torsdag 3 februari 2011

"Hoppa i sjön, Amerika!"

Juan Cole har på sin blogg ett tänkvärt inlägg om hur den alltmer förvirrade USAmerikanska administrationen sparkas omkring och förnedras av sina skumma kompisar i Mellersta Östern. Från Israels sida är USA:s politiker förmodligen något man bara skrattar åt sedan länge och drar vid näsan hur som helst, men det verkar som om Mubarak och hans gäng i Egypten har tagit upp de israeliska maneren:

Netanyahu has since early 2009 taken billions in American money but told the US government to jump in a lake. The Obama administration did nothing, nothing whatsoever to punish this outrageous behavior.
So it can come as no surprise that Obama, Biden and Secretary of State Hillary Clinton have been humiliated by Hosni Mubarak of Egypt. They told him to transition out of power. Instead, he on Wednesday and Thursday initiated the Massacre of Liberation Square, which has wounded nearly 1,000 people, most of them peaceful protesters.
Just as Netanyahu takes Washington’s billions but then pisses all over American policy objectives with regard to erecting a Palestinian State Lite, so Mubarak has stuffed tens of billions of dollars from Washington into his government’s pockets but has humiliated and endangered the United States.

Detta är i sanning exempel på hur de små svansarna viftar på den stora hunden, och den kan inte prestera något mer än ett ynkligt gnyende!

Nåväl, dagens kärnfråga: hur går det med Egypten? Kan de som vill ha in demokrati stå emot Mubarakligans hyrda slagskämpar? Blir det en ny militärregim?

Det är märkligt att en del hävdar att länder som Egypten inte är mogna för demokrati. Men, om det nu är sant, är det för den sakens skull nödvändigt att misshandla, tortera och mörda personer ur lokalbefolkningen som vill ha demokrati? Då ställer man ju upp på antidemokraternas sida. Kan man inte, enligt liberala tankelinjer, låta utvecklingen själv visa hur stor mogenheten är? Jag undrar hur demokratiskt mogna människor är som säger sådana saker.

En annan intressant detalj är att man skulle ju kunna tro att en stat som kallar sig demokrati helst skulle vilja ha andra demokratier som nära grannar, men av någon anledning gäller det inte Israel. Kan det möjligen bero av påståendet att "demokratier inte för krig mot demokratier"? Israelerna kanske vill ha kvar de gamla ruttna diktatoriska regimerna, och därmed använda demokratiargumentet för att vräka ut sina splitter- och fosforbomber? Även om "demokratier inte för krig mot demokratier" är de, som vi har sett, fullt kapabla att begå vilka övergrepp som helst bara det är rätts sorts människor man gör köttfärs av.

6 kommentarer:

  1. Jag hoppas verkligen USA håller sig borta från Egypten. Det är dags att dom slutar vara världspolis.

    Eldorado

    SvaraRadera
  2. Jag håller med. Samtidigt finns det ju enorma politisk-ekonomiska krafter som driver på för att de skall fortsätta att vara det. Men eftersom imperiet börjar få problem så blir det situtationer som av den här typen, där man verkar stå och vela utan att ha en aning om vad man skall göra. Det blir varken hackat eller malet.

    SvaraRadera
  3. Machiavelli lär ha rått sin prins att antingen vara fruktad eller respekterad, det värsta är att vara driftkucku. USA behandlas numer som driftkucku av sina små protegéer. Eller det kanske varken är Pojkarna och flickorna i det vita huset eller Mubarak och de andra som bestämmer var skåpet ska stå.

    Stödet till Mubarak är även ett stöd till USA:s vapenindustri – Corporate America - slantarna som Egypten får måste de köpa vapen för hos Corporate America. När hörde man sist nyliberaler beklaga sig över dessa offentliga ingrepp i den fria marknaden.

    SvaraRadera
  4. Björn, VEM vet idag vad som skall görass? Finns det någon kraft som är värd att promotas?
    Skall någon utifrån överhuvudtaget blanda sig i?

    För mig verkar det som hela den utomstående världen inte har ett dugg aning om det inrikiska egyptiska situationen.
    Vänta ocg se verkar vara det som gäller. är det bra eller dåligt?

    eldorado

    SvaraRadera
  5. Teckentydarn, jag antar att det finns en betydande rundgång av pengar som skickas som "bistånd" från USA men som gör en sväng tillbaka och hamnar i vapentillverknas fickor. Och sedan en del som går en annan väg, till bankkonton långt bort från arabvärlden.

    Eldorado, det vore ju bäst om egyptierna kunde fixa sina inre angelägenheter själva, men det tror jag inte de tillåts göra om inte folkrörelsen kan växa och skrämma bort intrigörer utifrån. Om det finns någon trevlig politisk rörelse att stödja där vet jag inte.

    SvaraRadera
  6. Eldorado: Upproret i Egypten, liksom i Venezuela 1989 eller Argentina 2001 liksom ca 10 liknande men mindre uppror per år, har inte organiserats av någon. De bara blev, triggade av plötsliga försämringar i levnadsstandarden.

    Men om du nödvändigtvis vill stödja någon finns en bra blogg här: http://scandegypt.blogspot.com/ där en del om förspelet finns sparat.

    SvaraRadera