måndag 5 mars 2018

Tyska die Linke om nya GroKo

Jag är inte så bra på tyska, men har i alla fall försökt mig på att översätta en kommentar från det tyska vänsterpartiet, die Linke, om deras syn på den nya storkoalitionen. Hoppas det blev någorlunda rätt.

Bli fler tillsammans – för ett socialt uppbrott

Till resultatet av SPD:s medlemsomröstning om koalitionsavtal mellan SPD och Unionen förklarar ledarna för partiet DIE LINKE, Katja Kipping och Bernd Riexinger:

Kipping & Riexinger


Medan ett delat SPD och en håglös Union återvänder till regeringsbänken rullar vi upp ärmarna. Med Horst Seehofer, Jens Spahn och Olaf Scholz blir högersväng, vårdkris och balanserad budget regeringsprogram. Vi finner oss inte i det. Vi sätter ett solidariskt alternativ mot eliternas sociala kyla - för en levnadsvärd framtid som skapas av många.

En tredjedel av SPD-medlemmarna är trötta på Angela Merkel och vill äntligen ha socialdemokratisk politik igen. Tydligen har TiNA (det finns inget alternativ) nu en annan bästa vän förutom Angela Merkel: Andrea Nahles. Varje nej till GroKo stod under mångfaldig press. Hotet från Nahles om att inte ha någon plan B, och rädslan för nyval utgjorde majoriteten av ja-rösterna - av socialdemokratisk eufori och uppbrottsstämning inte ett spår. Många SPD-anhängare vet att GroKo inte betyder en kursändring för social rättvisa. SPD-ledningen åkallade upprepade gånger partimedlemmarnas ansvarskänsla. Ansvaret betyder dock inte att tjäna som stigbygel för Angela Merkel. Ansvar innebär att kämpa för en förändring i politiken som leder till konkreta förbättringar för samhället.

Det finns mycket att göra. En grundläggande kursändring lyckas bara med ett socialt uppbrott av de många. DIE LINKE är den sociala oppositionen, i förbundsdagen och på gatan. Tillsammans med alla som vill ha social rättvisa sätter vi GroKo under tryck från dag ett. Vi bemöter den svart-röda regeringens stora tomrum tillsammans: med vårdpersonal och flyktinghjälporganisationer, med hyresinitiativ och fackliga medlemmar, med klimataktivister och kvinnorättsaktivister.

GroKo s "fortsätt så" kommer inte att stoppa högersvängen, utan eldar snarare på den. Därför inbjuder vi dig att komma tillsammans för samtal för att öka trycket för nedrustning och klimatskydd, mot vårdkris och till överkomliga bostäder. Kort sagt för ett socialt uppbrott för de många - så att vi tillsammans blir fler!
Man kan ju tillägga att det finns massor av matbanker i Tyskland - ställen som delar ut mat till fattiga tyskar i det rika Tyskland! - så det finns en hel del att ta itu med så folk får råd att köpa sin mat åtminstone!

6 kommentarer:

Karl Malghult sa...

Ej att förglömma har de flesta partimedlemmar något sorts ämbete att bevaka. Även om 460 000 medlemmar låter mycket är Tyskland trots allt ett land med 82 miljoner invånare och med många poster på lokala-regionala nivåer att besätta (inklusive mängder tjänstemannaposter). Att dra ut i ett nyval utan att ha något att visa upp skulle vara förödande för dem och vore värre än som nu när alla vet att det är en extremt svag koalition som bildats.

Själv ser jag det som välkommet att SPD får ta över finansministerposten av det enkla skäl att SPD inte är lika extremt investeringssnåla som die Union, men det kan kanske visa sig inte bli så stor gradskillnad i slutänden. Vi får se hur det går de närmaste 3,5 åren.

Björn Nilsson sa...

Man får väl (obs, ironi!) gratulera AfD som nu, om man sköter korten rätt får en perfekt och bekväm position som det största oppositionspartiet! Allt medan "ämbets-socialisterna" fortsätter att samregera sig sönder och samman. Man kan väl säga att SPD målat/regerat sig in i ett hörn där de kommer att förlora vare sig de skulle gå till nyval eller fortsätta med GroKo. Kommande delstatsval blir intressanta, tror jag.

Martin Gustavsson sa...

Man brukar påstå att valspärrar mot små partier gör att det blir lättare att bilda majoritetsregeringar... Det verkar inte stämma. I Holland har man ingen spärr alls (eller de facto 0,67 procent-spärr). Där har de inga problem att bilda majoritetsregeringar.


Den felaktigt brun-tårtade Wagenknecht och Die Linke är ganska bra, även om de, likt V i Sverige, fallit i globalisternas/imperialisternas riggade klimathotsfälla, även om klimatbluffen sedan länge är avslöjad och förkastad som skrämselpropaganda av massvis med kritiskt tänkande vetenskapsmän.


https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2016/05/31/varfor-har-det-tyska-vansterpartiets-ledare-sara-wagenknecht-fatt-chokladtarta/

Björn Nilsson sa...

Det är nog mer den allmänna politiska kulturen, och mindre diverse procentspärrar, som bestämmer vad som sker. Antingen så kan och vill man samarbeta, eller också kan och vill man det inte.

Karl Malghult sa...

Hade SPD kunnat förbli i opposition hade partiet fått förtur i talartid i Bundestag som största oppositionsparti plus en del andra förmåner som tillkommer största icke-regeringsparti. Dessa frynsegoder går nu till AfD istället.


För CDU/CSU:s del kan det hela te sig lite djävulskt slugt på så vis att SPD blir de som får ta de största smällarna om det går dåligt. Unionen kan däremot teoretiskt samregera med alla andra partier utom Die Linke (som kan nå sådär 10-15% av alla röster). SPD är däremot begränsat av att Die Linke till en stor del är en utbrytargruppering ur det egna partiet (således "omöjliga" att samarbeta med på riksnivå) och FDP sedan 1982 varit partiet "für die Besserverdienenden" och bytte sida (även där en ideologiskt omöjlig partner sedan dess), AfD är "högerextrema" så de går även de bort. Återstår då bara die Union om man vill ha del i regeringsmakten (de gröna står och stampar kring 10-15% och det räcker inte för att nå majoritet längre). Det är inte omöjligt att tänka sig att det fanns ganska många CDU/CSU:are som blev rätt glada över att Jamaika-koalitionen inte blev av (Unionen/FDP/Gröna) utifrån ett sådant resonemang.

Björn Nilsson sa...

AfD kan med andra ord lugnt tuffa på och vänta på nästa val (om de inte drabbas av plågan för den sortens partier: någon inre kris som gör att folk hoppar av i mängder). En bekväm position. Och jag antar att parlamentarikerna har bra lön för sina platser.