Några läsare uppskattade de gamla demonstrationsbilder från sjuttiotalet jag lade upp igår. Här kommer några till, när jag ändå är igång. Men jag vill peka på ett äldre bildupplägg här på bloggen, och ett som ger ytterligare perspektiv på sjuttiotalsvänstern och solidariteten: här finns bilder från en av de demonstrationer som gjordes till stöd för Charta 77 och Tjeckoslovakien. Jag misstänker att det finns många som inte vill minnas den rörelsen för att den stämmer illa in i någon slags officiell historieskrivning. Solidaritetsrörelsen för Polen och Afghanistan kan läggas in i samma fack. Man kan tvivla på att de varit så starkt utvecklade om det inte funnits en bas i Vietnamrörelsen några år tidigare.
Den här killen måste ha kämpat med en av demonstrationshistoriens längsta flaggpinnar. Undrar om han fick problem med ledningar över gatorna? Jag är inte bombsäker men det här kan vara på Drottninggatan. Den palestinska flaggan bakom den nordkoreanska ser ut att ha mänskligare dimensioner.
Här är det i alla fall Sergels torg och en lokal banderoll. Det fanns en del radikala lokala klubbar då. (Det finns det väl fortfarande men kanske inte på industrisidan?)
I bakgrunden syns en banderoll med stöd för etiopiska revolutionärer, kanske EPRP. Etiopien råkade illa ut. När den gamle kejsaren störtades (efter en jättelik svältkatastrof bland annat) kom en militärjunta som inte var så kul den heller. Och så förvärrades läget på Afrikas horn av motsättningarna mellan Etiopien och Somalia, där USA först stödde Etiopien och sedan Somalia medan Sovjet naturligtvis gjorde tvärtom. Dessutom pågick Eritreas befrielsekrig.
Den här bilden ser konstig ut därför att det är ett svartvit negativ som stoppats in i en färgkopieringsapparat och så har bilden kopierats över på ett papper som var avsedd för att göra kopior av diabilder. Det är alltså ett negativ med lite färg tillagd. Tror den är tagen i Humlegården.
Mannen med den nordkoreanska flaggan är onekligen imponerande! Hur orkar man ens gå med en sån där själv?
SvaraRaderaDet står en ensam polis på bilden också. Ovanligt i dessa dagar att poliser vågar sig ut ensamma, speciellt i demonstrationssammanhang. De troliga är väl kanske att det finns fler poliser i närheten.
Just det. Inte bara en lång stång utan en jättestor flagga däruppe också. Men har man studerat Kim Il-sungs juche-ideologi bör det ordna sig! Det får man hoppas, för killen såg ju inte ut som en styrkelyftare direkt.
SvaraRaderaDet fanns nog fler poliser i närheten, men jag tror inte det var några mängder. Efter en del tidiga stök hade ju demonstrationerna blivit väldigt välordnade och fridsamma vid denna tid. Motdemonstranter sågs inte till och det hela var nog en avspänd kommendering för poliserna. Det var fortfarande en ordentlig regi à la FNL-grupperna som rådde och anarkister och reclaimare var väl knappt ens födda då.
Den där sista var en paroll i min smak! "Fri lokal strejkrätt"
SvaraRaderaHelt rätt!
Både ja och nej - parollen är faktiskt tveeggad. Den skulle ge mer makt lokalt, men den skulle också kunna vara negativ för grupper som har svårt att hävda sig. Jämför ett lag byggnadsarbetare (särskilt under högkonjunktur) med några isolerade städerskor. Så jag är kluven.
SvaraRadera