söndag 1 april 2012

Växter har minne

Det kanske är bäst att påpeka att det här är inget aprilskämt. Inlägget bygger på artiklar som publicerades för flera dagar sedan.

Jaha, och vad funderar ni på då?

Som varje innehavare av krukväxter vet så har blomstren i fönstret en tendens att vända sig mot ljuset utifrån. Växter reagerar på vissa impulser utifrån. Att de 'mår bra' av att man pratar med dem beror väl av att utandningsluften innehåller kväve, vilket många växter uppskattar. Men finns det mer, kan växter minnas? Behövs det inte en hjärna för att minnas?

Man kan ju tänka sig ett långtidsminne som finns i växtens arvsanlag, där en hel art är grundinställd på att göra vissa saker, men hur är det med tillfälliga episoder, exempelvis torka? Där har forskare tagit fram intressanta uppgifter som tyder på att växter som upplevt en period av torka (och inte vissnat bort helt, naturligtvis) minns detta och därmed klarar framtida torkperioder bättre. Verkar detta ointressant? - I själva verket är det superviktigt när man vill ta fram sädesslag och andra växter som skall vara tåliga när det är brist på vatten.

En intressant detalj till är att ordinarie trädgårdsodlare redan praktiskt känner till den här principen: om man planterar om en växt skall den få torka några dagar innan man slår på vatten, då klarar den av framtida torrperioder bättre. Det som forskarna gör är att man börjar kunna förklara ner på gen-nivå vad som händer. Och det är forskarna som får forskningsanslagen, inte den lille kolonilott-innehavaren!

Om man jobbar sig tillbaka tillräckligt långt i livets historia torde man hitta en epok när växters och människors gemensamma anor levde. Men hur såg ursprunget till dessa anor i sin tur ut? Att vissa inslag kommit utifrån rymden är inget nytt påhitt, det är tankar som varit i sving åtminstone sedan början av 1900-talet, och här rapporteras nya fynd. Livets byggstenar på mycket elementär nivå kan ha förts till Jorden med mindre himlakroppar, klarat av de våldsamma nedslagen, och sedan börjat bygga utifrån sina egna förutsättningar i de förmånliga miljöer som fanns för miljarder år sedan. Det är nedslagen man nu försökt simulera och därmed kommit fram till att de livsgrundande materialen kan ha klarat chocken.

Då kommer givetvis följdfrågor av typen: varifrån kom asteroiderna, och kometerna, med sina aminosyror som kunde bygga proteiner som blev till liv, och kanske också medförde det nödvändiga vattnet i jättelika bollar av is och snö? Finns det andra civilisationer som på måfå slänger ut livsmaterial i rymden i hopp om att skapa avancerat liv på andra planeter? Finns det någon sorts minne i livet på Jorden som kan spåras tillbaka ända till denna märkliga "grundartid"? Här finns i sanning mycket material för alerta science fiction-skribenter att lattja med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar