Det var ett tag sedan jag skrev om Nepal, men det behöver inte betyda att det inte händer något där. I själva verket kan första maj och följande dagar vara avgörande för landets framtid. Kommer den styrande koalitionen av 22 partier kunna sitta kvar, eventuellt stödd på den före detta kungliga arméns bajonetter? Eller kommer det förenade maoistpartiet kunna samla så stora demonstrationer på första maj att de reaktionära krafterna splittras och inte vågar slå tillbaka? Då kan maoisterna åter träda in i regeringen och fortsätta sitt program för att göra om Nepal till en socialistisk folkrepublik och ta itu med reformer som skulle ha genomförts för länge sedan.
Folk från landet strömmar in i huvudstaden Kathmandu. Man kan lätt räkna ut att en regering med 22 partier har svårt att hålla ihop. Ledningen för militären är "pålitligt reaktionär" kan man tro, men bland manskapet kan det vara tveksammare med lojaliteten. En del soldater och poliser som rekryteras från vanligt fattigt folk kanske inte gillar tanken att skjuta på sina fränder. Men börjar armén att skjuta så finns maoisternas folkarmé och milis redo att återuppta kampen, och i det läget kan situationen urarta till nytt inbördeskrig som slutgiltigt krossar de reaktionära partierna.
Nepal brukar beskrivas som "ett av världens fattigaste länder". Om folk där i gemen får känslan av att det går att bryta sig ur fattigdomen, medan den härskande klassen är förvirrad, ineffektiv, korrumperad och splittrad, kommer vi att få den revolutionära situation som Lenin beskrev 1913 (enligt ett tidigare inlägg på denna blogg). Första maj är demonstrationsdagen, andra maj planerar maoisterna generalstrejk på obestämd tid. Deras protester kommer att fortsätta även om den sittande premiärministern avgår. Förhoppningen kan vara att demonstrationerna på första maj blir så mäktiga att de reaktionära krafterna (där även ett parti som kallar sig "de förenade marxist-leninisterna" ingår - det är ett borgerligt parti som jag tror har kontakter med Vänsterpartiet i Sverige) helt enkelt inte vågar gå till angrepp.
Lite uppmjukningsövningar är alltid bra innan man går ut i klasskampen
Hittade en ny blogg med rapporter från Nepal. Kolla in här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar