Den irske staten vil sprøyte halve sin BNP inn i zombiebankar.
Detta på tal om den privata skuldkris som den stackars irländska allmänheten tvingas stå för via enorma statliga "sparpaket", trots att den irländska staten tidigare inte alls hade dåliga finanser. Ni kommer väl ihåg dillandet om "den keltiska tigern"? Men de privata bankerna - en del av dem tyska - och låntagarna ställde till ett elände (påhejad av den neoliberala klacken) och sedan antas staten på något sätt städa upp och sprutta in halva BNP i banker som kan beskrivas som "vandrande lik". Testa dina kunskaper i norska och läs hela artikeln.
En annan artikel från samma sajt, Radikalt økonominettverk, ger intressanta aspekter på krisen sett i stort men även i mikroformat, sammanfattade skickligt i en kort artikel. Jag tror att författaren Erik Reinert är en man som min trogne läsare Jan uppskattar i alla fall. Reinert verkar inte optimistisk om krisen och framtiden kan vi väl säga. Bland andra skribenter på denna sajt synes ibland vår egen Ali Esbati, för övrigt.
Att kapitalism skulle vara någon automatisk garant för demokrati har jag redan tidigare ifrågasatt. Att kapitalistiska storföretag automatiskt stå upp för anständighet och humanism finns det också folk som betvivlar, exempelvis skribenten i Aftonlövet som visar att europeiska storbolag protesterar mot skattehöjningar i Ungern men inte har några synpunkter på andra företeelser - saker som får den historiskt lite kunniga att tänka tillbaka på Ungerns förflutna som fascistisk stat. Nå, affärer är väl viktigare än att romer eller judar får sig en smäll, antar jag.
Ja, tiderna förändras. Jag minns den gamla goda tiden när yttrandefrihet var oerhört viktig att försvara - särskilt i Sovjet. Numera är det inte så angeläget - i Skövde. Ärligt talat så tror jag att stora delar av borgerligheten ger blanka fan i demokrati, den är ju bara till besvär för affärerna.
Skövde??
SvaraRaderaJa, har du inte hört: Volvo Skövde, dårhuset (som man inte fick säga)?
SvaraRaderaDet Reinert beskriver från Norditalien är vad alla de olika ECB bossarna så länge efterlyst i sina ständiga politisk appeller till Europas politiker, sk struktur reform av europén (hur man fortfarande kan kalla pennigpolitiken och dess institutioner för opolitiska är för mig en gåta). Denne (europén) ska bli billigare och så ska det uppstå arbete till alla ur tomma intet. Att den rela effekten itne blir så och att det innebär att de rika blir rikare och allt fler av populasen blir fattigare är förstås inte avsiktligt utan ett ”misstag” eller en ”skönhetsfläck” på denna ekonomiska modell. Som det också står i den nya EU konstitutionen (som är grundlag i vårt land) så bygger den europeiska ideen på traditionell europeisk ”humanism” och sk kristna värderingar - «For den som har, han skal få, og det i overflod. Men den som ikke har, skal bli fratatt selv det han har» (Matteus 25,19).
SvaraRadera”Er det ingen som ser alvoret i den dynamiske effekten av koordinert skrumpende etterspørsel i så mange store EUland vil få, også for de rike landene i Europa? Ikke engang fagforeningenes økonomer? ... For meg er dette bare begynnelsen av finanskrisa. Det eneste som da rant meg i hu var et sitat fra Mario Vargas Llosa: «Fattigdommen har ingen bunn».”
Denna politik som nu förs i Europa fick Ohly och V svära lydnad till för att få var med hos de rödgröna på nåder. I praktiken det första som Sahlin och S gjorde när man deklarerade sitt valsamarbete med småpartierna vara att med megafon förklara sin trohet till dessa ideal när man försäkrade dyrt och heligt sin lydnad mot de bisarra budgetreglerna och sk självständig riksbank (som styrts av M:s bunkergäng sedan 90-tals krisen, samma gäng som en dagen kan utmålas som ekonomiskt oansvariga är som det verkar självskrivna som riksbankschefer). Alltså budskapet var otvetydigt vi kommer absolut inte att göra något som hotar de maktförhållanden i samhället som numer råder. Chansen att det skulle komma en ny sosseledning som avviker från dessa ideal är förmodligen försvinnande liten trots primegate.
Man kan även notera hur Reinert säger Norditalien och inte Italien, det har ”alltid” varit en väsensskillnad på nord och syd. Norditalien är inget relativt industriellt underutvecklat Grekland eller Portugal utan en industriregion med produkter i världsklass på en rad områden. Norditalien har förmodligen fler likheter med Sverige och Tyskland än med Syditalien. Problemet i Italien är förmodligen till stor del att den politiska kulturen inte är det.
SvaraRaderaVolvo, där det enligt Kildén & Åsman var en fackföreningskille som tog en utskrift från Facebook och spran till cheferna med - ett agerande som bloggaren fördömer å det skarpaste.
SvaraRaderaOch vad gäller vad företagen vill, där behöver vi inte tro, där vet vi: de vill tjäna pengar oavsett hur många lik de lämnar efter sig (ja om liken inte ingår i deras familjer och vänkrest förstås).
Om det stämmer med den skvallrande fack-killen borde han vara körd för all framtid.
SvaraRaderaHade det varit kvarter som jag växte upp hade den där förtroende valde nog fått beställa tid hos tandläkaren för att försöka återställa det där inställsamma flinet som han förmodligen ser som sin största tillgång när han ska ställa in sig hos företagsbasarna.
SvaraRaderaKan tänka mig att killen ville ha bort bemanningsföretaget men det var illa gjort i alla fall.
SvaraRaderaFörresten, Björn, är det inte konstigt att det nästan i Sverige inte finns någon offentlig diskussion om det ekonomiska system vi har numer, medan man finner mängder av intressanta inlägg och artiklar om ämnet i utländska tidningar och på utländska bloggar.
Sverige måste vara osedvanligt lättmanipulerat och osedvanligt välindoktrinerat.
Jag har ingen större koll på bloggvärlden. Vad det gäller Sverige kommer man i allmänhet inte längre än att peka på brister i hur det fungerar nu, och alternativen blir väl ofta att kräva att nuvarande system fungerar bättre igen. Jag ser det som bakåtsträvande. Varför hålla kvar ett system som så uppenbart orsakar den ena krisen efter den andra när det faktiskt finns grundmaterial tillräckligt för att bygga nytt?
SvaraRaderaAngående ekonomiska system, här är en intressant blogg på svenska av en från vårt östra grannland:http://larsosterman.blogspot.com/
SvaraRadera