För några dagar sedan skrev jag om den pågående bostadskrisen i USA. Det finns ett kraftigt utbud av bostäder men sämre med köpare. Idag meddelar DN att det råder "säljhysteri på bostadsmarknaden. Aldrig tidigare har så många bostadsrätter och villor varit till salu." Jaha, då springer väl folk fram och tillbaka och viftar med armarna och skriker hysteriskt, eller ...? Fler vill sälja, färre vill (eller snarare: har råd att) köpa, det är väl kärnan i det hela.
Vad det här beror av, och vad det kan leda till, har "experterna" skilda uppfattningar om. Kan man inte helt enkelt ta det som en gammal vanlig bubbla som håller på att tappa luft? Det kan vara en långsam och ganska fridsam pyspunka där luften gradvis försvinner ur den alltför uppblåsta bubblan, eller allt kan sjunka samman med en häftig smäll - resultatet blir ändå att de som spekulerat vid fel tidpunkt upptäcker att de förlorat X antal pengar (medan andra mer lyckliga kammar in storkovan).
Så länge det har varit lätt att låna stora belopp till låg ränta, samtidigt som tillgången på bostäder i attraktiva områden har varit liten, har priserna kunnat raka i höjden. Nu är detta tillstånd över åtminstone vad det gäller lånesidan, och en del av det stora spekulationskapitalet drar i stället iväg till råvaror och jordbruksprodukter. Skulle detta kunna ge de som sysslar med bostadspolitik ett andrum på några år för att på något sätt rensa upp och bygga spärrar mot nya framtida spekulationsvågor?
1 kommentar:
Det är ju en lågkonjunktur på väg sägs det. Det kan förklara en del.
Skicka en kommentar