Modern vindkraftpark
I ett av Naturvårdsverkets nyhetsutskick i förra veckan kunde noteras ett häpnadsväckande påstående i en forskningsrapport (en svensk sammanfattning finns här och själva rapporten kan man plocka upp här).
Vad forskarna säger är i sammanfattning att om man smäller upp tillräckligt många vindkraftverk på skoglösa och isfria områden utanför tätorter, och om dessa bara arbetar till 20 procent av sin kapacitet, skulle det räcka till mer än 40 gånger av Jordens elkonsumtion idag. Det skulle genereras energi motsvarande mer än fem gånger Jordens totala energiförbrukning. Vindkraftverk på slätterna i USA skulle kunna ge upp till 16 gånger vad USA behöver av elektricitet idag.
Även om man drar ner de här siffrorna kraftigt är det lätt att se dynamiken och dynamiten i möjligheterna. Så mycket av världspolitiken, och de ohyggliga konflikter som härjar på många håll i världen, handlar om energi i form av kol och olja, att skulle enorma mängder billig el produceras skulle en massa konflikter kunna avskrivas.
Andra resurskonflikter (som vattentillgångar och kamp om jordbruksmark) skulle finnas kvar, men behovet av krig för olja skulle minska. Byggdes USA:s kommunikationssystem om för elbilar (och hur är det med deras järnvägar, kör de inte med diesel?) skulle det påverka mycket av vad USA har för sig i andra länder, och naturligtvis skulle kineserna kunna dra ner på sina aktiviteter i Afrika. Och fundera på vad det kan betyda för Sveriges handelsbalans med mindre import av olja!
Samtidigt skulle ett antal ekonomier som idag lever på oljeproduktion fara illa om de inte kan ställa om, men då har vi ju också det där med mindre förbränning av kol och olja och därmed mindre utsläpp av växthusgaser. Det finns positiva och negativa effekter, men de positiva verkar överväga. Skam då att Sverige lär ha halkat efter på vindkraftområdet. Vindkraften skulle kunna blåsa upp till en världsrevolution - och därför kommer säkert de gamla insuttna energiindustrierna att kämpa emot med näbbar och klor - och då gäller det att slå ner dem i skoskaften!
Gammal hederlig vindkraft
(Här hade jag tänkt lägga in en länk till Konfliktportalen, men nu ligger den nere - igen.)
4 kommentarer:
En aspekt som sällan förekommer i debatten är vindkraftens "förfulande" av miljön. Åkte nyligen längs Västkusten och igenom Halland och här går det inte komma ifrån att vidkraftverken utifrån ett rent estetiskt perspektiv gjort landskapet mycket fulare.
Vidare kunde vi nyligen läsa om uppgifter att vindkraftverk kan skada fåglar. Exempelvis angavs flera exempel där örnar dödas och skadas när de flyger in i vindkraftverken.
Alltså vindkraft är inte bara "guld och gröna skogar" utan har också problem som det inte går att helt bortse ifrån.
Detta utesluter dock inte att ett fulare landskap och dödade fåglar är det pris vi får betala för att ställa om energiförsörjningen.
Man kanske inte skall lägga vindkraftverken just vid örnarnas vanligare tillhåll och vara aktsam på hur fågelsträck generellt uppför sig.
"Förfulning" är en subjektiv uppfattning, och det är väl inte otroligt att utvecklingen av anläggningarna gör att man gradvis kan bygga dem mer "osynligt". Är inte några vindkraftverk även med dagens konstruktion trevligare att åse än en reglerad älv exempelvis?
Förresten framgick det ju av artikeln (om nu forskarna har rätt) att det möjliga kraftuttaget är så enormt stort att man verkligen inte behöver bygga överallt!
På tal om förfulande av mijö så har man ju sett folk använda detta som argument emot vindkraft och istället förordat att alla älvar byggs ut. Den personen har nog aldrig sett hur det ser ut i våra utbyggda älvar.
Som extra bonus så tycker då samma person att det skall satsas inte bara på mera kärnkraft också, utan även att det skall brytas uran i landet! Snacka om förfulande.
Enda skälet till att bryta uran skulle väl vara att göra några jättehäftiga bomber!!
På femtiotalet var faktiskt kärnkraft ett alternativ som vissa naturvänner förespråkade för att slippa förstöra fler älvar. Tiderna förändras!
Skicka en kommentar