En hjord bisonoxar i Alberta, Canada
En gång fanns miljontals bisonoxar från Mexico i söder till Canada i norr. En och annan bok har man ju läst om den amerikanska prärien och de enorma mängderna av jättelika raggiga djur som betade gräset och ibland rusade iväg och trampade ner allt i sin väg. För prärieindianerna var de ett bra skafferi. Och inte bara köttet, utan hud, horn, klövar, senor och ben användes för olika ändamål av kluriga och ekonomiska indianer.
Men, men ... Den vite mannen kom med eldvapen och järnvägar, och efter skoningslös jakt fanns det 1889 mindre än 1100 djur kvar enligt denna artikel.
Indianer maskerade till vargar smyger sig fram mot en bisonhjord. Målning av den klassiska amerikanske målaren George Catlin (1796-1872). Den och andra målningar kan man hitta här.
Från den lilla bevarade resten på 1800-talet har en ny stam återskapats. Idag uppges den bestå av ungefär en halv miljon djur, varav cirka 20.000 är ute i frihet och resten finns på rancher. Uppenbarligen finns det folk som tror på en framtid för bisonoxen igen, hela vägen från Alaska ner till Mexicos öknar, man arbetar på det och det låter ju trevligt. Måtte mäktiga hjordar av bistert bligande bison åter beta gräset på Amerikas slätter! (Skulle man kunna tänka sig något liknande för den europeiska visenten?)
2 kommentarer:
Inspirerande text
Yeah! Ut med halvtons visenter i våra skogar!
Skicka en kommentar