Den indiske veterandiplomaten Bhadrakumar skriver på sin blogg att Ryssland och Pakistan undertecknat ett avtal om militärt samarbete. Han kallar det 'pakt', vilket kanske är ett väl starkt ord. Men avtalet får ändå ses som ännu ett tecken i tiden på hur relationerna mellan staterna ändras. En gång i tiden var Indien rätt mycket orienterat mot Sovjet, medan Pakistan tillhörde USA-lägret och senare också hade goda relationer med Kina. Nu kvarstår Pakistans goda kinesiska kontakter, samtidigt som man utökar samarbetet med Ryssland. Det torde inte uppskattas i Washington och New Delhi. Samtidigt är Indien med i BRICS-samarbetet som knyter landet allt närmre till bland annat Kina och Ryssland men som misshagar USA.
För någon dag sedan nämnde Bhadrakumar också att Ryssland och Kina planerar en gemensam flottmanöver nästa år - i Medelhavet! Vem hade trott det för bara några år sedan?
Jo, man visste att de lutade den vägen, då de har haft en tids problem med protester. Överallt detta NED.
SvaraRaderaFrågan om 'protesterna' väger så tungt. Putin är uppe i över 80% i popularitetsmätningarna. Om Xi utsätts för motsvarande mätningar i Kina vet jag inte, men det är tveksamt om de verkliga protesterna i Kina (strejker, protester mot landstölder och miljöförstöring) är något som NED är intresserat av. Studenterna i Hongkong är en annan historia, men de verkar inte ha så stort genomslag i landet i stort.
SvaraRaderaIngen utom Kina har råd med Kina.
SvaraRaderaProtester är bara ett symptom på att USA och väst inte har råd med vad ländernas osvikliga lojalitet kostar. Imperialismens budgetalternativ de där demonstranterna, det är lite som hoten och påtryckningarna som USA använder inom EU. Men i slutändan handler det om, handlar de inte, så handlar de inte. Påtryckningarna fungerar då bara som ett sätt att skapa kontranst och en gräns. De bygger sin mur, du kan vara på insidan och det vore önskvärt, men utanför är ett alternativ det med.