För en stund sedan hörde jag på radionyheterna hur Lars Ohly (inte) förklarade varför Vänsterpartiet, som försöker lansera sig som det enda riktigt EU-kritiska partiet, inte går framåt utan snarare riskerar att tappa en företrädare i EU-parlamentet.
Hade han pratat sanningsenligt så hade han sagt något i stil med att "tacka fan för att folk inte tror på oss, vi är ju bundna med händer och fötter till EU-mupparna i den rödgröna alliansen. Folk är ju i allmänhet inte dummare än att de förstår vad de röstar på."
Med andra ord: hade V tagit chansen och stått utanför denna allians hade man haft den gyllene chansen att trovärdigt träda fram som det parti som vill att Sverige lämnar EU. Man hade kunnat ta hand om EU-kritiska röster från de andra partierna. Man hade kunnat skaffa sig en bättre position inför nästa val och eventuella regeringsförhandlingar efter valet. Men det spelade man bort för löften om eventuella ministerposter i en ny borgerlig regering.
Det var droppen! Jag röstar inte! Inte på vänsterpartiet och inte på någon annan heller. Det är tråkigt för alla fina människor som arbetar flitigt för vänsterpartiets kampanj, men ni jobbar för något dåligt. Och jag undrar hur länge vänsterpartiet kommer att leva vidare? Ett parti är inget självändamål.
Gapet mellan de politiska eliterna och folken i Europa ökar. I England har parlamentarikernas snyltande i den offentliga syltburken lett till att förtroendet går i botten. Nyval lär inte hjälpa, men socialdemokrater i Sverige som var så förtjusta i Blairs "New Labour" kan ju fundera hur det hela kunde sluta i ren parasitism. Tories är väl inte mycket bättre så det är förståeligt att de värsta krafterna på högerkanten vädrar morgonluft. Där och på annat håll.
EU-valet är bara en del av den stora konkursen för den politiska demokratin i Europa. Det är ynkligt och jag vill inte bidra med min röst till konkursen. Här behövs städas och göras nytt och fint och hederligt, inte att ännu i en omgång rösta på vilken elit som skall parasitera på oss.
Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Hjälp flyktingarna i Swatdalen och motarbeta talibanerna, Björn Nilsson skriver Blomsterkungen, Bo Myre skriver Har ni fest, eller?, martin skriver Kan arbetarrörelsen erövra EU?, Jinge skriver Ubuntu 9.04
21 kommentarer:
Det här blev första EU val jag någonsin röstat i. Har skitit i att rösta tidigare då det EU är mer skendemokratiskt än något jag upplevt någonsin. En plats där politikerna kan arbeta utan att behöva svara inför väljarna vad de gjort. En tummelplats där politiker kan kohandla bort folkviljan hur de vill utan att folken uppmärksammas på det.
Det blev Arbetarinitiativet. Jag är inte övertygad om att de tar plats, men jag röstar för att nån gång kanske ett radikalt parti iaf får tillräckligt för att kvalificera för lite bidrag.
Skall man döma av Anders Svenssons hemsida är de medvetna om att de inte får någon plats, men att besläktade partier i några andra länder kan få några platser. Trotskisterna vädrar morgonluft, men jag tvivlar på att de kan göra så mycket i parlamentet utom att i värsta fall göra bort sig.
Vad som oroar mig är att varje utebliven röst är en röst på Sverigedemokraterna, läste jag i Arbetaren. Jag hoppas att du röstar ändå. Man kan rösta emot högerkrafterna.
Ha det bra!
Marlene
Varje röst i EU-valet blir i praktiken en röst på EU, hur man än röstar. Det är så det kommer att basuneras ut. Det har ju sagts från politiskt håll att det viktiga är att folk röstar, inte vad man röstar på - och därmed är det viktiga att folk inte röstar utan rycker undan mattan under EU-pamparnas fötter.
När jag hör Jan Björklund, Gunnar Hökmark, Maud Olofsson, och alla andra högerkrafter som ställer upp i detta val och kommande val så kommer jag aldrig ge dem ens ett tum av möjlighet att inte bekämpa dem med mina argument på gator och torg och med min röstsedel. Så jag anser inte att jag eller alla andra vänsterpartister arbetar för något dåligt.
Jag förstår inte varför vi ska kapitulera för dessa krafter. Du gör givetvis som du vill Björn men jag vill ändå uppmuntra dig och rösta och gör din röst hörd.
Jag har haft någorlunda klart för mig hur (på vem) jag ska rösta men när jag häromdan befann mig i röstlokalen med röstkortet i fickan så gick jag ut med oförättat ärende, det kändes hopplöst!Ska jag rösta på en EU-kritiker, eller ska jag ge tusan i att rösta som protest mot hela skiten?
Jag var inne på att inte rösta alls. Sedan läste jag Jonas Sjöstedts debattartikel i Aftonbladet(http://www.aftonbladet.se/debatt/article5316474.ab) och fick ännu mera bryderier.
Nu får jag fundera till sista minuten. Men jag tror att jag köper Jonas resonemang ändå, att låta bli att rösta är som att ge sin röst åt EU-rövslickarna!
Så just nu lutar det åt att rösta.
Björn,
javisst har jag tänkt ungefär likadant som du när jag inte röstat. Har följt kompisar förbi röstlokalen och suttit utanför och vägrat gå in. Men nu känner jag ändå att det är svårt att kalla inaktivitet för aktivism, för kamp.
Visst känns det lamt att lägga en vänsterröst i EU och jag önskade jag kunde göra mer, men jag är bara en person. Så Björn, vad kan man göra förutom att göra ingenting? Ingenting har jag gjort hela livet. (Mitt politiska uppvaknande och intresse tog sin början ganska sent i livet.)
Hade det funnits en stenhård och pålitlig vänster med huvudinriktning på hemlandet hade det kanske fungerat att rösta. Men i de diskussioner som hade hade för någon vecka sedan föreföll det som om V kör med tre olika strategier: en nere i EU, en utanför riksdagen i Sverige och en i riksdagen. Gör man det blir det svårt med trovärdigheten. Och eftersom den sista strategin, den rödgröna alliansen, är den som skall fixa ministerposter åt några V-partister, och den dikteras av sådana figurer som Sahlin, har jag mycket svårt att tro att V kan fungera som det realistiska EU-kritiska alternativet. Man kan ta risker i politiken men att tro på under är att gå för långt.
V har ju inte lyckats göra radikal politik av den värsta krisen på tre generationer så jag har svårt att se varför det plötsligt skulle bli ett radikalt uppvaknande. Ärligt talat kunde V gå in i socialdemokraterna och fungera som en vänsterflygel där. Det kanske vore bättre för politiken i landet till och med (i väntan på att vi kanske någon gång får en ordentlig socialistisk vänster).
Jo men nu gäller det valet till EU, och då kan vi som i riksdagsvalet väljer Vänsterpartiet som det minst dåliga alternativet nu välja att lägga en röst på ett mera radikalt alternativ, nämligen Arbetarinitiativet!
Som sagt: att avstå från att rösta emot, är att att ge sitt tysta medgivande till dagens ordning.
Bättre en proteströst än ingen röst alls!
Kommer heller inte att rösta, har aldrig röstat i ett EU-val, dels för att jag personligen inte är med i EU, dels för att jag anser att jag med min röst legitimerar ett icke-demokratiskt system. tom Sovjet var mer demokratiskt - på papperet!
Alltså, så länge det inte är lag på att gå och rösta i EU-valet tänker jag utnyttja friheten att låta bli att rösta.
Sverige ska rösta in 19 pers (eller om det nu är 18) i en församling på dryga 730 pers, som dessutom har tämligen lite att säga till om. Fast de som beslutar därnere har förstås 15.000 "(demokratiskt valda - eller???) lobbyister att stödja sig på.
Det hela är ett löjeväckande spektakel som handlar om att säkra makten för de ekonomiska eliterna i EU. Det var ursprunget till EU, det är fortfarande målsättningen. Och vi har inte en chans att göra något åt eländet, vare sig vi röstar eller inte röstar.
Jag lovar er som inte tänker rösta att då gör ni precis som folkpartiledaren Jan Björklund vill. Han menar att vi som EU-kritiker inte gör sig besvär i detta val. Vi ska helst sitta hemma och rulla tummarna och hålla käften under valdagen.
Att rösta så att många EU-kritiker blir invalda i parlamentet är Högerns och Björklunds mardröm. Låt oss vara aktiva med vår röst och göra Björklunds mardröm verklig länge. Stanna inte hemma i morgon utan rösta.
Räknar man varje utebliven röst som en röst mot EU blir det en mäktig manifestation som inte kan pratas bort. Björklund är inte världens smartaste kille. En rejäl röstbojkott betyder att flertalet är emot EU. Om majoriteten av väljare inte röstar spricker den demokratiska legitimiteten, och sedan gäller det att förvandla den passiva handlingen till något aktivt. Hur vore det om V samlade ihop sig och likasinnade till civila olydnadskampanjer mot dumma EU-påhitt?
Det är en mäktig manifestation att Piratpartiet får enormt mycket röster också.
EU har tappat mycket av sin demokratiska legitimitet för länge sedan. Genom att avstå från att rösta ger man bara de mest korrupta mer utrymme!
Det är lite grand som att vägra försvara sig mot busen i gränden för att han då ska "ta sitt förnuft till fånga". Han snor din plånbok bara ännu lättare då!
Nej, gå ut och säg att du inte accepterar att bli registrerad, avlyssnad och allmänt kränkt. Säg att EU, om det ska finnas, måste genomsyras av total transparens och frihet från tusentals "lobbyister" som dreglar i varje korridor...
Men sitt inte tyst i ett hörn och tjura - det är precis det som demokratins dödgrävare vill!
Lägg åtminstone din röst på Piratpartiet !
Björn,
jag medger att en röst i Sverige knappast har någon effekt i EU. Historiskt är det väl dessutom vanligare att man uppnår mer demokrati genom att tvinga sig till den. Frågan är dock, kan man rösta sig till mer demokrati i ett system med bristande demokrati? Har något liknande hänt förr? Som jag förstått det så har vi i Sverige haft vissa framgångar inom detta område genom att rösta. Så jag tror inte det är solklart.
Jag utgår från att PP:ledarnas intresse för integritetsfrågor kommer att svalna betydligt om det uppstår breda folkrörelser som kan hota deras liberala lyckorike.
Och med risk för att upprepa mig: en avgiven röst är en röst som godkänner EU, även om det gäller någon som kallar sig "EU-kritiker".
Så svaret är NEJ!
Jörn Svensson, 73 år (V) svarade på frågan om han ska rösta i EU så här i ÖP:
"Ja, jag har redan förhandsröstat. Folk kan ju gissa på vilka. Den allmänna rösträtten har krävt en lång och bitter kamp för att uppnås. Därför ska den användas."
I Arbetaren skriver Daniel Åhlin en artikel som heter Rösta emot något. Jag har skrivit ner hela artiklen här för den påverkade mig till att rösta, jag hade tänkt att också inte göra det men ändrade mig. Jag vet inte om man får skriva ut en text så här? Men här är den...:"FÖR NÅGON MÅNAD sedan satt jag på ett tåg mellan Malmö och Stockholm. På sätesparet framför mig satt två killar i 25-årsåldern. Den ene läste en tidning som uppenbarligen innehöll en text om EU eftersom att de började prata om det stundade valet. Jag var på väg att trycka på play på min ipod men bestämde mig för att lyssna en stund. Lyssna om de fanns fler än jag som kände sig kluvna och förrvirrade inför valet.
- Ska du rösta då? frågade den ena killen. - Tror väl det, men mest för att vara ytterligare en röst som inte går till Sverigedemokraterna, svarade hans vän. Den meningen fastnade i mig och har hängt kvar. Jag har hört många uttrycka samma sak på ett antal olika sätt på sistone. Det är också ett sätt att rösta. Du behöver inte nödvändigtvis rösta på eller för något, men du kan alltid rösta emot något.
ATT MÄNNISKOR LÅTER BLI att rösta behöver inte bero så mycket på ointresse som på okunskap. Okunskap föder osäkerhet och rädsla som i sin tur föder fördomar och fientlighet. Dessa känslor förlitar sig högerextrema partierna runtom i Europa på. Alla kan vi klart och tydligt säga att vi tycker att sådana känslor är av ondo för vårt samhälle. Alla kan vi ägna en minut åt att få till den där vallokalen som faktiskt inte ligger så långt bort. Sedan kan vi alla med gott samvete ägna oss åt helgens VM-kval i fotboll, trippla Bruce Springsteen- konserter eller en god bok i hängmattan, och vila i känslan av att vi åtminstone röstade emot något."
Jag respekterar om du inte vill rösta, det gör du som du vill...men kunde inte låta bli att visa dig vad som fick mig att ändra mig.
Högerextrema partier stoppas inte genom att vi röstar på i stort sett maktlösa och till sin majoritet för övrigt liberala eller konservativa politiker långt bort. De stoppas genom en resolut vänsterpolitik i hemlandet som tar hand om det missnöje som kapitalismens allmänna kris orsakar.
Vänsterpartiet har satt sig i en sits där man har avsvurit sig möjligheten att föra en sådan politik. Att rösta i detta val blir därmed att faktiskt godkänna den politik som skapar partier av SD:s typ. Det har jag inte lust med. Och det borde åtminstone Jörn Svensson begripa. Men han kanske är för inpyrd med partipolitik?
Valet 1991, när sossarna just hade försökt införa strejkförbud resonerade jag som du, Björn, och gav fan i att rösta. Det blev Bildt och Ny demokrati som vann det valet.
Aldrig mer.
Det här är inte valet 1991. Inte valet 2009 i Sverige heller. Ett nationellt val är något annat än EU-valet, och jag har alltid röstat i nationella val. Det bidrar nämligen i någon liten mån till att legitimera valprocessen ju fler som röstar, vilket jag har skrivit om tidigare. Att EU-kommissionen skulle ändra några planer bara på grund av valdeltagandet verkar väldigt konstigt. De vill ha sin superstat och sedan får folk rösta hur de vill, det enda de måste bry sig om ännu så länge är bindande folkomröstningar. Men sådana försöker de nog få bort. Och de tar varje röst som ett stöd för sitt projekt.
I Nederländerna röner ett främlingsfientlig och islamhatande parti mark och går framåt i valet. Liknande händer i andra länder i Europa.
Allt beror på att det är få som går och röstar. Piratpartiet hade aldrig blivit så stora som de är i opinionsmätningarna om alla med vänstersympatier gick och röstade.
Din röstprotest innebär bara att högern och de EU-vänliga går framåt för deras sympatisörer går och röstar. Är det verkligen det vi vill?
Vi är med i EU och unionen påverkar oss vara sig vi vill det eller inte och det är därför jag har kampanjat och ska rösta i morgon. Jag tänker inte bidra genom att inte rösta att våra politiska motståndare går framåt.
Ingen bryr sig om de som inte röstar men jag lovar om sju eller åtta vänsterpartister blir invalda till parlamentet då kommer detta att ge eko både i Sverige och i Europa. Så gå och rösta. Vänsterpartiet behöver alla röster vi kan få.
Håller med Björn. Det här inte ett inrikesval. Dem deltar jag i, och har aldrig missat något, fast jag börjar så smått anse även dessa alltmer meningslösa i och med EU-medlemskapet.
För vadå rösta till en riksdag som bara effektuerar EU-beslut på område efter område, och utan att förstå vad den röstar om? Den visste redan för några år sedan (med några få undantag) att den skulle rösta för EU:s nya grundlag (Lissabonavtalet), fast man hade ingen aning om hur den ser ut eller vad den innebär.
Men, vi har ju de riksdagsmän vi förjtänar. Fast det är något osmakligt med kollektiva bestraffningar.
Skicka en kommentar