Ser det inte härligt ut! |
Tänk själv: en liten atoll i vattnen mellan Madagaskar och afrikanska fastlandet, utan någon bebyggelse och bosättning. Vore det inte den ideala platsen att tillbringa semestern om man är av eremitisk böjelse? Och om man gillar stormar - Madagaskar har drabbats av fler stormar än vanligt under de senaste åren, kanske det hänger samman med klimatförändringar.
Men, det finns andra problem än tropiska orkaner. Problemet med Bassas da India är att ön inte bara är liten, utan att den vid högvatten råkar ligga under vatten. Det kan vara en förklaring till att den är obebodd. Om man vill bygga sig ett hus där så är det nog lämpligt att det är några meter upp i luften, på stolpar. Men då måste stolparna komma utifrån, för det finns inga träd eller annan växtlighet här. Och så var det det där med orkanerna som säkert kan flytta på stolphus också.
Möjligen kan landägaren ha synpunkter också. Bassas da India tillhör en grupp öar runtomkring Madagaskar som fransoserna hävdar att de äger. De kallas "De utspridda öarna", Les îles Eparses. Fast Madagaskar vill ha dem, öarna är ju betydligt närmare Madagaskar än Frankrike! Att fransoserna hänger sig kvar hänger nog mindre på öarnas egna fördelar men mer på att det kan finnas resurser i havet och på havsbottnen som är värda att utvinna. Annars borde det väl, i budgetnedskärningarnas tid, kunna vara läge att spara några euro genom att låta Madagaskar ta över.
"De utspridda öarna" är de med svart text. Som synes ligger Bassas da India närmare Europa än vad man kunde tro. Europa är faktiskt stort nog för att kunna ha ett flygfält. |
Dessa "utspridda öar" ingår som ett distrikt i Terres australes et antarctiques françaises, de sydliga och antarktiska franska territorierna. Förkortas TAAF, med hemsida här. Lite mer specifikt om Bassas här.
Bon voyage!
10 kommentarer:
Bloggar läses nog mest på kontorstid. Så folk får betalt att ta del av Björnbrum.
Borde jag inte få någon procent av det då? Kanske kunde räcka till en kopp kaffe per vecka!
Det ser ut om toppen av en gammal avsomnad vulkan. Om så är fallet finns det också andra skäl att tveka om den som bostättningsplats.
Stämmer precis. Det verkar ligga en samling vulkantoppar under vattnet i vattnen mellan fastlandet och Madagaskar, och Bassas da India är en av dem.
Gamla vulkaner utgör alls inga problem för omgivande mänsklighet. För en tid sen var jag exv här: http://www.lansstyrelsen.se/skane/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/svalov/gallabjer/Pages/_index.aspx
SDS-artikel
http://www.sydsvenskan.se/resor/har-finns-sparen-kvar--vagbeskrivningar/
Säg inte det. En dag kanske det mullrar till, och så försvinner Skåne i fjärran på en pelare av rök!
Nå, vi lever alltid i den yttersta tiden i den yttersta av dagar. Så långt märkligare saker kan inträffa.
Stolphus är f.ö. ingen dum idé alls, vi har en del låglänta områden runtom i landet som skulle må bra av ett sådant översvämningsskydd (Uppsala, Kristianstad, Göteborg m.fl. städer). Hade om inget annat livat upp stadsbilden med något nytt.
På Falsterbonäset kanske stolphus vore lämpligt? Där gnälls det ju bland rikemansvillorna om att havsnivån stiger. Verkar nästan som de vill ha stöd från den offentliga sektorn för att möta hotet. Då är det allvarligt!
Påminner om en gammal historia av Piraten, om mannen som sålde tomter i lappmarken under gulaschtiden efter första världskriget. När snön smälte visade det sig att tomterna låg mitt i en sjö. Verkligheten hinner alltid ikapp dikten.
Man kanske kan tänka sig att sjön försvinner vid ett kraftverksbygge och tomterna därmed hamnar på torra land i alla fall!
Skicka en kommentar