onsdag 18 juli 2012

Statligt stöd till glesbygdsapotek?

Aftonlövets ledare idag:

Privata Kronans Droghandel är den största ägaren av så kallade glesbygds­apotek. I maj meddelade de att flertalet av dem har svåra lönsamhetsproblem. ... I Hälsingland har Kronans Droghandels apotek i Ljusdal, Delsbo och Färila satts under lupp. Till Ljusdals-Posten säger Kronans Droghandels informationsdirektör, Andreas Rosenlund, att ett statligt stöd till glesbygdsapotek skulle kunna vara en lösning för att undvika nedläggningar.
Jag gjorde ett par reflexioner. Visserligen är Kronans Droghandel inte offentligtägd utan kan därför kallas privat, men å andra sidan ingår den i Konsumentkooperationen. Och då borde firman åtminstone formellt inte klassas i samma grupp som vilken privathandlare som helst. Bakom kooperationen fanns ju idéer om att hjälpa vanligt folk genom att skaffa fram bra och billiga varor genom att gå förbi privathandlarna som väl ofta hade monopol på mindre orter.

Vidare: "ett statligt stöd till glesbygdsapotek" låter ju vänligt, men varför inte gå tillbaka till ruta ett och återförstatliga hela klabbet? Om jag förstår saken rätt så förstatligades apoteken på femtiotalet just för att man vill lösa den här sortens problem, med svårigheter att snabbt få tag på medicin för folk på landsbygden. Kommer inte "ett statligt stöd till glesbygdsapotek" helt enkelt betyda att ännu mer pengar öses ner i privata fickor? Då kan de väl lika gärna vara kvar i den offentliga fickan!

3 kommentarer:

  1. Jag får väl dra till med ett av dina Marx citat för att beskriva vad som hänt inom kooperationen.

    "På basen av den kapitalistiska produktionen utvecklas i aktieföretagen en ny svindel med förvaltningslönen, genom att vid sidan och över den verklige direktören uppträder ett antal direktioner och bolagsstyrelser, vilket i själva verket använder förvaltning och uppsikt som en förevändning att utplundra aktieägarna och berika sig själva."

    Den kooperativa lösningen fungerar heller inte inom det kapitalistiska systemet. Parasitismen är inbyggd och sprider sig som en sjukdom till allt, politiska rörelser, folkrörelser, kooperationer osv osv.

    SvaraRadera
  2. Någonstans har Marx (och/eller Engels) skrivit direkt om kooperationen som ju utvecklades i England under deras tid, men jag minns inte var. Konkurrensen mellan kooperativa och uttalat kapitalistiska företag kommer att utfalla till de senares fördel om kampen sker inom ramarna för kapitalismen - tror det var ungefär så de skrev.

    SvaraRadera
  3. Hade en hetsig diskussion om detta med en moderat kompis som ville prata bort misslyckandet. Han snackade om ineffektiviteten i det gamla systemet. Då fick jag förklara för honom att när folk snackar om ineffektivitet så är det inte så som vi intuitivt förstår ineffektivitet. Det är nämligen ekonomer som definierat ineffektivitet i sammanhanget, den ineffektivitet som fanns i det statliga monopolet var således att det fanns apotek i glesbygd. Synd att de inte förklarade detta för folk ordentligt. För den sortens ineffektivitet har vi ganska mycket högre tolerans för än den sort som ekonomer hittat på.

    Om de förstod att ineffektiviteten i åldringsvården var att det fanns en sköterska som hade tid med din gamla morsa, så hade det inte varit så lätt att övertala folk om att denna ineffektivitet måste bort.

    SvaraRadera