tisdag 24 maj 2011

Helt naturligt att undergången inte märktes

Skulle ni köpa en begagnad bil av denne man? Svar: det kanske går bra, men jag skulle inte köpa hans kalkyler om världens undergång!

Det märktes inte att världen började gå under den 21 maj. Men det är inte så konstigt: Mannen bakom det hela förklarar nu att det var en osynlig, andlig grej. Så det där med jättesuperkolossala jordbävningar kan vi vänta med (till 21 oktober, men då smäller alltihop på en gång med uppryckande av de trogna och undergång för de övriga!). Jaha, det var därför man inte märkte någonting då, och profeten fick alltså rätt (enligt sig själv). Men är det inte åtminstone några små glidningar i resonemangen pre och post 21/5?

Dock har några klentrogna redan innan 21 maj befarat något sådant och skapat ett "bingo-kort" där ursäkterna kan prickas in. (Hittade det hos den ständigt lika klentrogne Lindenfors.) Verkar som om man kan pricka in flera rutor nedan, men definitivt inte bonusstjärnan i botten.




Vad det gäller uppryckandet av de rättrogna så har det påståtts från vissa håll att det inte märktes på grund av att det inte finns några. Det påminner mig om en melodi jag hörde en gång med den vitsiga titeln "The only good Christian is dead". Och då är väl alla andra mer eller mindre vanliga syndare.

Många skrattar åt det hela, en del är förmodligen förkrossade efter att ha gett bort sitt liv för något heltokigt, en del kör nog vidare mot nästa undergång, och somliga tycker att kyrkorna i USA bör betala skatt som alla andra och dessutom ställas till ansvar för smörjan de sprider. Men jag undrar hur ansvarsparagrafer för folk som hävdar gudomlig vägledning skulle fungera? Var går gränsen mellan religion och falsk marknadsföring eller bedrägeri? Är det när pengar kommer med i bilden?

10 kommentarer:

  1. Svar: Det är lika omöjligt som att hävda strikt ansvar för politiska partier.

    SvaraRadera
  2. Var det inte något om att spågummor i Rumänien blev förbannade när det ställdes kvalitetskrav på deras spådomar? Nåja, kreditvärderingsinstituten, och en del nationalekonomer, som inte förutsåg den senaste krisen (eller inte talade om i förväg att de förutsåg den) har väl i stort sett klarat sig undan riktiga efterräkningar? Att folk kastar skit och hånar dem spelar väl ingen roll så länge inte bonusarna påverkas. Och det är väl samma för spågummor, religiösa profeter och politiker.

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Spågummorna brukar åtminstone förmedla lite hopp och framtidstro till hårt prövade vanliga medborgare, det gör aldrig ekonomerna där är det alltid mer och mer tagelskjorta, självspäkning och umbäranden som står skrivet i stjärnorna för vanligt folk.

    Bara mycket naiva människor skulle betala för de senares profetior. Då får man nog mer valuta för slantarna hos vanliga spågummor som måste leverera lite ”feel good” för att hålla igång affärerna.

    SvaraRadera
  5. Håller med Jan. Vad är det för skillnad på politik och religion?

    Eldorado

    SvaraRadera
  6. Äsch, det vet väl alla, det är glasklart ... ääh, ja, det måste väl stå klart för alla att ... (äsch, måste visst ta till super-argumentet:) fattar man inte skillnaden måste man vara korkad!!!

    SvaraRadera
  7. Skillnaden på politik och religion. Tja, det skulle väl vara det att har man fel i politik så blir man medveten om det. Men med dagens moderater verkar inte det stämma heller.

    SvaraRadera
  8. Hängivenheten/fanatismen, ibland ledarkulten, och benägenheten till konstiga bortförklaringar när det inte gick som man tänkte kanske är förenande faktorer?

    SvaraRadera
  9. Kreditvärderingsinstitut, ja. En kompis satt och försökte göra prognoser för ett företag. Han sa att det var skitsvårt. Det blev mycket enklare för honom när jag förklarade för honom att man inte kan förutse framtiden. Då har det mer att göra med vad man vill, och vad man vill, det vet man. :)

    Kanske är det däri problemet ligger med alla spådomsinstitut idag, man vet att man inte kan förutse framtiden, så man prognosticerar mer efter ens önskemål. För är det inte det en organisation vars uppgift är olöslig blir, den blir det dess medlemmar vill att den blir. En grogrund för postmodernism eller relativism?

    SvaraRadera
  10. Jag har på anspråkslös nivå jobbat med prognoser vid några tillfällen inom en större industri. För mig såg det mest ut som en blandning av mer eller mindre välgrundade gissningar, önsketänkande, bluff och propaganda. Ibland är det bara ett av dessa som dominerar, och jag skulle tro att propaganda väldigt ofta körs ut som "prognoser".

    SvaraRadera