Den keltiska harpan: Irlands statsvapen. Dags att spela en liten frihetsmelodi igen?
53,4 procent av rösterna mot 46,6 procent för ja-sidan.skrev Dagens Nyheter för några dagar sedan.
Som varande försjunken i den subarktiska försommaren vid Torne träsk under föregående vecka har jag inte hängt med så noga vad som händer i världen. Men någon tumme höll jag allt för att den irländska EU-omröstningen skulle gå åt rätt håll. Och så blev det, vilket jag kunde konstatera när jag kom hem imorse. Och som väntat reagerar de fina herrarna och damerna (som Wallström) i EU ungefär som om man häller vatten på en gås - de skakar på sig och traskar vidare. För egentligen har väl inget hänt, väl? Det är inte kartan det är fel på, det måste vara någon vajsing med terrängen!
Visserligen gjorde de holländska och franska nejen att EU-konstitutionen föll för länge sedan, och Lissabonversionen borde aldrig ha lagts fram, men det verkar som det inte finns någon "plan B" för de fina herrarna och damerna i Brüssel. De har sin "plan A" och den mal de på med, vad än folk än säger och tycker. Om folk röstar "fel" skall det ignoreras, och helst skall man se till att folk inte får rösta alls.
Det här är en allvarlig och djup kris för de parlamentariska demokratierna i Europa. När parlamenten röstar ja men folken röstar nej finns det ett uppenbart demokratiskt problem. Kan man lösa det genom att helt enkelt säga att folket inte får rösta? Var tar demokratin då vägen?
Hur kan det komma sig att det är så stora skillnader mellan väljare och parlamentariker - jag tror detta är en av de stora frågorna att besvara om man vill bevara och utveckla demokratin. I ett land som Sverige kan man väl förklara det med att partierna i stort sett är statsfinanseriade byråkratier där de ledande klickarna inte behöver bry sig om medlemmarna så mycket, och väljarna bara när det är valtider. Men så är det väl inte i andra länder i Europa? Flertalet parlamentariker, men också toppar i näringsliv, fack och andra organisationer, verkar inordna sig i en elit som har egna intressen, intressen som de sedan förklarar vara hela folkets intressen. Och så blir de förvånade när en massa människor uttrycker andra ståndpunkter! Detta är ett förfall för demokratin!
Om inte det Lissabonfördraget läggs till handlingarna bör även Sveriges folk få tillfälle att lägga sin röst om det! Flertalet svenska riksdagsledamöter har inte den moraliska ryggrad som krävs för att kunna ta ställning till frågor av den här tyngden - se hur såväl nuvarande regering som större delen av oppositionen har behandlat frågan om FRA:s avvlyssning! Då är det bättre att medborgarna får säga sitt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar