Ack, klättergroda lilla;
ihärdigt under årens lopp
från gren till gren du klättrat upp.
Nu står du högt i buskens topp
men luktar lika illa.
Den verkar vara ständigt aktuell, som idag:
Sveriges tidigare statsminister Göran Persson blir delägare i ett riskkapitalägt it-bolag som verkar i sjukvårdssektorn. Därmed gör han samma resa som sin före detta finansminister Pär Nuder: från en socialdemokratisk regering till riskkapitalsektorn.
Eller den här:
Politikerna ska inte lägga sig i bankernas bonusdiskussioner och FI:s kvartalsvisa bolånerapport visar inte verkligheten. Det konstaterar den tidigare politikern Thomas Östros – numera bankförespråkare.
Ska vi ta en bild på herrarna också?
Lite taskigt mot en oskyldig groda förstås ... och jag har ju etiketterna 'karriär' och 'korruption' på det här inlägget. |
Då vill det till att S beslutar rätt 2013 gällande vinstuttagen, dvs allt ska bestå med lite tunn fernissa. I annat fall väntar en massiv kampanj mot S där alla playboySarna ingår.
SvaraRaderaDet är verkligen ingen hejd på de där gamla S-hejdukarna.
Tja, reklambyrån Prime får väl slänga upp några tusenlappar så "socialdemokratiska debattörer" kan få breda ut sig i alla media och tala om var skåpet skall stå!
SvaraRaderaRotar man lite i vad det är för IT-bolag Göran Person ger sig in i ser man att det är ett tämligen riskfritt projekt.
SvaraRaderaBolaget säljer systemet Cosmic och har redan införts i flera landsting. Bytet till Cosmic har påvisat hur svårt det är att just byta system, med mängder av problem, många allvarliga såsom lägre patientsäkerhet under införandeprocessen, som är lång, och sämre tillgänglighet under dito period, tyngre arbetsbörda osv.
Detta gör förstås att man från ledningshåll kommer att dra sig för att byta till något annat konkurrerande system som påstår sig vara bättre, och marknaden som skall ge de berömda fördelarna är då satt ur spel, vilket passar Göran Perssons satsning som handen i handsken. Det skall till att vara riskkapitalist när det är riskfritt.
Och så berörs ju inte GP:s satsning av att ett eventuellt vinstförbud inom vård och omsorg, då det där handlar om helt andra tjänster.
SvaraRaderaGP vet att vara försiktig med skattebetalarnas pengar, så länge de transfereras till hans konton.
Sjunker patientsäkerheten verkar det vara patienterna snarare än kapitalisterna som (oombedda) får ta risken!
SvaraRaderaVerkar som den här sortens företagare tar mindre risk än de flesta normala företagare som inte uppnått monopolstatus. Att det snarare handlar om plundrare som med politiskt stöd ger sig på den offentliga sektorns outtömliga kassor - skattebetalarna betalar, själva betalar de ingen skatt!
Man kan ju (aningen vilt) spekulera i om inte också den försämrade tillgängligheten under inkörningstiden av systemet bidrar med eldunderstöd till privatiseringsivrare.
SvaraRaderaHär får de hjälp av ett privat företags ofärdiga programvara, som skapar försämringar i det fördolda.
Om ingen i ledande position vet orsaken till t.ex. den försämrade tillgängligheten, kan det vara lättare att komma fram med krav om privatisering och hävda att det skall bidra till att mota otillgängligheten grind, den som egentligen skapades till stor del genom ett privat bolags försorg.
GP vet att vara försiktig med skattebetalarnas pengar, så länge de transfereras till hans konton. - En formulering att lägga på minnet!
SvaraRaderaVad det gäller offentliga tjänster så är ju ett medvetet försämrande av dem ett hävdvunnet sätt att få dem privatiserade. De ansvariga hoppas då att folk skall minnas försämringsperiodens problem, inte en period tidigare när tjänsterna fungerade hyggligt.
Tre funderingar, vet inte hur relevanta de är:
SvaraRadera- Rekryteringsvägarna till politikeryrket är nog den stora problemet; eftersom allt färre politiker har ett riktigt yrke är det omöjligt att gå tillbaka till ett sådant. De måste fortsätta till lobbyism och bolagsstyrelser, de kan inget annat.
- John Ralston Sauls förklaring av privatiseringsvansinnet blir bara mer och mer självklar - att det är roligare att vara privatkapitalist för andras pengar än att vara statlig och kommunal byråkrat.
- Riskkapitalist är en bra term, det finns en massa risker med dem.
Efter att ha funderat skarpt i flera sekunder förstod jag udden i sista funderingen :-)
SvaraRadera