onsdag 5 oktober 2011

"Tillgänglighetens" seger

Om du tillhör den äldre generationen kanske du minns figurer som för säg trettio år sedan pladdrade om hur förskräckligt det var att man måste gå till Systemet för att köpa vin & sprit. Detta gjorde minsann sprit till något spännande som folk sprang och köpte trots att de egentligen inte ville och så blev de alkoholister. Allt var nykteristernas fel, och i Riksdagen satt det bara nykterister som nekade vanligt folk ett litet glas då och då. Nej skillnad skulle det bli om man kunde köpa i alla livsmedelsbutiker, då skulle ingen kolka i sig en massa sprit för då var det inget märkligt och spännande med den längre, och titta på Danmark där ser man inga fulla människor på gatorna ... .

Ja, det låter knasigt, men de fanns folk som vevade på i den stilen, och därmed också sparkade upp porten för knarkliberalerna utan att själva begripa det. De menade på fullt allvar att en vara som är lätt åtkomlig och beroendeframkallande kommer att handlas mindre om den är lätt att få tag på än om den är svåråtkomlig. Sedan tog haschtomtarna över liknande argument, och kunde dessutom stödja sig på att alkoholens omedelbara synbara verkningar är värre än haschets (men så har vi det där med att skallen inte mår bra vare sig av sprit- eller haschkonsumtion, särskilt inte i unga år). För trettio år sedan, var inte detta vid en tid när de första ungdomsalkisarna kom fram, som en följd av mellanölsexperimentet på sextiotalet, förresten?

Nåväl, så kom EU, och vi kan väl gott säga att EU såldes som ett projekt där spritkapitalet är viktigare än folkhälsan, och där drinkarna såg nya möjligheter öppna sig med sprittransporter över gränserna. För EU verkar vara fylltrattarnas union:

Enligt WHO – Världshälsoorganisationen – är EU den region i världen där man dricker mest, enligt den senaste statistiken. Omkring 200000 människor om året avlider av alkoholrelaterade sjukdomar eller skador och det kostar samhället drygt 1250 miljarder kronor varje år. Den svenska årsnotan uppskattas till 20 miljarder kronor.

58 miljoner vuxna européer dricker mer än den rekommenderade maxgränsen och 20 miljoner av dessa petar i sig farligt stora mängder.

Är någon förvånad? Allt fler svenskar dör på grund av bortsupen lever, eller får leva vidare med levern skadad. Med tanke på att somliga börjar kröka tidigt, och skrumplever kan fixas på ett par årtionden ser det inte bra ut. Men den glade drinkaren tänker inte på det förrän det är för sent. Däremot kan man tänka sig att densamme "glade drinkare" är synnerligen harmsen över alla påpekanden om att det är olämpligt att supa sig sönder och samman, för det gäller ju inte honom/henne! Han/hon kan minsann hantera alkohol! - Ibland är det meningslöst att prata med drogberoende människor, för man kan ju ställa frågan: är det människan man pratar med, eller dennes drogberoende som tar över det normala tänkandet?



Muslimer skall inte dricka sprit om de är rättrogna. Fyllbultar är nog ofta negativa till folk som håller sig nyktra, för det innebär ju en sorts kritik mot fyllbultens egen sladdriga personlighet. Ljuset avslöjar mörkret, kan man säga. Undrar vad en statistisk undersökning där man lägger samman alkoholkonsumtion och attityd mot muslimer (och nykterister i allmänhet) skulle ge för resultat. Är drinkare mer eller mindre negativa än normaldrickande eller nykterister mot muslimer?

12 kommentarer:

  1. Kul bloggning. Jag känner absolut igen det du skriver om. Både när det gäller spriten och haschet.
    Det lustiga var att ofta hänvisades till Frankrike som exempel på hur bra och fint det gick med alkoholförsäljning i vanliga affärer. Det nämndes aldrig att Frankrike var det land i Europa där man hade flest fall med skrumplever och där flest dog i den sjukdomen. Påpekade man detta faktum ansågs man lika dum i huvudet som alkisar ofta blir på litet sikt.

    SvaraRadera
  2. Nykterhetsrörelsen var en amerikansk frireligiös import, helnykterheten lär vara vanligare i det amerikanska bibelbältet än det är i Sverige.

    SvaraRadera
  3. En hel del var mer eller mindre alkisar (ibland kategori finsupare) som inte kunde erkänna att de visade upp drinkarens typdrag: de kunde inte säga många meningar innan snacket kom in på sprit och hur förskräckligt det var med alla hemska restriktioner och om folk själva fick avgöra bla bla bla... .

    SvaraRadera
  4. Det fanns nog en del ansatser redan innan IOGT och liknande slog igenom under senare delen av 1800-talet. Finns väl fortfarande län i USA som har mer eller mindre totalt alkoholförbud tror jag. Då slipper ju folk dö av skrumplever i stället för blyförgiftning.

    SvaraRadera
  5. Fransmännen är på väg mot en lite nyktrare tillvaro. Man bjuder inte längre landsortsbussens chaufför på en hutt för varje postsäck som han lämpar av.

    Å andra sidan börjar ungdomar i medelhavsländerna råsupa på svenskt sätt - gänget samlas för en butellón som det kallas i Spanien där man super sig dyngrak på brännvin i petflaska. Men med en ungdomsarbetslösheet på 50% är det kanske inte så konstigt.

    SvaraRadera
  6. Åtminstone i Texas finns det fortfarande "dry counties". Det är väldigt lätt att hitta countygränsen. Strax utanför finns spritbutikerna. Många av dom har en drive through lucka så du behöver inte ens kliva ur bilen för att handla de begärliga dryckerna.
    Dessutom är det tillåtet i Texas att dricka alkohol medans du kör. Däremot är det inte tillåtet att köra bil onykter, men eftersom gränsen för onykter är 0.8 promille så fungerar båda lagarna

    Eldorado

    SvaraRadera
  7. Postchaffissen kan väl ha med sig en flaska och samla upp huttarna för urdrickning när arbetspasset är över?

    Undrar om det inte finns några torrlagda ställen i Oklahoma också? Men det är klart, det smygsups nog där också. De skulle behöva ett välsorterat och välskött Systembolag i stället för sunkiga spritbutiker och skumma hembrännare.

    SvaraRadera
  8. Björn, det är en myt att det inte finns välsorterade vin/spritaffärer utanför länder med monopol. Ett exempel i min närhet är http://www.bevmo.com

    Mig veterlig är hembränning nästan okänt i USA förmodligen pga de låga alkoholpriserna

    Eldorado

    SvaraRadera
  9. Mystiskt. Vad finns det i de där krusen som det står XX på, var det inte hos Tjalle Tvärvigg, som väl måste vara en typisk amerikan? Jag trodde det var mountain dew, firewater, eller vad det nu kan heta!

    SvaraRadera
  10. Björn, när läste du senast om Tjalle? den serien föddes väl före dig?
    Åsa-Nisse har väl överlevt Tjalle?
    En hillbilli unde förbudstiden är väl ganska passe idag?

    SvaraRadera
  11. Danmark hade faktiskt en ganska livskraftig nykterhetsrörelse under 1800-talet, de första nordiska nykterhetskaféerna startade i Köpenhamn under det radikala 1840-talet. Skillnaden mot de andra nordiska länderna var att man gick in på höjda spritskatter som medel mot superiet, läste i en undersökning någonstans att när man i Danmark tiodubblade skatterna under första världskriget så minskade supandet så mycket att man behöll skattesatserna efter kriget. Skattesatserna har faktiskt varit höga jämfört med övriga Europa, det som skiljde Danmark från Sverige för trettio år sedan var valutakurserna (75 öre = 1DKR), justerade man för detta så var de danska spritpriserna inte mycket lägre än de svenska (de tyska spritskattesatserna har alltid varit väldigt låga i förhållande till de nordiska, vilket gjorde at danskarna sänkte spritskatten för några år sedan då man fick lov att ta in 10L starksprit per person istf 1L).


    Kontentan som gör att det blir svårt att jämföra svensk- och dansk nykterhetspolitik rakt av är att Danmark körde höga priser som metod medan man i Sverige började med ransoneringar för att sedan gå över till statsägda bolag med höga priser. Lägg till en valutakurs som gjorde det lukraktivt att köpa dansk sprit och andra danska varor så framstod det för svenskar som lågprislandet för alkohol.


    F.ö. har väl haschtomtarna inte haft någon större framgång i Sverige? Det är fortfarande förbjudet med allt innehav och alla sorters bruk.

    SvaraRadera
  12. Senaste Tjalle jag läst ... ja, det måste väl ha varit i början av sextiotalet antar jag ... och då var väl allt som kom från Ameeeeeerika sant! Fast numera kanske Tjalle gått över till att odla cannabis på bakgården och koka metamfetamin i vedskjulet?

    Intressanta upplysningar om Danmark, det var nyheter för mig. De var alltså igång tidigt i ett läge där Sverige fortfarande var hårt insvept i spritdimmor. Att Danmark generellt är ett högskatteland verkar konstigt nog glömmas av många.

    SvaraRadera