onsdag 11 mars 2009

Några demonstrationsbilder från 70-talet

Jag satt i morse och scannade gamla bilder från en urtid på 1970-talet när jag fotograferade en hel del. Kameran, en Minolta, köpte jag sommaren 1975, och sedan höll jag på fram till slutet av 70-talet innan intresset falnade. Att fotografera var ju en helt annan apparat på den tiden än vad det är nu när man fixar det mesta med datorhjälp. Då var det krånglig framkallning, mörkrum, illaluktande kemikalier och en massa saker längs vägens gång som kunde gå fel. Inte så kul.

De här bilderna är från Första maj något eller några år i slutet av 70-talet, från de demonstrationer som kallades Enhet Solidaritet. Ursprungligen var bilderna diapositiv som sedan med någon smart process kunde överföras till papperskopior även av en mörkrumsamatör som jag.



Här är en kamp som förlorades, den om värnplikten. Jag undrar ändå om någon vid den tiden hade kunnat tänka sig ett Sverige så militärt försvarslöst som idag, även om förslag på yrkesarmé fanns redan då? Bakgrunden till parollen är säkert också den linje om "kamp mot supermakterna" som delar av vänstern förde då. Man var mot både USA och Sovjet. Tycker det här ser ut som om tåget just passerar korsningen Vasagatan-Kungsgatan i riktning Stureplan. Jag antar att den fullständiga texten på den röda banderollen böra vara ungefär "Stöd folkens kamp för nationellt oberoende och social frigörelse."



Fackliga krav är viktiga på Första maj naturligtvis, som här på Sergels torg. En gång i tiden var det inget konstigt alls med att medlemmarna fick rösta om man ville godta avtalsförslagen, men sedan gjorde fackbyråkraterna allt för att undvika omröstningar. Folk kunde ju rösta fel! Det här var några år efter att den stora strejkvågen på 70-talet ebbat ut, men stämningarna var fortfarande militanta på sina håll. En del jobbade under parollen "gör facket till en kamporganisation", andra körde den hårdare stilen "leve de vilda strejkerna" (men den parollen framfördes i en annan demonstration). Undrar vad fackföreningsfienden Walt Disney skulle ha gillat den här banderollen?




Kolla banderollen i mitten. Klicka på bilden så kommer den upp i större format. "Försvara Sveriges oberoende demokrati och kulturarv". Och så med en snygg målning av Stockholm i fågelperspektiv i mitten. Det förekom en del fina banderoller de åren av en typ som borde återupplivas, de var som konstverk. Sådana tar givetvis tid att göra, men de är prydnader för en god sak.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Coolt...

Björn Nilsson sa...

Jajamensan, på den tiden var det ordning och reda!

Lennart Erling sa...

Vill bara hålla med...

Swimsuit Issue sa...

Jättefina bilder och kul att du scannar in dina gamla kort och visar upp härligheten här på internets!:)

Björn Nilsson sa...

Trevligt att kunna visa upp historien som den var för oss som var med, även om det mest var med en kamera i kulisserna!

Anonym sa...

Kul bilder. Själv tycker jag att översta bilden ser ut att vara tagen på Kungsgatan vid Kungstornen, inte nere vid Vasagatan.

Björn Nilsson sa...

Du har rätt. Det står faktiskt ...stornet på en skylt. Kungstornet alltså? Och så är det några utbyggnader uppe i luften som kan tillhöra någon av broarna över Kungsgatan. Den här bilden var alltså tagen närmare Stureplan än vad jag trodde först.