onsdag 1 april 2020

Insikter första april

En del människor i Sverige är rent ut sagt pissnödigt oroliga för vad "utlandet" säger, vilket väl inte är en särskilt patriotisk ståndpunkt. Vi svenskar får väl stå för det svenska. (Och vad menas med "utlandet", för övrigt, vilka röster skall det lyssnas till och vilka kan man avfärda?)

Dessutom är det en jäkla skillnad på vad riktiga experter säger om det ena och det andra, respektive vad politiker, tyckare och annat folk häver ur sig i utländska media. Men lutar det inte åt att expertsidan bland de utländske anser att Sverige är ganska rätt ute i epidemibekämpningen? (Det stora felet är väl att Sverige i nyliberal yra avvecklade mycket av de resurser som är användbara just i en kris av den här typen.) Sedan lär det ju inte finnas någon patentmetod som fungerar till 100 procent där mycket är oklart i början, fel kommer alltid att göras, men det är bättre att göra få fel än många fel och lära sig av de fel man gör.


En del tycker också att maskrosor inte är så roliga. Men är det inte trevligt när de små gula solarna smyger fram även invid stenstadens husväggar? De visar att växtkraft är en kraft att lita på! Båda bilderna i det här inlägget tog jag idag på Söder, Stockholm, Sverige!

7 kommentarer:

Johanna sa...

Vad gäller utländsk ex-pert-is, sâ är den väl lika delad som "smaken eller baken" och man undrar ju dâ vilka de är som ger Sverige helt rätt i sitt handlande..?
I alla fall är väl mânga bâde in- och utländska observatörer överens om att Sverige i samma utsträckning som andra västerländska stater dragit ner pâ och privatiserat sjukvârden sâ mycket att det nu knappast finns kapacitet att kunna ta itu med alla allvarliga covid-19-fall, om det skulle gâ sâ lângt som till en "tsunami", som i Italien, Frankrike, Spanien och nu USA.
Och inte heller teorin om att lâta viruset sprida sig relativt fritt, för att därigenom fâ en relativt stor basgrupp av immuniserade individer, som skulle kunna hâlla produktion och kommers igâng, den tycks ännu inte heller vara helt bestyrkt av experter.
Det enda som hittills verkligen tycks kunna bekräftas och som poängteras ideligen är vikten av att följa alla sanitära förhâllningsregler, respektera "social distansering" och undvika all närkontakt, och dâ alldeles speciellt med människor i riskgrupper.
Och hur sedan eventuell âtergâng till s.k.normalt liv ska kunna ske sâ smâningom, utan att därigenom riskera ett uppflammande av epidemin igen, det är väl en frâga som hela världen ställer f.n., eller...?
Nog är väl Coronaviruset sâ ovanligt nytt att det helt överrumplat de flesta specialister, som nu över hela världen kämpar för att hitta medel att verkligen kunna bekämpa det.
Eller ser det annorlunda ut frân stockholmsk horisont..?

Björn Nilsson sa...

Helt rätt går det knappast att få, med tanke på alla parametrar som måste vägas in och där det är lätt att missa något viktigt. Jag lutar mig dock mot utsagan (eventuellt från lord Keynes) om att "det är bättre att ha ungefär rätt än exakt fel". Och det är förmodligen så att yrkesmän/kvinnor inom medicin och epidemiologi har större möjlighet att få "ungefär rätt" än politiker som jagas för att vidta åtgärder som är "kraftfulla" men kanske meningslösa eller till och med skadliga, eller amatörerna på sociala media som kan häva ur sig ungefär vad som helst. Det lär ta tid innan det verkligen går att utvärdera vilka som hanterade den här epidemin bäst. Eller om det ens kan vara möjligt att göra det, med tanke på allt man måste ta hänsyn till för att göra data från olika länder jämförbara.

Johanna sa...

Helt överens med dig om det du skriver här.
Âterstâr alltsâ för oss enskilda individer att ta vârt personliga ansvar och navigera sâ gott det nu gâr med eller mellan olika ibland mer eller mindre acceptabla stândpunkter. Eller...?

Björn Nilsson sa...

Jo, ungefär så är det nog. Ingen har helt rätt, många har förmodligen helt fel.

Johanna sa...

En del beslutsfattare ute i världen verkar ha kurage nog att erkänna att de inte kan och vet allt, men informerar sâ gott det nu gâr utifrân all tillgänglig medicinsk-vetenskaplig kunskap och tar sedan politiska beslut, nâgot som en del media sedan säger är viktigt för folks förtroende för dem.
Som du säger har väl ingen helt rätt.. men nog tycks man se ganska bra vilka som slâr över ât helt fel hâll.
Och ursäkta mig men av nâgon underlig anledning ekar ibland bitar ur Göran Palms 68:e prosadikt i ens huve'... "Letar man efter nâgot ... svârt att hitta, mâste man treva.
Hur skulle man annars bära sig ât? Hur f-n skulle man annars bära sig ât?"

Björn Nilsson sa...

Tja, man kan väl åtminstone tro mer på folk som framträder med namn och erfarenheter från det aktuella problemområdet, än någon anonym tomte på Twitter som inte (i olikhet med Tegnell)jobbat i fält med ebola, som är betydligt värre än den här influensan. Sedan är det ju så många komponenter som måste vägas in, så det kommer aldrig att bli möjligt att göra prognoser annat än för kanske de närmsta dagarna.

Johanna sa...

Jooo, nog är det sâ alltid...
God fort-sätt-ning