Här är en demonstration på väg genom Stockholm en solidaritetsrörelse som väl numera är bortglömd.
1968 hade Sovjetunionen och några av dess allierade ockuperat Tjeckoslovakien. Förmodligen var detta ett inofficiellt glädjeämne i många läger - man kan misstänka att många personer inte ville se ett neutralt och socialistiskt Tjeckoslovakien som rörde till ritningarna för supermakterna i Europa. När Alexander Dubcek förde fram sin socialism med mänskligt ansikte måste det ha varit en obehaglig upplevelse inte bara i Moskva utan för borgerliga politiker i väst. Bresjnevs sovjetiska regim satte resolut stopp för detta experiment. Officiellt fördömdes naturligtvis det hela även i Sverige, men praktiskt hände ingenting. Det var fortfarande det kalla krigets världsbild som rådde, och enligt den hörde Tjeckoslovakien hemma i det sovjetiska lägret.
Men en bit in på 70-talet kom proteströrelsen Charta 77 i Tjeckoslovakien, med åtföljande repression från den nu sovjetkontrollerade regimen. Antisovjetiska kommunister i Sverige hakade på. Det här stämde med deras bild av världen där det gällde att bekämpa de två supermakterna USA och Sovjet och stödja de små staternas befrielsekamp. Därför fanns det mycket stöd och sympati för motståndsaktioner i sovjetblocket (värt att påminna om idag) och det var en given sak att bygga solidaritet med Tjeckoslovakien. Aktivister var nere i Prag och spelade in illegal musik som sedan gavs ut på LP i Sverige. Jag har plattan, den hade titeln Lämna vårt land i fred.. (Påminner om en liknande platta en del år tidigare, fast då var det antifascistiska sånger i Spanien som spelades in, som den berömda "Svarta tupp"?)
Jag tror den här bilden togs i Vasaparken
Vietnamrörelsen hade avslutats några år tidigare, men aktivisterna, idéerna och vanan att organisera fanns kvar, och det var förmodligen många från den kanten som bidrog till att organisera demonstrationer på årsdagen av den sovjetiska ockupationen. En skillnad mellan Vietnam och vad som hände i Tjeckoslovakien var att med rätt få undantag tjeckoslovakerna inte gjorde särskilt mycket motstånd, med undantag för de stora demonstrationerna just i samband med Sovjets invasion. Och hårt lokalt motstånd är en förutsättning för att internationellt solidaritetsarbete skall bli verkligt effektivt.
Den här parollen ser man inte ofta numera (strider den månne mot något EU-direktiv?)
De här bilderna tog jag under en demonstration som jag har för mig startade i Vasaparken och gick längs St Eriksgatan och Fridhemsplan till Rålambshovsparken. Solbadarna såg förvånade ut när ett demonstrationståg vällde in på gräsmattan i parken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar