måndag 10 oktober 2016

Den långa marschen 80 år - och dess resultat


Bossen förklarar en del saker för junior. (Kinas premiärminister Li hos Trudeau i Kanada.) Bild från kinesiska regeringens hemsida.
För några veckor sedan var Kinas premiärminister Li på rundtur i Nordamerika och mötte bland annat Kanadas premiärminister Trudeau. Son till gamle premiärministern Trudeau för övrigt. Undrar om det någonstans i detta sammanhang nämndes den person som torde vara världens mest kände kanadensare: Norman Bethune. "Mest kände" för att gamle ordföranden Mao i en av sina mest lästa skrifter hyllade denne kanadensiske läkare som kom till striderna i Kina och dog där 1939.

1939 kämpade kineserna mot den japanska invasionen. Några år tidigare hade inbördeskriget varit i full gång. I det ingick en av de märkligare händelserna i krigshistorien: den kinesiska röda arméns ett år långa och slingrande reträtt från basområdena i centrala Kina till andra basområden i norr. Det var den berömda 'långa marschen'. I oktober 1936 kom resterna av armén i mål, och det är således dags för åttioårsjubileum. På kinesiska televisionen finns en nyhetspost som visar lite om hur den långa marschen beskrivs i filmer idag.

Egentligen handlade det ju om ett nederlag, när de kinesiska kommunisterna måste utrymma en del av sina baser och stora delar av armén gick under. Men nederlaget vändes till seger. Tretton år efter att de trasiga resterna kommit till den norra basen i Yenan kunde Mao utropa Folkrepubliken Kina. Och idag åker den kinesiske premiärministern jorden runt som stor boss med välfylld plånbok och en röst man lyssnar till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar