En av de värsta miljöproblemen i dagens värld är faktiskt jordbruk och boskapsskötsel. Jens Holm och Toivo Jokkala skriver i Djurindustrin och klimatet:
Köttindustrin och djuruppfödningen bidrar med 18 procent av de totala utsläppen av växthusgaser. Det är faktiskt en större påverkan än den av världens samlade vägtransporter, konstaterade FAO.Artikeln i Dagens Nyheter pekar på en möjlighet att genom genfifflande kanske bli av med en del av de där gasutsläppen. Det handlar om våra skära vänner med knorr:
Dessa grisar har fått ett extra enzym, som grisar normalt saknar. På så sätt blir de mycket bättre på att bryta ner fosfor. De klarar sig med en fjärdedel av det fosfor som vanliga grisar äter, och deras avföring innehåller bara en tiondel så mycket fosfor. Det skulle innebära mindre övergödning av vattendrag och mindre mängder av växthusgasen kväveoxid.
Det kan vara ett bra uppslag. Å andra sidan: kan man inte genmanipulera människor så att vi kan äta gräs direkt utan att behöva gå någon genväg via gräsätande djur? "Allt kött är hö" som det står i Bibeln.
Fast - igen - de där uppgifterna som sprids överallt av folk som inte vill att vi ska äta kött, är ju bara halva sanningen. När det gäller nötkött hos oss är det mesta en biprodukt av mjölkproduktionen, och det är just mjölkkorna som drivs hårt för att producera, som står för de stora utsläppan. Så om man ska redovisa alternativen ärligt handlar det inte bara att sluta äta kött. Det handlar om att sluta dricka mjölk, äta ost, yoghurt, osv.
SvaraRaderaKan man inte säga att "en halv sanning är också en sanning"? Med tanke på att FAO och liknande organisationer står bakom uppgifterna om utsläppsnivåer antar jag att de ändå bör vara någorlunda tillförlitliga. Vad jag missade, men som andra har påpekat, är att genmanipulerade djur ännu är för dyra för att hamna i köttdiskarna - de är nog snarare tänkta som avelsdjur.
SvaraRaderaAngående mjölkprodukter finns det ju faktiskt frågetecken hur mycket man bör sätta i sig. Fast jag har då ingen aning om vad som är det vettigaste budet i den frågan. På sikt kanske det blir möjligt att producera en mjölklknande och -smakande substans på andra sätt än att gå genvägen via kor?
Jag gjorde en tur in på din blogg. Det var intressant. Gamla bilmärken från femtiotalet som jag aldrig hört talas om och annat. Jag har märkt upp den så jag inte missar nya inlägg!
Nja, en halv sannning är väl inte mer än en halv sanning, och problemet med halvsanningar är ju att det vanligen är den lögnaktiga halvan som ständigt upprepas... Själv delar jag inte riktigt din tilltro till FN-organ som FAO. De är i min erfarenhet ofta korrupta och utsatta för enorma påtryckningar från livsmedelsindustrin. FAO:s rekommendationer när det gäller kolhydrater t.ex. har nog stor del i den tsunami av fetma som hotar att dränka mänskligheten!
SvaraRaderaKul att du gillade min blogg! Jag harvar lite i minnenas åker, och min tanke är väl att det kan komma upp lite skrot av intresse för mina barn - som ju inte var med! - och kanske ibland någon bit som kan vara kul att minnas för dem som faktiskt var med...
Jag funderar på att skriva en bloggpost om att gamla farbröder och tanter är bättre bloggare - vi verkar vara ungefär jämnåriga förresten, och torde därmed tillhöra den gyllene generationen!
SvaraRaderaJo, jag vet att den internationella byråkratin inte befolkas av enbart goda och altruistiska personer som alltid sätter sanningen och ärligheten i högsätet. Men jag har lite svårt att förstå att den just skulle ge sig på köttindustrin. En korrupt byråkrati borde väl snarare till varje pris stödja denna mäktiga och penningstarka (= fina mutor!) näringsgren? Och det finns ju ett antal problem med stor djurhållning som inte bara kan negligeras.