fredag 6 november 2009

Hur räknas arbetslöshet?

Som jag nämnde i föregående inlägg sägs arbetslösheten i USA nu vara över 10 procent. 10,2 procent närmare bestämt. Det är den siffra som media går ut med. Men det här beror ju på hur man räknar, och på Real-World Economics Blog ställs frågan om siffrorna. (Det här är en blogg som är mycket kritisk mot den idag förhärskande nationalekonomin bör påpekas.)

Det finns inte mindre än sex olika sätt att beräkna arbetslöshet i USA, och 10,2 procent motsvarar måttet U-3. Lägger man till människor som tvingas jobba deltid fast de skulle vilja ha heltidsjobb, som inte söker jobb men skulle vilja ha ett etc. blir det andra siffror. Kanske 17,5 procent som helt eller delvis kan räknas som arbetslösa.

Man får väl gissa att det är här man hittar de fattiga, familjerna som måste ha matkuponger för att överleva, som kanske inte ens har ett hem. Inte undra på att folk blir desperata på sina håll. Hade Obama satt in hjälppaket här i första hand och låtit Wall Street vänta på regeringsstöd hade kanske det politiska läget i USA sett annorlunda ut. Att ungefär var sjätte arbetsför människa är undersysselsatt eller arbetslös och har svårt att få det att gå ihop - det är en potentiell politisk bomb.

5 kommentarer:

  1. Undrar om de utgör en politisk bomb? De lever säkert på hoppet att bli rika en dag, för varenda amerikan tycks ju veta att det kan vem som helst bli i det av Gud välsignade fria och demokratiska landet USA.
    Om inte annat så kan de vinna en förmögenhet på lotteri, förhoppningen som många fattiga brukar hänga upp sina liv på.

    Här i Sverige såg ju redan den socialdemokratiska regeringen till att öka antalet lotterier ordentligt, antagligen för att ge dem som skulle falla ner i fattigdom framöver något att hoppas på.

    SvaraRadera
  2. Bomber kan ju smälla både från vänster och höger. Har man inget annat hopp än lotterier kvar torde det visa att "den amerikanska drömmen" är död. De som har fastnat i skiten sitter fast i skiten. Och när Obama missar att mobilisera sina tidigare anhängare faller hans politik sönder och högern får fritt spelrum.

    SvaraRadera
  3. I Michael Moores senaste film intervjuar han ett antal piloter som flyger åt de stora flygbolagen och flera av dem var och hade varit beroende av matkuponger.
    Som det verkar kommer våra egna piloter på SAS snart att också vara beroende av socialhjälp...

    SvaraRadera
  4. Kan de inte äta av passagerarmaten, exmpelvis med ursäkten att de "måste kontrollera matens kvalitet"?

    Snacka om ett jobb som bildligt är "i fritt fall"!

    SvaraRadera
  5. Kerstin: Jag läste nånstans - Krugman? - att andelen amerikaner som betecknade sig som "medelklass" hade sjunkit med flera tiotal procentenheter sen 90-talet. Gammal hederlig klassmedvetenhet är på uppgång där - jag bara önskade att den vore det här också...

    SvaraRadera