onsdag 31 december 2014

Blickar inte åt något håll, men ...

Här nyårsfestar Lenin, Marx, Mao och Stalin. Men var är Engels? Ute och hämtar mer dricka, eller vad?
Nä, jag gör ingen återblick på det gångna året. Inte några spådomar om det kommande heller. Det får bli som det blir med framtiden. Förhoppningsvis dock utan storkrig i Ukraina eller annorstädes. Men med den förhoppningen kan jag åtminstone utfärda önskningen om ett

GOTT NYTT ÅR!

tisdag 30 december 2014

Statistik

Jag tvivlar på att presentation av siffror alltid är övertygande. De är övertygande om de sammanfaller med andra erfarenheter, annars ser det mest ut som 'statistik' som kan vridas hit och dit. (Jag minns en figur som för ett tag sedan med statistik 'bevisade' att det inte finns någon bostadsbrist i Stockholm.) Därför är jag tveksam till att det just är 'siffror' man skall prata med sverigedemokrater om, även om en auktoritet som Jan Guillou hävdar det.

Den här bilden som handlar om asylsökande har jag klippt från Eurostat, finns här.Notera att det finns en tidsaxel längst ned och man kan titta hur mängden asylsökande varit till olika länder tillbaka till 2008. Följer man den axel år för år ser man att Sverige varit i topplaget vad det gäller att ta emot folk.



Om man tror att Sverige är ett stort och i stort sett tomt land, och att invandrare, flyktingar och andra kommer att bosätta sig i de tomma skogarna och försörja sig själva är problemet inte så stort. Men om vi talar om kraftiga inflöden i  tätorter med brist på arbete, bostäder, skolor, social service etc. blir  bilden annorlunda.  Då kraschar den dagliga erfarenheten mot statistiken. Och det är farligt.

måndag 29 december 2014

Hen var förvånad



Talade idag med en tvättäkta proletär (Metall) som utan anmaning nämnde hur många tiggare hen passerat på morgonen. Dessutom nämnde hen att alla som hen pratat med nyligen uttryckt bekymmer över invandringen. (Jag tänkte inte på att be om en precisering, men jag misstänker att tiggarna ingår i samlingsbegreppet 'invandrare' här.) Hen var förvånad över att detta problem tas upp bland 'vanligt folk', men inte bland politikerna.

Jo, jag såg också ett antal bylten utmed väggarna (sovplatser, tiggeristationer) när jag gick från tunnelbanan över Sergels torg och ner mot Hamngatan. Man skulle kunna tro att området håller på att förvandlas till ett läger för uteliggare. Kan inte dessa människor inhysas i Rosenbad eller andra ställen där de kommer närmare beslutande politiker?


torsdag 25 december 2014

Anka eller hare?

Kan denna bild på något klurigt sätt illustrera mentaliteten hos en del vänsterfolk som slår varandra i huvudet med sverigedemokraternas fascism/icke-fascism?

tisdag 23 december 2014

Det är väl bäst att man håller med ...

... så folk inte tror att man är hedning eller något sådant hemskt!

måndag 22 december 2014

Rysk opinion

Despite economic woes, most Russians believe their country is headed in the right direction. Most respondents are also optimistic their financial situation will improve in coming years.

...

- The Russian people are rallying around Vladimir Putin, who now enjoys an 81 percent approval rating, much higher than the 58 percent rating he received in a 2012 AP poll.
- Economic woes are top of mind among the Russian people even though few Russians report a negative impact on their own pocketbooks. Most say that sanctions are hurting the Russian economy, though impacts on personal finances are more concentrated among those with higher incomes.
- Two thirds of Russians favor efforts to support Ukrainians who want to separate from the Kiev government.

Härifrån. Så såg (om undersökningen är rätt gjord) opinionen ut i Ryssland omkring månadsskiftet november-december.  Kan den ryska regeringen parera rubelkrisen, vänta ut motståndarna och få dem att ge upp, ja då får nog Vladimir minst 82 procent i framtida undersökningar!

Har bara skummat igenom en artikel om det växande rysk-kinesiska samarbetet (pekare till den finns här) men det verkar som stora saker kan hända bland annat på koreanska halvön. Får nog återkomma till detta. Fast nu lackar det ju mot jul och bolsjevikröda tomtar förväntas storma fram över hela jorden!

Vad handlar nya kalla kriget om? - Tomtar.

Att hävda att den nya upplagan av kalla kriget handlar om Ukraina, eller ens om Krim, är ungefär som att påstå att första världskriget handlade om den tyska ockupationen av Belgien.

Nu som då: de stora imperialistmakterna leder varsitt anhang i kampen om världsherravälde. Vad betyder Belgien, Ukraina eller Krim i det sammanhanget? - Ingenting, annat än som symboler som i propagandakriget skall väcka människornas harm.

Det är dystert, men kanske lite sovjetisk julstämning kan hjälpa? Hittade bilderna hos Democracy and Class Struggle

Här är en intressant variant med omaskerad, civilklädd tomte som dessutom inte har stort vitt utan litet brunt skägg.

Här sitter skägget på plats, och med rätt färg. Är det Sankt Nikolaus eller Fader Frost som är i farten? Röd dräkt på tomten (eller vad han nu är) följer standard, men axelklaffar är väl inte så vanligt? Av någon anledning tycker jag att tomtens(?) ansikte påminner om skomakarens son - Josif Vissarionovitj. Men det kan vara en tillfällighet. Hoppas det lilla barnet med vidhängande blommor får komma in i stugvärmen snart. Eller det kanske är en härdig liten sibirier som ledigt knallar runt i kortbyxor i fyrtio graders kyla?

Här kan det vara värt att påminna om att tomten i Sverige är något annat än utlänningarnas grekiska biskop Sankt Nikolaus. Det var en sur liten gråklädd gubbe som höll ordning på gården och inte hade något med julklappsutdelning att göra. Det fick en elak julbock göra i stället. Med landsbygdens avfolkning bör framtiden för gårdstomtarna redan vara passerad.

Sankt Nikolaus var en diskret utdelare av gåvor, och har därmed inte så mycket med den skräniga anglosaxiska varianten att göra. Men så var ju 'marknadens' inflytande inte så bedövande på 'urtomtens' tid heller.

lördag 20 december 2014

Mer om Kina på Balkan

Som ett tillägg till torsdagens notis om kinesiska investeringar på Balkan kan nämnas följande överenskommelser vid ett möte mellan Kina och några europeiska stater nyligen:

  • Kineserna finansierar en snabbtågslinje mellan Belgrad och Bukarest.
  • De finansierar vägbyggen som knyter samman Albanien och Makedonien.
  • De skall investera i värmekraftverk och kolgruvor i Serbien och Bosnien
  • Hamnen i Pireus som de arrenderar skall bli en av de fem största i Europa för containertrafik.

Det finns önskemål att Belgrad-Bukarestbanan fortsätter söderut mot Makedonien och Grekland. Men är inte detta redan tillgodosett genom den planerade järnvägen från Pireus till Budapest? Hursomhelst: när USA och EU bråkar med Ryssland marscherar Kina lugnt och stilla in med sina mjuka lån och låga politiska profil. Detta samtidigt som kineserna bygger ut kommunikationerna i Centralasien och Afrika. 

Och så är kineserna tillbaka i Albanien igen, efter att Enver Hoxha kastade ut dem en gång i tiden. Det känns som väldigt länge sedan.

Det är mycket jag inte vet om det här. Containers med kinesiska varor lastas av i Pireus och susar vidare på snabbtåg mot centrala Europa. Men vad kommer att gå åt andra hållet?

En anledning till Kinas nedgång på 1800-talet var på sätt och vis landets höga ekonomiska nivå som dock åtföljdes av politisk svaghet och dålig förståelse för omvärlden. Man behövde inte köpa mycket utifrån, tillverkade själva det man behövde, och sålde överskottet av te, porslin och annat till Europa. Europa kunde inte göra mer än att betala med silver, det var det enda kineserna ville ha. Men de otäcka engelsmännen upptäckte att man kunde sälja indiskt opium till Kinas narkomaner. Kineserna satte sig till motvärn mot detta otyg, vilket ledde till de ökända opiumkrigen som Kina förlorade. Kineser hade uppfunnit krutet, men nu kom europeerna med mycket starkare smällare. Och så försvann Kina i ett århundrade av opiumrus och allmänt förfall. - Kommer den historien att upprepa sig, eller är de anglosaxiska slemsäckarna nu så försvagade att de inte vågar utmana Kina längre?

På 1400-talet såg det ett tag ut som om Kina på allvar var på väg ut i världen. Dess flotta seglade till den indonesiska övärlden, och till Östafrika. Sedan avbröts projektet och Kina isolerade sig. Hade man inte gjort det så är det fullt tänkbart att kinesiska djonker seglat upp till Europa just innan Spaniens och Portugals fartyg började segla mot Afrika och Amerika. Och det hade gett oss en helt annan världshistoria. Nu verkar snabbtåg snarare än djonker vara Kinas sätt att nå ut i världen, och diplomatin handlar om förmånliga lån och långsiktiga investeringar.

Hot, löfte, eller vad?





Vad menar karln egentligen? Tänk om alla som inte är så tända på hans trista bölande (så kallad 'sång') pallrar sig iväg och röstar i extravalet, och då på sverigedemokraterna? Den minan går jag inte på, det blir röstbojkott igen. Spelas han så mycket numera, för övrigt? Det finns väl en 'lundellgeneration', men hur stor del av folkdjupet omfattar den? Han är tio dagar äldre än mig. Jag litar inte på folk som är tio dagar äldre än mig! Gamla skumma typer.

Men sätter han gränsen vid 20 procent för sd så finns det en säkerhetsmarginal. Realistiskt sett kan sd ta några procent till, men att de skulle ta en femtedel av avgivna röster låter ju väldigt optimistiskt eller pessimistiskt, beroende av vilken sida man ser det från. Så Lundell tar nog inte så stor risk, även om de som i desperation vill få tyst på honom stormar vallokalerna med sd-sedeln i högsta hugg.


fredag 19 december 2014

Bock i örtagård?


Jag undrade, när jag såg den här rubriken: "I vilken örtagård skall bocken nu härja?" Svaret är att detta obehagliga flin skall bli "ansvarig för affärsutveckling och lobbyverksamhet på Investor-ägda vårdbolaget Aleris, som i fjol omsatte nästan 7 miljarder kronor."

Och hon antas ha samlat poäng som utvecklare under åren i landstinget? I artikeln nämns ganska blygsamt att "Filippa Reinfeldt har tidigare kritiserats för att landstinget under hennes styre sålt av vårdcentraler för en spottstyver till privata köpare." Det är väl bara en del av kritiken. Och lobbyverksamhet ... vem blir positivt ställd om en person med det där läskiga flinet dyker upp på andra sidan skrivbordet och skall prata för vårdkapitalisternas ömmande behov?

Grundregel

Det är det gamla vanliga: man skall inte äta av självdöda djur som man hittar ute i naturen (eller deras spillning, den är tydligen också infekterad). Tänker man på den grundregeln är man på den säkra sidan!

torsdag 18 december 2014

Kina - raka spåret!



Ovanstående karta fiskade jag upp från Pål Steigans blogg. Kina hyr hamnen i grekiska Pireus på 35 år och nu planeras snabbtåg från Pireus till Budapest. Kartan är lite otydlig, men järnvägen passerar Belgrad och Skopje. Därmed är även Makedonien och Serbien så att säga "med på tåget". Däremot ser det ut som linjen gör en knyck alldeles utanför Kossovo. Kanske lugnast att ha lite distans till denna illa fungerande statsbildning.

Här rör det sig om jätteinvesteringar som är av stort intresse såväl för kineser som det fattiga Balkan. Ett jättelikt järnvägsprojekt med diverse kringarbeten, och det måste börja snart om det skall vara klart år 2017. Någon tröst för att EU-bossarna och USA berövade dem det ryska gasledningsprojektet kanske? USA må bråka med Ryssland, men Kina äter sig samtidigt in i det till stora delar NATO-anslutna sydöstra Europa.



För en del år sedan hävdade folk att kineserna visst kunde producera, men att de inte var något vidare på att hitta på nya grejor. (Undrar om inte samma visa sjöngs om japanerna för femtio-sextio år sedan? De kunde imitera, inte uppfinna!) Nu har Svenskan en artikel med rubriken Kina är världens mest uppfinningsrika land. Bakgrunden till detta är att mängden kinesiska patent ökat högst väsentligt under senare år. Nu är man störst i patentansökningsbranschen. Förklaringen verkar vara planering:

Kina satsar enorma resurser på att komma ikapp USA och Europa när det gäller fördjupad forskning, framförallt inom teknologi och digital teknik. Landet har dessutom en femårsplan att nå två miljoner patentanmälningar för uppfinningar och varumärken framtill 2015, enligt en färsk studie av Thomson Reuters.

Ja minsann, en femårsplan! Förslag till slogan: Kina - raka spåret in i framtiden!

Däremot hänger inte Europa med så bra, och det är väl träffande för en världsdel som nästan hänger på repen numera. Man kan undra vad som händer när alltmer självsäkra kineser etablerar allt fler projekt i Europa och de lokala politikerna knappt vet vilken fot de skall stå på. De vill ha in kinesiska investeringar, men hur blir det sedan med politiskt inflytande? Kina har hållit en låg profil på det området, men kommer det att vara för evigt? Under några årtionden har Kina setts som en tillverkare av billiga prylar, men när landet ökar sin tekniska kompetens och dessutom har mycket väl fyllda kassakistor ... vad blir resultatet av det? Kan kineserna ge diskreta antydningar till europeiska politiker om att det är 'harmoni' som skall råda framöver, och att det därmed är olämpligt att delta i USA:s manövrar vid de ryska och kinesiska gränserna?

Kanske lilla Singapore (som ju bebos mest av kineser) varit en förebild för stora Kina? Singapore började med enkel tillverkning, men har sedan jobbat sig upp i värdekedjan. Så gör Kina, men med oerhört mycket större resurser kan man sedan bli global.

En sidoanmärkning: det finns diskussioner om Kina är imperialistiskt, och i så fall hur om man svarar 'ja' på första frågan. En fullfjädrad imperialistmakt sysslar med kapitalexport, men kan om så krävs följa upp med militära maktmedel. För några dagar sedan såg jag uppgifter om att Kina erbjudit sig att ställa upp med stridsflygplan i Irak - och Kina har ju intressen i Iraks oljefält som hotas av islamisterna. Kan man tänka sig att kinesiska trupper börjar dyka upp runt kinesdrivna oljefält, gruvor och annat i exempelvis Afrika framöver?Det kan man fundera över medan man läser den här artikeln om The new Chinese Empire.

På tal om kinesiska järnvägar förresten: ett av Kinas första stora projekt utomlands, redan under Maos tid, var att bygga Tanzam-banan, järnvägen som förband kopparfälten i Zambia med utskeppningshamnen i Tanzania.

onsdag 17 december 2014

I dårhuset?

Helt sunda pingviner, har inget med inlägget i övrigt att göra

Ibland kan man undra om Sverige är på väg mot dårhus-stadiet. Hur länge dröjer det innan ledamöterna i Riksdagen inte bara verbalt, utan också handgripligen, hoppar på varandra? Respekten faller, och därmed också det logiska tänkandet som ersätts av känsloutbrott. Ett exempel: Att tilltala den andre vice talmannen på hebreiska verkar vara ett märkligt påfund om man nu vill okväda - mannen tillhör ju ett av de mer obehagligt israelhyllande partierna i Sverige!

För en tänkvärd diskussion om Söder, sverigedemokraterna och en del annat (som ämnet 'sinne för proportioner') kan den här högerbloggaren vara intressant. Det är rent åt h-e när större delen av vänstern är mer intresserad av känsloutbrott av illa genomtänkt natur än att tänka först, och sedan eventuellt tala. Vad skall man ha en vänster till om den inte kan framföra genomtänkta ståndpunkter? Nå, får man inte höra något genom vänstra örat får man väl försöka lyssna med det högra. (Och, jodå, det finns några vänsterbloggare som är bra, men de verkar vara en utskälld minoritet.)

Anna Troberg skriver ofta bra, men nu kom ett riktigt dåligt inlägg som verkar betyda att hon vet vad Björn Söder tänker (utan att belägga med några citat) och dessutom vet vad BS tänker om henne, kanske genom telepati. Och så bankar hon på den beskrivningen ett tag. Inte ett bra sätt att bedriva debatt. Nu är ju BS högt upp i ett parti som är mycket större än Piratpartiet, så jag undrar om han bekymrar sig just om AT ... och i slutet av detta inlägg kopierar jag in några regler för debatt som formulerades av den norske filosofen Arne Naess. Fundera bland annat över punkt 4.

En tanke: om man vill försvara samerna och deras rättigheter, är det då lämpligt att hävda att de inte utgör en särskild grupp som bor i flera länder, bland annat Sverige?  Om man säger att 'här är vi minsann svenskar allihop' så torpederar man de rättigheter som urbefolkning som samerna kan kräva. Jag förstår inte juridiken, men nog ser det ut som en del vänstergenier faktiskt pratar bort samerna. Om samer är svenskar som alla andra så kan de ju inte samtidigt kräva en del rättigheter som alla andra inte har? En del bakgårdsrasister i Norrland kan ju tänkas stödja argumentationen mot samiska särrättigheter. Är det sådant folk vänstergenierna vill stödja, eller är man helt enkelt ute efter att klämma åt sverigedemokrater med vilka argument som helst, hur tunna de än är, utan att fundera på konsekvenserna?

Ingen relevans för den här texten, men det ser väl trevligt ut i alla fall


Alltså, här har vi De sex etiska normerna för verbal kommunikation:

1. Håll dig till ämnet.

2. En formulering som i en allvarlig diskussion har till syfte att återge motståndarens synpunkter, måste vara sådan att motståndaren finner återgivelsen adekvat.

3. Ett inlägg bör inte lida av flertydighet av den art att åhörarna eller läsarna blir vilseledda att tolka motståndarens uttalande på ett ofördelaktigt sätt.

4. Tillskriv inte motståndaren ståndpunkter som vederbörande inte håller med om. Argumentera inte mot fiktiva eller konstruerade motståndare.

5. En framställning bör inte göras på ett sådant sätt att åhöraren eller läsaren får en skev bild som tjänar en parts intressen på bekostnad av andras.

6. Kontext eller yttre omständigheter som inte har med saken att göra, bör hållas neutrala.
Kommer från Arne Naess, Livsfilosofi, Natur och Kultur 2005, sid. 71-72. Bra punkter. Man kanske inte om man debatterar (eller snarare skriker åt varandra) i ett dårhus.

måndag 15 december 2014

Hot om vit jul, men det kanske fixar sig ...



Om man granskar tiodygnsprognosen i diagramform för Stockholm så ser det hotfullt ut just på julafton. Notera det där molnet med snöflingor den 24 ...


... men i tabellform så räknar med SMHI med snö på natten och att eländet förvandlas till regn ungefär när det blir dags för julbordets frestelser! Vågar vi hoppas på en härlig snöfri juldagsmorgon där det inte glimmar det minsta i några snödrivor!

söndag 14 december 2014

När atomkriget hotade ... vem hotade?

Möjligen blev det känt redan mot slutet av sextiotalet att USA planerade kärnvapenbombning av Sovjet omedelbart efter att andra världskriget var slut i Europa 1945. Det var på 1960-talet som en ny generation historiker trädde fram och inledde kritiska granskningar av det kalla krigets ursprung. Kanske de också kom in på den här ruskiga historien.

Sedan såg jag saken nämnas i en bok av Eric Hobsbawm. Boken finns i mina hyllor men jag har trots bläddrande inte hittat igen det omnämnande som han gjorde, nästan i förbigående, vilka planer som fanns för nästa krig. Men nu kom en lista av bloggaren The Saker, och där har vi tre planer redovisade! Sakers länkar går till Wikipedia vilket i sig inte är någon garanti för god kvalitet, men vi får förutsätta att uppgifterna kommer från pålitligare ställen. Det kan ha varit Operation Totality som Hobsbawm nämnde. (Wikipedia är ur historikersynpunkt inte någon 'källa' bör kanske påpekas. En källa är en originaluppgift, och Wiki kommer med i bästa fall andrahandsuppgifter.)


Just recently, right at the end of the WWII, Anglo powers had at least THREE plans to wage war on the USSR: Operation Dropshot, Plan Totality and Operation Unthinkable.  Here is some basic reminder of Wikipedia about what these operations were about:

Operation Dropshot: included mission profiles that would have used 300 nuclear bombs and 29,000 high-explosive bombs on 200 targets in 100 cities and towns to wipe out 85% of the Soviet Union's industrial potential at a single stroke. Between 75 and 100 of the 300 nuclear weapons were targeted to destroy Soviet combat aircraft on the ground.

Plan Totality: earmarked 20 Soviet cities for obliteration in a first strike: Moscow, Gorki, Kuybyshev, Sverdlovsk, Novosibirsk, Omsk, Saratov, Kazan, Leningrad, Baku, Tashkent, Chelyabinsk, Nizhny Tagil, Magnitogorsk, Molotov, Tbilisi, Stalinsk, Grozny, Irkutsk, and Yaroslavl.

Operation Unthinkable: assumed a surprise attack by up to 47 British and American divisions in the area of Dresden, in the middle of Soviet lines.This represented almost a half of roughly 100 divisions (ca. 2.5 million men) available to the British, American and Canadian headquarters at that time. (...) The majority of any offensive operation would have been undertaken by American and British forces, as well as Polish forces and up to 100,000 German Wehrmacht soldiers.


Det här är bara en gissning, men kan detta ha passerat utan att någon information nådde fram till Moskva redan 1945? Efter segern över nazismen stod Sovjets prestige på toppen, och det gjorde nog dess underrättelsetjänst också, och jag skulle nästan våga en tia på att någon i väst som kände till planerna såg till att de vidarebefordrades till Sovjet. Att västmakterna, som på egen hand inte klarade av Tyskland, nu planerade för nytt krig mot Hitlertysklands besegrare såg inte snyggt ut, milt sagt.

lördag 13 december 2014

Inte den stora smällen ... ännu

Visdomsord från vårt västra grannland:

Nei, dette er ikke den store smellen, men det er et varsel om den neste store smellen. Verdens markeder er mye mer ustabile enn propagandaen vil ha det til. Ingen virkelige problemer er løst etter finanskrisa i 2008, og nye er kommet til.

Ungefär som jag funderade på för några år sedan. Möjligen finns spår av dessa tankar här på bloggen också. Tanken att det här inte är den sista krisen för kapitalismen, men det kan vara den näst sista. Men man kan ju modifiera idéerna: den krisen som bröt ut 2008 tog inte slut, den maler på fast med olika grader av aggressivitet. Från ekonomhåll talades om 'dubbeldippen', alltså att konjunkturkurvan faller en gång, så kommer en viss återhämtning, varpå kurvan dyker igen. Sedan kom en ny term, nämligen 'trippeldippen'. Åter en kortvarig uppgång som följs av en ny nedgång inom ramen för samma kris, tänker ekonomerna.

Och då minns jag en äldre term från marxistisk ekonomi, nämligen 'kapitalismens allmänna kris'. Tittar efter i Marxistisk uppslagsbok från 1970-talet och finner att beskrivningen där delvis är föråldrad, men att vissa punkter håller. Exempelvis att krisen kännetecknas av att kapitalismens alla motsättningar skärps och fördjupas. Samt att reaktionära inslag blir alltmer märkbara i politik och ideologi, den borgerliga demokratin faller sönder och att den härskande klassen alltmer strävar efter en öppen borgerlig diktatur - fascism. Ja, vi får väl se vad som händer om några år, när det brakar alltmer i systemets sprickande hölje och något nytt vill ta sig fram.


Sett på gata i Stockholm - ännu en vänstergrupp annonserar sin närvaro, Förbundet Allt åt Alla. De verkar inte vara snävt inriktade: "Vi är en av flera revolutionära organisationer. En mångfald av taktiker, strategier liksom organisationer och nätverk är nödvändiga i kampen för klassamhällets avskaffande."

fredag 12 december 2014

Glesbygden gisslan






Det är kvällsfrid på regeringskansliet. Eftersom ingenting ändå kommer att hända innan nästa val är avgjort kan man lugnt smutta på glöggen och skvallra om oväsentligheter. Telefonen ringer. En yngre tjänsteman åtar sig att svara.

- Det är regeringskansliet. Vad kan jag hjälpa till med?

- Hallå, det här är kommando SD. Som i sverigedemokraterna. Vi har tagit glesbygden som gisslan. Gör som vi säger, annars ...

- Gisslan, jaha. Men vad betyder det då?

- Om ni inte gör som vi säger så ... pang pang! Ingen glesbygd mer!

- Jaha, jag förstår ... kanske ... men nu är det så att vi inte har det minsta intresse av glesbygden, allt av intresse finns ju i Stockholm. Så vi kan tyvärr inte villfara några önskemål från er på den punkten. Hejdå, och tack för visat intresse.

Och glöggdrickandet återupptas tillsammans med skvallret på kansliet. Någon säger "glesbygden".  Fönsterrutorna bågnar av skrattsalvorna.

torsdag 11 december 2014

Definition på expert. Ligister

An expert is a man far from home. En definition som med gillande citeras på Pål Steigans blogg. Detta som en sidoanmärkning till att en ekonominisse gissat fel igen. Aktierna i företag som jobbar med tjänster i norska oljebranschen rasar å det våldsammaste på Oslobörsen, vilket 'nissen' inte hade förutsett.

Hur skall det gå för Norge framöver. Kanske vi återkommer till det gamla trygga, när en norsk krona var värd åttio svenska öre?

Titta så söt jag är! Vänta bara tills jag blir stor ...

Var det tidigare i år som en knivbeväpnad sinnesrubbad person sköts ihjäl av polisen i Varberg? En kniv är ett farligt vapen, men bra mycket värre är bensinbomber. Varför kunde ligister kasta bensinbomber i södra Stockholm för några dagar sedan utan att få en pistolkula som kvitto? Börjar man kasta bensinbomber är man uppe på mordnivån. Det är ett vapen som kan orsaka svåra, till och med dödliga skador. De som gjorde detta torde inte ha varit sinnesrubbade även om drogpåverkan kan ha förekommit. Ursäkter finns inte, det är ingen proletär ståndpunkt att uppmuntra de där typerna. Tvärtom. Går det inte att prata med folk och få dem att ta reson så är alternativet att antingen backa ut och bara se en allt värre kris, eller att inte backa ut utan i stället sätta hårt mot hårt. Varför man skall gulla med kriminella smågrupper i 'problemområden' är svårt att förstå, såvida man inte intar en borgerlig ståndpunkt (nämligen att "det är bra att vanligt folk får fullt upp med att värja sig mot brottslingar och ligister så hinner de inte tänka på att slåss mot oss i överklassen").

tisdag 9 december 2014

Nonsendsdebatt?






Det saknas förvisso inte saker att skriva om, däremot brister inspirationen. Egentligen skulle väl bloggarbjörnen krypa in i idet och inte komma ut förrän om ett kvartal eller så, efter en god sömn.

Men man kan ju notera ännu en nonsensdebatt, nämligen den om sverigedemokraternas eventuella (ny)fascism. Om man pratar om det åker (mycket lägligt för sd tror jag) en mängd sakfrågor bort i ett hörn ingen bryr sig om. Man kan exempelvis fråga i vilken utsträckning sd:s politik i verkliga livet lever upp till utfästelserna, om man verkligen är så vänliga mot gamla, sjuka, vanliga svenska knegare etc. som man påstår sig vara. Eller i vilken mån sd är en bus-variant av Alliansen, en femte informell medlem  som är bra att ha men inte släpps in i de finaste finrummen (ännu).

Sd:s väljare och vanliga medlemmar må tro en sak, men sanning kan vara en annan. Som det påpekades i ett tidigare inlägg här så består sd av tre delar med inte så stor ömsesidig kommunikation. Det kan vara så att ledningen är till höger i ekonomiska frågor men att fotfolk och väljare är till vänster just där, fast åtminstone inte fotfolket fattar sammanhanget. Och då blir detta inte lättare att reda ut när ledande socialdemokrater viftar med fascistetiketten. Sd kan göra en elegant undanmanöver och peka på att en massa kunnigt folk tycker att etiketten är fel, och så har några viktiga dagar slösats bort på nonsens.

lördag 6 december 2014

Nedlusat


Det var för några dagar sedan. Jag klev på rulltrappan för att åka ner till tunnelbanan vid Östermalmstorg. Såg plötsligt en viss förändring ... nu räcker det inte med reklam på väggarna längre. Nu är reklamen kletad i taket och på ytorna mellan rulltrapporna. Nedlusat! Var har man tänkt att detta skall sluta? Är sista steget att den som står framför en i rulltrappan alltid skall ha en reklamaffisch på ryggen?!

fredag 5 december 2014

En analys inifrån sd

SD består av tre delar som har liten kommunikation sinsemellan. I ledningen för partiet finns omkring 10-20 personer. Den inre kärnan består av en grupp politiska genier. Utan dem hade SD gått vilse för länge sedan. Nästa del är partiorganisationen som är eftersatt. Partiet har drygt 10 000 medlemmar som i jämförelse med andra partier inte fått tillräcklig politisk skolning. Den tredje delen är väljarna som i senaste valet var 800 000 stycken. De torde vara omkring en miljon i dag. De har kommit från alla övriga partier. Dessa tre enheter har lite samröre med varandra. ... En hel del medlemmar i partiet imponerar ännu så länge inte på en bredare allmänhet.

Detta skrivet av en person som kanske tillhör sverigedemokraternas tankeskarpare delar. Det finns några intressanta detaljer här. Exempelvis "liten kommunikation" och "10-20 personer ... inre kärnan ... en grupp politiska genier." Eller man kanske kan tolka det som toppstyrning av ett litet antal politiska entreprenörer som har fixat fina jobben åt sig själva och plundrar lokalorganisationerna? Dessutom ett gäng som har lätt att utesluta fotfolk som bär sig konstigt åt men är väldigt förlåtande mot sig själva.

Och "en hel del medlemmar" som inte imponerar så länge på "en bredare allmänhet"? Möjlig tolkning: "en hel del" sd-are har visat sig vara knäppskallar eller haft väldigt konstiga idéer eller otrevlig framtoning. (Det är nog den sorten som är väldigt framträdande i Avpixlats spalter.)

Här är en annan råspark från samma artikel:

Stefan Löfven blev vald till socialdemokratins ledare bland annat för att han ansågs vara en god förhandlare. LO-folket bör nog fundera på vad det har funnits för kompetens hos löneförhandlarna inom fackföreningsrörelsen om den löfvenska fryntligheten anses vara föredömlig. Svenska löntagare är underbetalda och kapitalägarna har roffat åt sig under de senaste fyrtio åren. Stefan Löfven bör nog ifrågasättas på en hel del områden, inte bara som regeringsbildare och förhandlare utan också som folkledare.
Det måste kännas pinsamt för (det gamla) arbetarpartiet att få sådana påhopp, särskilt som de verkar motiverade. Om de nu bryr sig i socialdemokratiska högkvarteret. Kanske LO ses som ett särintresse som man inte behöver bry sig så mycket om. Det torde vara något fler än 10-20 personer som står i ledningen för socialdemokraterna. Några politiska genier verkar de inte vara, möjligen halvdana politiska entreprenörer inriktade på egna karriärer, och med en partiorganisationer som man kan beordra runt efter behag eftersom den inte verkar ha särskilt stor skolning.

Jag tror att en del sd-are blev ledsna för att Stefan Torssell som skrev den citerade artikeln på Avpixlat inte blev riksdagsledamot för sd. Möjligen var det någon inre partikamp som gjorde att han åkte ut från riksdagslistan i senaste val. Men nu har man ju ett nytt tillfälle. - Man kan ju undra om övriga partier antar utmaningen och börjar bedriva politik, eller om man fortsätter som hittills. Misstänker att man fortsätter som hittills.

Vad illustrerar denna bild? - Möjligen att ömt omgänge kan ha potentiella framtida risker
PS. Titta efter om Anna Troberg verkar vara inne på en liknande linje om 'vad bör göras'! DS

torsdag 4 december 2014

Tidsbild

Långholmsgatan, Söder, Stockholm, torsdag kväll

onsdag 3 december 2014

Det internationella monopolkapitalets klassorganisation

Den norske veteranen från vänsterkanten Pål Steigan (en gång ordförande i ett av de största marxist-leninistiska partierna i Europa) skriver att ...:


... det internasjonale monopolborgerskapet er imponerende godt organisert. De rikeste av de rike, de som tjener aller mest på dagens nyliberale og globaliserte verden er jo bare 0,01% av verdens befolkning. Men de er uhyre godt organisert. Vi har mye å lære av dem.
 Han skriver om World Economic Forum:


Når dette forumet møtes, så er det de 0,01% som samles til ting. Dette er en del av den internasjonale monopolkapitalens klasseorganisering. ... Med dette mener jeg ikke at disse selskapene og personene er enige om alle ting. De er rivaler og konkurrenter også, men WEO er et sted de treffes for å samordne sine felles klasseinteresser, finne kompromisser og løsninger. 
Om man ser på myntets andra sida så är inte världens arbetarklass så väl organiserad, och kan knappast vara det. Den har andra förutsättningar för att klara av sitt dagliga liv. Och storleken är givetvis ett hinder. Några tusen personer med tillgång till enorma resurser kan samla sig och bilda en hårt sammanhållen och effektiv maktgrupp även om man är utspridd över hela Jorden. Det behövs enighet om att samarbeta och ett litet sekretariat som sköter de dagliga ärendena, och inte så mycket mer. Men skall miljarder proletärer och småbönder över hela världen samlas ... det låter svårt. Det blir till att proletariatet i varje land måste klara av sin egen kapitalistklass först även om man stödjer varandra så gott det går.

Vem tjänar på att South Stream åker i papperskorgen?

Somliga tänker långsiktigt, andra knappt längre än vad näsan räcker.

By redirecting gas away from Europe, Russia by contrast leaves behind a market for its gas which is economically stagnant and which (as the events of this year have shown) is irremediably hostile. No one should be surprised that Russia has given up on a relationship from which it gets from its erstwhile partner an endless stream of threats and abuse, combined with moralising lectures, political meddling and now sanctions. No relationship, business or otherwise, can work that way and the one between Russia and Europe is no exception.
Jag vet för lite för att se vem som tjänar mest på/drabbas hårdast när gasprojektet South Stream åker i papperskorgen. Men det ser inte bra ut för Europa. En lång artikel hos The Saker tar upp problematiken. Enligt författaren finns mycket av europeiskt högmod med i den här affären. Man har oavbrutet trampat ryssarna på tårna, förväntat att de skall göra som de blir tillsagda och sedan blivit väldigt förvånade och upprörda när Ryssland tar sig samman och säger 'njet'.

Två vinnare verkar finnas just nu: Dels Ryssland och dess samarbetspartners. Ryssarna säkrar nya marknader på uppåtgående, dessa kan köpa till lägre pris samtidigt som energisamarbete i stor skala förmodligen drar med sig en massa annat samarbete. Att gasledningen nu förväntas dras till Turkiet i stället för Balkan gör att man kan undra om det händer andra saker i bakgrunden, kanske att en förhandlingslösning i Syrien närmar sig?  - Och så dels USA som med sina påtryckningar lyckas störa ekonomin i EU ännu mer. Man kan ju nästan tro att USA vill skada EU-ländernas ekonomi för att göra dem mer underdåniga just USA. Flera länder i södra Europa kan nu känna sig blåsta på gasleveranser, inkomster för gasleveranser över deras territorium, samt arbetstillfällen. Knappast en drömsituation när ekonomin i EU generellt går illa, och särskilt illa i länder som skulle ha stor nytta av South Stream. Särskilt de bulgariska politikerna har skött sig illa i det här läget. Som skribenten hos The Saker påpekar så hamnar nu gasen hos bulgarernas traditionella fiende Turkiet.

EU:s sanktioner biter!
Man kan återigen fråga varför Sverige skall delta i tokerier som sanktionspolitik och allmänt skäll mot Ryssland ( personifierat av den stygge Putin) när det mest skadar oss själva. Den flitige läsaren av denna blogg, Martin, har några gånger skrivit om 'nordkoreansk isolering'. Frågan är om inte Sverige riskerar just en sådan isolering om vi klänger oss fast vid fiaskoartisterna USA och EU?

måndag 1 december 2014

Exit piratpartiet?

Självklart skall en partiledning som inte visar respekt för sin styrelse och sitt fotfolk bort.

Detta är (hittills) en av de få glada kommentarerna när ordförande, vice ordförande samt partisekreteraren i piratpartiet ställer sina platser till förfogande vid nyår.  De flesta är ledsna och förstående till att trion lägger av. Men kanske dessa ledsna inte företräder tongivande delar av piratpartiet, de som gjort att högsta ledningen väljer att kliva av.

Ordförande Anna Troberg skriver:

Det finns en oroväckande brist på empati i delar av partiet som ett progressivt framtidsparti inte kan kosta på sig att ha om man har ambitionen att bli något mer än ett eko från en oupplyst och inskränkt dåtid, en politisk återvändsgränd. Det duger helt enkelt inte att tala om “allas” rättigheter, men att i realiteten bara kräva rättigheter för sig själv och de som råkar vara som en själv.
Jag vet inte om jag skall behöva komma dragande med reservationen att "jag tycker inte alltid som Anna Troberg" (det finns ingen människa som jag alltid tycker som, för övrigt). I stället vill jag berömma henne som en av de klarare tänkarna i den svenska politikens spektrum, en som inte bara glider fram i de enkla resonemangens smala korridor utan har mod att säga emot. 

Det är tvivelaktigt om partiet någonsin kommer att lyfta


Vice partiordföranden skriver bland annat:

Tyvärr är gemensamhet ett ord många i partiet inte har förstått. Istället bråkas det mer internt om vem som ska få ha rätt i en tråd på facebook. Det har av någon anledning blivit viktigare att få rätt, att få precis som man vill, än att försöka hitta en väg tillsammans. Någonstans slutade pirater acceptera att vi ser världen lite olika men vi kan i alla fall enas under samma tak. Det är viktigare att få precis som man vill i minsta lilla fråga.
Låter inte detta som om rätt många personer med större datorkapacitet än eget personligt gott omdöme ännu kan dominera debatten i partiet? Kanske kategorin 'gapiga unga grabbar' är den "styrelse och fotfolk i partiet" som helt enkelt inte förtjänar så mycket respekt? Men då kan man undra hur mycket som blir kvar av partiet om de tänkande, empatiska, inte så framfusiga hoppar av. Människor med låg empati och usel förmåga att samarbeta är knappast det bästa virket för att bygga ett parti. Det blir inte ens en klubb för inbördes beundran.

Partisekreterarens skriver så här:

Själva sättet vår diskussion förts på har varit djupt deprimerande. Fortfarande förutsätts i många trådar att den som inte håller med är okunnig, korkad eller illasinnad. Diskussionen blir ofta aggressiv. Förakt mot meningsmotståndare märks alldeles för ofta. Inte ens internt kan vi hålla en rimligt klimat, utan vi har sett både grova personangrepp och spridanden av rena lögner. Det ses mellan fingrarna med sexism och homofobi. Ett bottenlöst förakt bland många aktiva mot allt som låter som feminism skrämmer bort många kvinnor från partiet.
Tja, även här får man en bild av ursinnigt skrikande aggressiva småpojkar som förstör all meningsfull diskussion. För diskussion kräver ju minst två lyssnande parter, inte en eller två monologartister.

Sverige behöver folk som vågar tänka framåt, som ibland kan ställa en obekväm fråga eller komma fram med en ny tanke. Frågan är om piratpartiet någonsin kan utvecklas åt det hållet när Anna Troberg och hennes närmsta kliver av.