lördag 24 mars 2012

Hur röstar man i EU-parlamentet?

Via bloggen Tusen bitar hittar jag en intressant länk till en sajt vid namn VoteWatch.eu där man kan se vad tomtarna i EU-parlamentet gör när det gäller att trycka på röst-knappen. Bengtsson själv på Tusen bitar lägger upp ett diagram som visar att socialdemokraterna i EU-parlamentet mest röstar som liberalerna, och det är väl inget att förvånas över. Den europeiska socialdemokratin är en dyng-pöl.

Jag tittade lite på sajten. Nyligen har parlamentet röstat om en resolution om läget i Bahrein, där det ju inte är tal om någon 'arabisk vår' utan snarare kungligt förtryck under USA-flottans beskydd. Själva resolutionstexten finns här, för den som orkar läsa byråkratiska. Jag klippte ut ett stycke ur den här sidan:


Av 754 ledamöter var 655 närvarande. Frånvaron var alltså 13 procent, jag vet inte om det är mycket eller litet. Men när 49 av 655 röstar så är det 7½ procent som trycker på knappen, resten (607 stycken, motsvarande 92½ procent) har tydligen något annat för sig. Är de bara där för att markera närvaro för att få ut en massa pengar eller sitter de och mediterar över 'Europa-tanken'?

På den sida klippet kommer från finns det mer godbitar. Man kan exempelvis ta fram data för varje enskild ledamot. Och det gjorde jag, genom att be datorn tala om hur svenskarna röstade. Miljöpartisten Carl Schlyter stödde uttalandet, liksom den gröna gruppen i parlamentet hade rekommenderat. Men han tillhörde den lilla gruppen av 7½ procent. Två svenskar var frånvarande. Resten, inklusive övriga miljöpartister, avstod från att rösta. Undrar hur man motiverade det? Fel i förslaget till uttalande, ointresse, sover i parlamentsbänken, funderar på vad man skall göra under helgen? - Det kan vara en tillfällighet att det ser ut så här just i den här frågan. Den som är intresserad av statsvetenskap på europeisk nivå kan ju gå in och studera vidare.

Radion berättar att EU-parlamentets talman vill få slut på flyttkarusellen mellan Bryssel och Strassbourg. Den är ju inte gratis precis, och det är en historia som sticker i vanligt folk ögon. Populasen i Europa åläggs 'åtstramningar', men det verkar inte gälla EU-byråkratin och dess svans av politiska föredettingar.

10 kommentarer:

  1. Förmodligen så sitter man av tiden tills dagordningen passerat punkten "fastställning av röstlängden", därefter har man meddelat sin närvaro och går hem.

    Vi gjorde så i skolan, vi visste när man hade blivit antecknad som närvarande och kunde avvika. Friluftsdagen spenderades på Mcdonalds och i flipperspelshålan efter närvaron tagits på morgonen, sedan återvände man på eftermiddagen. Politikernas liv påminner mycket om min gymnasietid, som mest gick ut på att klara sig igenom dagen med minsta möjliga ansträngning.

    SvaraRadera
  2. Menar du med övriga miljöpartiser inte bara svenska? Mp har två ledamöter Schlyter och Isabella Lövin. Jag har mejlat henne och frågat varför hon avstod från att rösta.

    SvaraRadera
  3. Jaså, det var där ni höll hus, era skojare!

    SvaraRadera
  4. Old Wolf, slarvigt skrivet av mig. Du har rätt. Om man formulerar det som "svenskar tillhörande den gröna gruppen inom EU-parlamentet" blir det rättare. Group of the Greens/European Free Alliance är det. Våra två piratpartister finns ju med där också, och de röstade inte.

    SvaraRadera
  5. Den här resolutionen skulle kunna betraktas som mild kritik av en USA-allierad och därmed indirekt av USA.

    Kan det vara så enkelt som att nio av tio EU-parlamentariker skiter på sig vid tanken på att eventuellt riskera stöta sig med Storebror?

    SvaraRadera
  6. Det kan ju tänkas vara en förklaring. Men för att fastställa detta måste man titta på liknande omröstningar där USA:s intressen inte kan tänkas störas.

    SvaraRadera
  7. Jag var ensam svensk som röstade det är lite förvirrande med statistiken. Det var bara 49 kvar när vi röstade. På torsdagar röstar man det mesta kl 12 då var det runt 600 där. (Annars blir man av med halva traktamentet) Men på tordagseftermiddagen har de flesta åkt. Så de frånvarande var de som aldrig var där. Det var en enda som röstade och röstade "avstår" den stora gruppen var alla där o röstade 12 men var alltså frånvarande.

    Jag pratade dessutom i debatten o kritiserade även all vapenexport även till Saudi.

    SvaraRadera
  8. Tack för informationen Carl. Det kanske skulle vara timpenning i stället för traktamente för ledamöterna i stället? Om man inte röstar på något sätt tappar man en timmes ersättning.

    SvaraRadera
  9. Hej Christer,
    Fick svar från Lövin. Såg inte att Schlyter hade svarat.

    Isabella är på resande fot och därför svarar jag i hennes ställe.

    Precis som Carl Schlyter skriver i kommentarsfältet på bloggen är torsdagseftermiddagen i Strasbourg en speciell tid. Strasbourg-sessionen pågår måndag–torsdag med omröstningar ca kl 12 tis–tors och den sista vanliga omröstningen är kl 12 på torsdagen.

    Efter detta reser de allra flesta av parlamentarikerna och personalen hem, på grund av dåliga kommunikationer mellan Strasbourg och deras hemländer – det är till och med så att det tåg som Europaparlamentet chartrar för att föra ledamöter och assistenter mellan Bryssel och Strasbourg lämnar Strasbourg klockan 14, så infrastrukturen gör tyvärr att de flesta lämnar parlamentet redan vid lunchtid.

    På torsdagseftermiddagen är det ändå ofta några debatter och omröstningar om resolutionsförslag som kommit in i sista stund om dagsaktuella frågor. Det är visserligen inte några lagstiftningsärenden som röstas då, men man ska inte ringakta de ärenden som röstas utan tvärtom beklagar vi att man lägger omröstningar vid en tidpunkt när det nästan inte är några ledamöter på plats.

    Omröstningen om Bahrein skedde mycket riktigt en torsdagseftermiddag. Här kan du se dagordningen för mars-sessionen:
    http://www.europarl.europa.eu/sides/indexPartSession.do?reference=2012-03&language=EN

    För att förtydliga: Isabella avstod inte att rösta; avstår gör man när man är på plats och aktivt trycker på knappen "avstå" och därmed väljer att inte rösta ja eller nej i en fråga. Isabella hade liksom de flesta andra ledamöter lämnat parlamentet på eftermiddagen, men eftersom hon var närvarande under huvudomröstningen tidigare på dagen blir det registrerat som att hon var närvarande och inte har röstat. I sakfrågan håller hon med Carl Schlyter.

    Isabella – och en mycket stor andel ledamöter med henne – tycker att flytten till Strasbourg varje månad är ett slöseri med pengar och dessutom ett ineffektivt sätt att arbeta.

    Vänliga hälsningar,

    Axel Naver

    SvaraRadera
  10. Intressant. Ett ställe som ligger, tror man i alla fall, mitt i Europa, uppges ha dåliga kommunikationer.

    En sak till: i den moderna elektronikens tidsålder skulle ju parlamentet kunna sammanträda i cyberrymden och ledamöterna kunna göra delar av jobbet hemifrån. Den som har en uppkoppling till nätet skulle alltså aldrig kunna hävda att hon/han är frånvarande och inte kan rösta.

    SvaraRadera