artiklar av den här typen dyker upp i pressen.

Nu går kriget förhoppningsvis äntligen mot sitt slut, åtminstone i större delen av landet. I söder rasar "rebellernas" motstånd samman när de inte får internationell hjälp längre. De centrala områdena i Syrien verkar i stort sett ha rensats. Det blir dags för återuppbyggnad, och att flyktingarna kan återvända till sina hem. Man kan misstänka att en strategi som angriparna hade var att så långt det gick tömma Syrien på folk - utan människor bygger man inte ett fungerande land. Fanns den strategin så har den misslyckats. Bortåt en miljon syrier som befinner sig i Libanon börjar röra sig hemåt. För det splittrade och ständigt krigshotade lilla Libanon måste det vara en lättnad.

Men då slår en dam som uppges ha varit civilingenjör i Homs, Syrien, larm. Detta är inte alls bra får vi veta i artikeln! En ny våg av flyktingar kan utlösas, nu mot Europa! (Skall detta tas som ett hot?) Och "regimen" i Syrien är så elak.

Det finns dock saker som får mig att undra över damens motiv och inriktning av kritiken. Den här meningen ser kanske oskyldig ut:

Tusentals internflyktingar som nyligen har lämnat Ghouta, Homs och andra områden och tagit sig till Idlib och den omgivande landsbygden lider nöd. 
Men de som har skeppats i busskolonner från nämnda ställen, och även östra Aleppo, är ju islamister som givit upp men som har givits fri lejd för att man enkelt vill bli av med dem från dessa områden. Alternativet hade varit att försöka förinta dem, och därmed orsaka ännu större förstörelse (det är ju ett evigt klagomål över "regimens" och ryssarnas flygbombningar). Nu finns de i Idlib, och där kan islamistgängen fördriva tiden med att skjuta på varandra och plåga civilbefolkningen. Det mest oroande för vår del är väl om de försöker smita över gränsen till Turkiet och sedan vidare mot Europa. Men när hjälpkranen till dessa grupper stängs av kommer de förmodligen att försvinna fort, de har som det verkar inget större stöd inne i Syrien.

En annan märklig uppgift:

Regimen kräver också att män mellan 18 och 42 år som återvänder ska betala en avgift på motsvarande 8000 US dollar för att slippa tjänstgöra i syriska armén.

 "Män mellan 18 och 42 år" kan också gissningsvis kortare kallas "desertörer". De kunde ha kämpat mot islamistinvasionen som goda syrier. De gjorde det inte. Borde de inte på något sätt betala av den skulden? Freedom is not for free, frihet är inte gratis, hörde jag i en låt för många år sedan. Att regeringen tar sig en titt på vissa återvändare är i övrigt inte konstigt om man har en aning om vad en del personer tagit sig för under detta krig. Rått uttryckt är det bättre att vissa extremister försvinner i en syrisk fängelsehåla än dyker upp någonstans i Europa.

Det finns fler konstigheter i artikeln, men jag nöjer mig med detta - samt hoppas att återuppbyggnaden av detta så fruktansvärt och orättvist härjade land kommer igång med det snaraste!

torsdag 5 juli 2018

Blir det fyrverkeristopp därborta?




Det vore ju lustigt om USAmerikanerna inte hade några fyrverkeripjäser att smälla av nästa självständighetsdag på grund av handelskrig mot Kina! Görs inte patrioternas ivrigt viftade flaggor också i Kina förresten?

tisdag 3 juli 2018

Blir det världskrig i höst?

Den här bilden tog jag någon gång under senare delen av 1970-talet, jag tycker det ser ut som det skulle vara i Sergelarkaden. Mannen med plakatet kommer tydligen från Opinionspartiet, en liten grupp på den yttre högerflygeln. (Eller hur man nu skall definiera grupper och personer som är mer eller mindre i linje med nazisternas uppfattning om världen.) På plakatet frågas om det blir världskrig i höst. Förr var det vanligt att börja krig på höstkanten, när höstskörden var bärgad och det fanns resurser för att kriga ett tag innan förråden tog slut.

Hur som haver - samma fråga kunde ha ställts sommaren 1914. Fast då kanske inte så många förstod att det när som helst kunde hända något som fick stormakterna att flyga på varandras strupar. Samt att ett nytt Europa skulle bli följden.

Sommaren 1939 var det mer uppenbart att storkriget inte var långt borta. Det kom, och Europa stuvades åter om.

Ända sedan första Gulfkriget mot Irak på 1990-talet tycker jag att det känts som upptakten till ett nytt stormaktskrig. Jämför med år 1900: då hade ett antal stormakter från tre kontinenter gått samman för att spöa upp Kina i samband med Boxarupproret och belägringen av de utländska ambassaderna i Peking. Några ideologiska motsättningar fanns knappast mellan stormakterna år 1900. De var alla mer eller mindre kapitalistiska stater som 14 år senare brakade samman om intressesfärer och kolonier. Det var också en internationell koalition som angrep Irak 1990 i en stor bestraffningsaktion efter irakiernas ockupation av Kuweit. Men jag undrade hur länge den enigheten skulle hålla. Svaret verkar vara att så snart Ryssland kände sig starkt nog att hävda egna intressen sprack enigheten. När krigen började i det sönderfallande Jugoslavien var Ryssland ännu inte starkt nog att stödja sina lokala vänner effektivt. I dag ser vi i Syrien vad ett effektivt ryskt stöd betyder för att sätta käppar i hjulen för USA:s och dess allierades framstötar.

Situationen idag påminner alltså en del om 1914: det är knappast ideologi som gör att ett antal stater står emot varandra och gör hotfulla poser. Det är makt, intressesfärer, resurser kampen handlar om. Möjligen kan man säga att globalism står emot nationalism, men i grunden verkar det ändå vara kapitalistiska processer som fortgår och driver världen mot en ny möjlig konflikt. Fönstret håller på att stängas för det globalistiska världsherraväldet, företrädarna för ett multipolärt internationellt system blir starkare, en enda gnista kan tända en stor brand. Undrar vad herrar Trump och Putin kommer att säga till varandra i Helsingfors senare i månaden?

Men vilka är dagens motsvarighet till bolsjevikerna som kunde förvandla kriget till seger för revolutionen?