måndag 16 februari 2009

Sí i Venezuela



Det ser ut som om Chávez fått ut sina kärntrupper till valurnorna igen. Ovanstående grafik kommer från den bolivarianska nyhetsbyrån i Venezuela. Gissningsvis har det gått så bra för landet de senaste åren att en mängd människor tycker att möjligheten att välja om presidenten för ytterligare perioder är ungefär samma sak som att de röstar för fortsatta förbättringar för dem själva.

Valdeltagandet verkar rätt hyggligt, 67 procent röstade. Ja-alternativet fick drygt sex miljoner röster.

Som vanligt kan jag inte mycket spanska men kan åtminstone gissa vad som står i segerbulletinen: Den här segern är för alla folk i Latinamerika. Högstämd latinsk retorik kan man ju säga, men det ligger en del i detta: kombinationen av praktiska förändringar till det bättre ute i samhällena, och framgångsrik folklig mobilisering vid valen, bildar en svårslagbar kombination när det gäller att få Latinamerika ut ur fattigdom och efterblivenhet. Inspirationen rör sig över statsgränserna.

Tre länder har hittills kunnat proklamera att man fått bort analfabetismen: Cuba, Venezuela och Bolivia. Vilket blir det fjärde? En artikel nyligen pekade för övrigt på sambandet mellan läskunnighet och utgången av den senaste folkomröstningen i Bolivia. Kontinenten har en lång väg att gå, men dess folk är ute på vägen i alla fall och det blir allt svårare för de gamla mörka krafterna att sätta upp spärrar.

I och för sig borde kanske författningsändringar kräva 2/3 majoritet, men det verkar vara ett utgånget krav. Sveriges medlemskap i EU skulle aldrig ha gått igenom med det kravet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag ställer inte upp på hetsen mot Venezuela som vissa ägnar sig åt - men är inte den här folkomröstningen lite som EU-modellen? Man får hålla på att rösta tills man röstar "rätt"?

Björn Nilsson sa...

Jo det är också en intressant aspekt, du har naturligtvis rätt där (också)

Knapsu sa...

Fokus har ju legat på just presidentposten men det gäller väl så vitt jag vet att alla förtroendevalda skall kunna väljas om för ytterligare perioder?
Det är ju inte bara frågan om att Chávez vill hålla sig kvar, som vissa vill utmåla det som.

Björn Nilsson sa...

"Allt ljus på artisten" som man brukar säga. Det finns både för- och nackdelar med alla system för val och representation, och jag vet inte vilket som är bäst. Men för att ta ett svenskt exempel: det är inte kungens (brist på) begåvning som skall avgöra om vi skall ha kung eller inte. Nu är högern i Venezuela emot Chávez och möjligheten till obegränsade omval. Hade högern haft en populär president med goda chanser till omval hade det nog varit annat ljud i skällan.