fredag 4 januari 2008

Fabriksockupation i Finland

(Bild från finska Hufvudstadsbladet, och här är deras artikel.)

För en gångs skull vill jag kasta en blick på vårt fårordiga och småbuttra grannland, och återigen beklaga att jag inte behärskar det klangrika finska språket. Men det finns ju en del svenskspråkighet därborta att hänga upp sig på i nödfall. Hufvudstadsbladet i Helsingfors har jag redan citerat ovan, och här är en hänvisning till Vasabladet.

Vasa ligger betydligt närmre Kemijärvi i norra Finland än Helsingfors, och i Kemijärvi är folk upprörda. Stora Enso tänker lägga ner en fabrik där, och en medborgarrörelse har bildats på bygden för att motverka detta. I torsdags var 300 personer inne och ockuperade fabriken ett tag och höll tal. Rubriken i Vasabladet är: Stora Enso polisanmäler medborgarrörelsen i Kemijärvi. Det verkar som någon direktör tappade fattningen och ropade på polisen trots att inga våldsamheter förekom.

En intressant detalj är att ordföranden för medborgarrörelsen också är ordförande i Kemijärvis stadsstyrelse, så det är svårt att tala om "gatans parlament" rätt över. "Bekymrade medborgare" vore nog mer rätt. För det är en mycket intressant principiell fråga som kommer upp här: kan ett stort företag, som kanske är dominerande på en liten ort, bestämma om produktionens väl och ve utan att ta hänsyn till omgivningen? Ur marknadsliberal synvinkel är det lätt - äganderätten styr, den är helig, bolaget gör vad det vill. Socialliberaler och andra ut mot den vänstra flygeln kan ha andra åsikter.

Ibland spelar det kanske ingen roll att ett företag försvinner, andra nya pigga förmågor kanske kommer in, och utgående näringsgrenar ersätts av färskare.
Men jag tror att bara känslan av att sparkas omkring av ett maktfullkomligt bolag får många att resa ragg. Nu påstår medborgarrörelsen att fabriken går med vinst. Jag såg inget svar till det, men förmodligen är det inte tillräckligt hög vinst för bolaget. Men då kommer frågan: vem bestämmer vad som är en rimlig vinst då? Och kan det finnas privata motiveringar bland bolagshövdingar att slakta verksamheter som går någorlunda hyfsat, har det kanske något med bonusar att göra?

Det här var en kortvarig ockupation. Den här sortens aktioner är inte vanliga i norra Europa. Hade det varit i Frankrike kanske arbetarna tagit över hela anläggning, låst in direktionen på sitt kontor och låtit den hissa upp sin mat från marken i en korg. Sådant har hänt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar