måndag 18 april 2011
Robotisering inom tandläkeriet?
Kom nyss hem från tandläkaren. Det är en trevlig vårtradition att gå dit och få gaddarna kollade.
Mycket har ju hänt inom tandläkeriet under de senaste årtiondena, med modernare utrustning och behandlingsfilosofi, och man kan ju räkna ut att mer kommer. Mer och mer datorisering är det givetvis, och jag frågade om inte robot-tandläkare kan vara på gång. Detta med baktanken att även jobb som tills nyligen betraktades som väldigt avancerade och som ännu kräver en mänsklig utövare i allt högre grad kan tas över av maskiner. Och jodå, det händer saker även där, bland annat vad det gäller avgjutningar av tänder. Jag undrar hur länge det dröjer innan personen som står och tittar och mixtrar med tänderna kan ersättas exempelvis av en minimal undersökningsrobot som på egen hand kilar omkring därinne och kollar läget?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Tror det dröjer med alla medicinska applikationer. Det handlar om ansvar och så då vill man ha en person som är med. Finns ju en anledning att inte alla tåg är automatiserade. Sen är det skillnad i att få ett kirurgiskt ingrepp godkänt av FDA och få ett läkemedel eller maskin godkänd. Ett kirurgiskt ingrepp är det absolut lättaste att få godkänt av FDA, de andra två har mycket högre krav på sig.
(Hade samma krav ställts på kirurgi som på läkemedel hade det inte funnits mycket kosmetisk kirurgi i världen.)
Är det inte så att de flesta operationsmetoder aldrig prövats vetenskapligt? (Och hur skulle det gå till...)
Vad hände med det där japanska vaccinet mot karies? En kompis som är tandläkare hade en klar åsikt:
"Jag hoppas det inte funkar".
Är man inte på väg att få fjärrstyrd kirurgi att fungera idag? Om man kan ha kirurgen som människa rumsligt skiljd från patienten idag så borde det bara vara ett litet tekniksprång bort att radikalt minska kirurgens roll från utförare till övervakare - och sedan kanske övervakningen också försvinner på sikt. Och så säger folk att "det är skönt att det är en säker robot som fixar det här, och inte en vimsig doktor som har gått på jour i en vecka".
Kan man vaccinera mot karies? Handlar det inte om syror i munhålan som lämpligen kan tas bort med en munsköljning då och då?
Tänk på att vi fortfarande har väldig brist på förarlösa tåg trots att det vore hur enkelt som helst att införa.
Man testar kirurgiska ingrepp ja. Tänker man på "hero-cures" så som operera ut en tumör, då är det från fall till fall naturligtvis. Men man testar nya kirurgiska tekniker enligt vetenskapliga metoder, för rutiningrepp osv. När valet står mellan dö eller prova kirurgi och kanske överleva, så ödslar man ingen större tid på testning.
Jag googlade lite efter den kända Fortran-buggen,som kraschade en rymdraket. Men nu påstås det att den här historien är en faktoid, då felet upptäcktes under testerna. Förhoppningsvis används ändå ett säkrare programmeringsspråk än Fortran i de där kirurgrobotarna.
"The line of FORTRAN code
DO 10 I = 1.100
apparently did indeed occur. The compiler apparently did what it was supposed to do, ignoring white space and implicitly declaring and then assigning DO10I. Remarkably, the program was actually tested before use. The error was detected, thereby saving a rocket but ruining a future factoid. The demise of the rocket has been widely reported and has become part of programmer folklore."
Säga vad man vill om kirurgirobotar, men de lär väl inte lukta sprit eller vara halvt borta i skallen efter att ha jobbat i tjugoåtta timmar i sträck!
Skicka en kommentar