Bilder jag tog vid 4H-gården på Djurgården igår eftermiddag. Uttrycket "kodum" har man hört, men hur är det med "ko-klok"? Eller att man spanar in ett par lugna, något frånvarande ko-ögon och känner lite frid? Idag är det väl en dag när även icke-religiösa kan ägna sig åt eftertanke och frid, och insupa lite vårluft och fågelsång?
Romarna talade om "den koögda Juno". Juno var av deras främsta gudinnor, och när de kallade henne koögd var det nog inte menat som något nedsättande. Man talar inte nedsättande om mäktiga gudinnor!
J C Cooper sammanfattar meningen med kor i Symboler: "Den stora modern; alla mångudinnor i deras närande egenskap; jordens alstringskraft; överflöd; alstring; modersinstinkten ..." Det låter väl fint. Och tänk på den gamla nordiska kon Audhumbla som närde de första människorna!
Man skall alltså inte fnysa om "kodumt" när någon icke-ko gör något tokigt.
Men även en ko kan vakna på fel sida någon gång - så se upp även för vresiga exemplar!
Kor är hemskt roliga djur. Som barn lekte man mycket med dem. Fanns inget roligare än att få en hel samling kor att springa som galningar, men väl man satte av med kojorden efter sig så kunde man inte stanna De är inte så graciösa djur så de kunde springa på en om man snabbt stannade.
SvaraRaderaMan blir lite avundsjuk på dem som står och fundersamt tuggar hela dagen. Ser väldigt filosofiskt och rofullt ut
Jag kanske tyckte att korna var stora och läskiga på den tiden ... men om du kollar inlägget igen så har jag lagt till ytterligare några synpunkter på kons betydelse!
SvaraRaderaOch rofulla ser de ju ut.
Kor har fina ögon! Minns med vämjelse när vi dissikerade koögon i skolan!
SvaraRaderaUsch, det låter ruskigt, skära i ögon! Tur att man aldrig varit med om det. Har för mig att en lärare dissekerade en fisk och drog fram en lång jäkla binnikemask. Redan det är motbjudande!
SvaraRaderaEn kos åsikt begränsas till "mu". Därav "kodum"?
SvaraRaderaHrrmph, nej verkligen inte! Att tala om våra mildögda metangaspruttande vänner på det sättet!!
SvaraRaderaSnart står det ett gäng och glor på mina äppelträd, det dröjer nog inte mer än några veckor innan det släpps kossor i hagen bakom mitt hus. Jag brukar prata med dom när jag grillar ute och fråga om det är nån dom känner på grillen...
SvaraRaderaMen på tal om "kodum"; jag satte upp elstängsel för att hägna hästbetet och jag tror fan det var kor som provade minst 30 ggr innan dom förlikade sig med att det var el i tråden. Mina katter och min hund och hästarna går , på tråden EN gång sen undviker dom den. Till och med grävlingar provar bara en gång..
Råskinn! Undrar vilken belöning som väntar dig i himlen (eller på det andra stället!).
SvaraRaderaBjörn, jag anar att du aldrig drömt om att bli kirurg eller veterinär!
SvaraRaderaNej, bevare mig väl!
SvaraRaderaTyp 24 jungfrur eller hur många det nu är...?
SvaraRaderaWW, det blir 24 sura kossor som kommer att pinka på dig! Och kanske lägga av någon sådan där geggig blaffa också - och detta i evigheters evighet!
SvaraRaderaBelöningen för att vara stygg emot en ko brukade väl bonden få när han befann sig bakom kon. WW får passa sig. :)
SvaraRadera"se upp även för vresiga exemplar!"
SvaraRaderaDe vresiga exemplaren är inte så farliga. De man måste se upp med är de kärvänliga. Kossor är nämligen så starka att deras kärvänlighet kan bli farlig.
Wonder Warthog:
Vad har du för kossor? Jag har aldrig sett en ko gå emot en eltråd mer än en gång.
Vi har satt upp eltråd på tomten och låter kossor beta i stället för att köra motordrivna gräsklippare, och våra kor är klart medvetna om att de aldrig ska komma emot eltråden.
"se upp även för vresiga exemplar!"
SvaraRaderaDe vresiga exemplaren är inte så farliga. De man måste se upp med är de kärvänliga. Kossor är nämligen så starka att deras kärvänlighet kan bli farlig.
Wonder Warthog:
Vad har du för kossor? Jag har aldrig sett en ko gå emot en eltråd mer än en gång.
Vi har satt upp eltråd på tomten och låter kossor beta i stället för att köra motordrivna gräsklippare, och våra kor är klart medvetna om att de aldrig ska komma emot eltråden.
Det kanske är annorlunda med småländska kor?
SvaraRaderaDom är av sorten "ätbara kor"! Inte mina kor utan grevens. Dom går på lösdrift här ungefär 6 månader om året. Ägaren slaktar väl ungefär halva besättningen varje höst.
SvaraRaderaBjörn: Neeejdå, jag halkar så mycket i komöck redan nu så jag skulle inte märka någon skillnad. Jag måste ju gå genom kohagen för att komma åt att fiska i ån.
Martin: Jo jag har hållit i kosvansen när veterinären undersöker kon. Det kommer alfabetets alla vitaminer ur baken på en kossa och i alla former och fasoner.
Att bedöma djurs intelligens är inte lätt, däremot kan man ju lätt iaktta skillnader i intelligens mellan individer.
SvaraRaderaJag har haft många kor, och jag minns särskilt en som alltid försökte sträcka sig så långt åt sidorna som möjligt vid fodergrinden för att snatta vad hon kunde nå av grannarnas mat, innan hon åt upp sin egen.
Samma ko såg jag en dag sätta hornen i ändan på en yngre ko, och köra henne genom taggtrådsstängslet för att få en öppning.
Detta är avgjort exempel på intelligens, men dessvärre avlas inte kor på intelligens. De flesta korna står och tuggar, och så länge de producerar mjölk tycker man att allt är som det ska!
Det där med metan, förresten... det är inte i bakändan som det kommer ut, utan har mest med idisslandet att göra. All gödsel producerar metan, men det som särskiljer idisslarna, är just att de idisslar - solklart!
Verkar som om intelligens och vänligt uppträdande inte hänger samman alla gånger - inte ens hos kor!
SvaraRadera