lördag 6 juli 2019

Sådan är kapitalismen

En del har lite svårt att se hur kapitalism fungerar, vad som är drivkraften. Men vad det handlar om är ju att privat företagsamhet syftar till vinst. Är vinsten för liten är ingen kapitalist intresserad av att investera.

Här är några citat från debattsidan på Svenska dagbladet idag, och det är några företrädare för Apotekarsocieteten som vill slå larm. Först tar vi problemet:

En växande antibiotikaresistens
gör att dagens antibiotika håller på att
förlora sin kraft.
Redan i dag dör 33 000 människor om året
i Europa grund av antibiotikaresistens. Görs
inget drastiskt är prognosen att vi år 2050
kommer att se 10 miljoner dödsfall världen
över på grund av antimikrobiell resistens, det
vill säga att inte bara bakterier blir resistenta
utan att även virus, parasiter och svampinfektioner
utvecklar resistens mot läkemedel.
Här borde ju finnas anledning för de privata företagarna i läkemedelsbranschen att storma in och fixa fram lösningar ... men:

Förutom de vetenskapliga utmaningarna
är de ekonomiska incitamenten att
forska fram nya antibiotika ytterst små. Det
är läkemedel som ska användas så lite som
möjligt, vilket gör dem till en dålig affär för
läkemedelsföretagen att satsa på.
Annorlunda uttryckt så är "de ekonomiska incitamenten" att forska fram läkemedel som skall användas så mycket som möjligt betydligt större för medicinkapitalisterna. Skribenterna hävdar att det som hotar är "Total kollaps för folkhälsan om vi inte agerar". "Vi" innefattar uppenbarligen inte medicinkapitalisterna, och det låter ju som ett politiskt "incitament" för att förstatliga hela klabbet.

2 kommentarer:

  1. Björn Gillberg har redan löst frågan om antibiotikaresistens. För några decennier sedan. Han föreslog att bara några få antibiotika i taget skulle användas. När ett antibiotikum inte längre används förlorar bacillen så småningom sin resistens. Detta kan samordnas, såväl inom ett land som internationellt. Gillbergs idé verkar vara enkel, lättbegriplig, billig och miljövänlig så det skulle vara lätt att genomföra den. Men den kräver lite förnuft och och lite samhällsplanering, ja, rentav planekonomi, så det lär väl aldrig ske.

    SvaraRadera
  2. Det förslaget låter alldeles för enkelt, och förmodligen inte särskilt lönsamt (jo, för samhället i stort, men inte för läkemedelsbolagen). Så det blir inget.

    SvaraRadera