tisdag 4 mars 2008

Krigshotet i Sydamerika

Det kan vara värt att kolla in vad den svenske journalisten Dick Emanuelsson, baserad i Honduras, skriver om den förvärrade krisen i norra Sydamerika. Beskyllningarna mot Venezuela för att ha skickat inte bara pengar utan också uran till FARC i Colombia låter mer än väl fantastiskt men är en välkänd komponent i all krigspropaganda. Ös på med vad som helst, alltid är det någon som går på det!

Annars borde ju USA, som står bakom Uribes regim i Colombia, ha lärt sig från sina mellanhavanden i Irak och Iran att lögner kan falla platt till marken. En tänkbar möjlighet är dock att Bush tänker använda slutet av sin ämbetsperiod till ett antal desperata krigsäventyr på olika håll i världen. Dock inte på slumpvis utvalda ställen - det måste finnas tillgångar värda att röva. Och där ligger nog både Venezuela och Ecuador högt på önskelistan med sina oljekällor.

Venezuela och Ecuador har reagerat hårt på den colombianska regeringens och militärens åtgärder, andra länder i Sydamerika är inte så roade av ett hotande krig, så förhoppningsvis håller sig generalerna lugna. Emanuelsson pekar också på att Venezuela har en stor folkmilis numera, och kanske det kan få eventuella aggressorer att hålla sig lugna.

Det långa inbördeskriget i Colombia kan bara lösas genom politiska överenskommelser. Fortsatt krig betyder bara mer elände, mer internflyktingar, mer dödsoffer, mer fattigdom i ett land som egentligen är mycket rikt (jo, de har olja också). Men fred skulle kunna innebära att vänstern helt fredligt röstades till makten (det finns ju en vänster utanför gerillan också) och att den bolivarianska revolutionen skulle spridas till ytterligare ett land, och den risken vill man nog inte ta på sina håll ... .

4 kommentarer:

  1. Själv skulle jag vilja veta mer om CIA:s roll i händelsen som utlöste konflikten.
    För att CIA på något sätt är inblandad är jag övertygad om.

    SvaraRadera
  2. Jo, men de har inte hört av sig till mig och berättat något, så jag måste avstå från kommentarer på den punkten. Och det finns ju fler skumma hemliga organisationer än CIA misstänker jag, så det kanske inte är klokt att peka ut bara det gänget som de enda suspekta (även om de är suspekta).

    SvaraRadera
  3. Jag har pekat ut CIA på min blogg, åtminstone så där lite hypotetiskt. Nog förefaller historien ge goda odds att man har rätt om man gör det i sådana här sammanhang.

    Fast det är klart, jag har inga planer att ens försöka komma in i USA - någonsin i mitt liv.

    SvaraRadera
  4. Jo, CIA har milt sagt en historisk belastning som gör att de omedelbart blir misstänkta när något fult händer. Och som alla deckarläsare vet kan detta i själva verket vara en felaktig ledtråd. Däremot är man på klippfast mark om man pekar ut USA som stat som inblandat i det hela.

    SvaraRadera